فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بابل - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 138، فروردین 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 138، فروردین 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 60
|
  • اموومی کایود*، ابولانل کایود، ایفونانیا مگبوجیکو، دمیلار روتیمی صفحات 1-8
    سابقه و هدف

    رژیم کتوژنیک یک فرمول غذایی کم کربوهیدرات، با چربی بالا و پروتئین متوسط است که با توانایی بهبود چندین بیماری متابولیک، به ویژه موارد تحت تاثیر مستقیم اختلالات هورمونی، گزارش شده که منوسدیم گلوتامات باعث القای فیبرویید رحمی در حیوانات آزمایشگاهی از طریق تغییر در هورمون ها، چربی ها و حالت اکسیداتیو می شود. لذا مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر رژیم کتوژنیک بر فیبرویید رحمی ناشی از منوسدیم گلوتامات انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 24 موش صحرایی ماده نژاد ویستار به چهار گروه شش تایی تقسیم شدند. گروه کنترل آب مقطر دریافت کردند در حالی که به گروه های دیگر 300 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن منوسدیم گلوتامات یک بار در روز به مدت 28 روز داده شد. پس از آن، سه گروه منوسدیم گلوتامات، منوسدیم گلوتامات + رژیم کتوژنیک 1 و منوسدیم گلوتامات + رژیم کتوژنیک 2 به ترتیب 42 روز رژیم غذایی استاندارد موش، رژیم کتوژنیک مبتنی بر کلم و رژیم کتوژنیک مبتنی بر نارگیل دریافت کردند. استروژن، هورمون تحریک کننده فولیکول، هورمون لوتیینه کننده، مالون دی آلدیید، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و کلسترول کل در خون حیوانات با استفاده از روش های استاندارد ارزیابی شد و القای فیبرویید در رحم با اندازه گیری هیستومورفولوژی تایید شد.

    یافته ها

    در سطح استروژن (0/09±1/80 در مقابل 0/12±1/27) ، هورمون لوتیینه کننده (0/04±1/04 در مقابل 0/01±0/39)، هورمون تحریک کننده فولیکول (0/04±1/51 در مقابل 0/03±0/65)، مالون دی آلدیید و کلسترول کل افزایش قابل توجهی (0/05>p) در گروه منوسدیم گلوتامات نسبت به شاهد مشاهده شد. در فعالیت های آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در گروه منوسدیم گلوتامات در مقایسه با شاهد کاهش قابل توجهی وجود داشت (0/05>p). تجزیه و تحلیل بافت شناسی، کاهش قابل توجه (0/05>p) در لیومیومای گروه های درمانی رژیم غذایی را در مقایسه با منوسدیم گلوتامات تایید کرد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان می دهد که رژیم کتوژنیک مبتنی بر کلم و نارگیل ممکن است از طریق کاهش آسیب اکسیداتیو و بهبود عدم تعادل هورمونی ناشی از منوسدیم گلوتامات، وقوع و پیشرفت فیبرویید را کنترل کند.

    کلیدواژگان: رژیم کتوژنیک، منوسدیم گلوتامات، فیبروئید رحمی، هورمون های جنسی، آسیب اکسیداتیو
  • رضا محبتی، یاسمین کامکاردل، اسماعیل هامون پیما، وجیهه علیخانی، هادی درودی، محمدناصر شافعی* صفحات 9-15
    سابقه و هدف

    گیاه Ribes khorassanicum دارای اثرات مفید قلبی عروقی در حیوانات نورموتنسیو و پرفشار است. جهت بررسی بیشتر، تاثیر سه فراکسیون آبی (قطبی)، اتیل استات (قطبی و غیر قطبی) و n-هگزان (غیر قطبی) عصاره هیدروالکلی گیاه بر پارامترهای قلبی عروقی در موش های نورموتانسیو بررسی و با عصاره تام مقایسه شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 42 موش به 7 گروه (6 راس در هر گروه) کنترل، سه دوز عصاره تام  mg/kg4، 12 و 24 و سه فراکسیون آبی، اتیل استات و n-هگزان (mg/kg 20 از هر کدام) تقسیم شدند. شریان فمورال کانول گذاری و ضربان قلب (HR)، فشار متوسط شریانی (MAP) و فشار خون سیستولیک (SBP) در تمام دوره آزمایش ثبت و سپس تغییرات (:Δاختلاف قبل و بعد از تزریق) حاصل محاسبه و آنالیز آماری گردیدند.

    یافته ها

    دوز 24 عصاره، باعث افزایش معنی دار ΔHR (11/6±117/5 ضربان در دقیقه) نسبت به کنترل (2/7±5/3، 0/001>p) و دوز 12 به طور معنی داری باعث کاهش ΔMAP (2/8±15/1- میلی متر جیوه) و  Δ SBP(3±18/4- میلی متر جیوه) نسبت به کنترل شد (0/05>p). فراکسیون ها باعث افزایش ΔHR شدند که معنی دار نبود ولی نسبت به دوز 24 عصاره معنی دار بودند (0/05>p). همچنین افزایشΔMAP  و ΔSBP در فراکسیون n-هگزان (به ترتیب mmHg 3/1±19/45 و 11/5±34/6) نسبت به کنترل و دوز 12 عصاره، معنی دار بود (0/01>p تا 0/05>p).

    نتیجه گیری

    مواد موثر در اثرات قلبی عروقی عصاره Ribes khorassanicum در تمام فراکسیون ها پخش شده و عصاره تام به دلیل داشتن انواع ترکیبات غیر قطبی و قطبی و داشتن اثر هم افزایی اثر بهتری نسبت به هر یک از فراکسیون به تنهایی دارد.

    کلیدواژگان: Ribes khorassanicum، فراکسیون n-هگزان، فشار خون، ضربان قلب
  • وجیهه تقدیری نوش آبادی، سمانه عرب*، زهرا تقدیری نوش آبادی صفحات 16-22
    سابقه و هدف

    گلیوبلاستوما یک تومور بسیار بدخیم مغزی است که با پیش آگهی ضعیف و نرخ بالای عود در بیماران شناخته می شود. جراحی، شیمی درمانی و رادیو درمانی به عنوان روش های استاندارد درمان گلیوبلاستوما، در نظر گرفته می شود. اگرچه، این روش ها قادر نبوده اند تا سلول های سرطانی را به صورت کامل از بین ببرند. یکی از مهم ترین موانع درمان گلیوبلاستوما، سد خونی مغزی است که مانع از رسیدن داروها به بافت مغزی می شود. هدف از این مطالعه، بررسی امکان استفاده از اگزوزوم ها به عنوان حامل دارو در حیطه درمان تومور گلیوبلاستوما می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری برای دستیابی به یک نگاه اجمالی به اگزوزم ها به عنوان یک فرصت در سیستم انتقالی دارویی سیستم اعصاب مرکزی از طریق سد خونی مغزی، در بانک های اطلاعاتی گوگل اسکولار (Google Scholar) و پاب مد (Pub Med) با استفاده از کلید واژه هایی چون اگزوزوم (Exosome)، گلیوبلاستوما (Glioblastoma) و سیستم های دارو رسانی (Drug delivery)، جستجو انجام شد.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه 14400 مقاله به دست آمد و پس از بررسی اولیه و حذف مطالعات غیر مرتبط، در نهایت تعداد 40 مقاله بررسی شدند. اگزوزوم ها، نانو ذرات طبیعی هستند که از سلول های مختلف ترشح می شوند. کاربردهای اگزوزوم در سیستم های دارو رسانی به عنوان یک رویکرد کارآمد برای انتقال محتویات مختلف به سلول های سرطانی است. همچنین این ذرات قادر هستند، مولکول های زیستی و دارویی را از سد خونی مغزی به سلول های مغزی منتقل کنند. این نانو ذرات طبیعی پایدار با گردش طولانی مدت هستند که پاسخ های رد ایمنی را ایجاد نمی کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، نانو حامل های مبتنی بر اگزووم به عنوان یک حامل بالقوه با مزایای بسیار جالب و جذاب در امر دارو رسانی و انتقال عوامل دارویی می توانند جهت درمان تومورهای مغزی از جمله گلیوبلاستوما مولتی فرم مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اگزوزوم، نانوحامل، گلیوبلاستوما
  • عطیه منصوری، مصطفی صادقی، سارا رحیمی، سارا موعظمی، بهزاد غلام ویسی* صفحات 23-28
    سابقه و هدف

    جراحی های سرکلاژ جهت درمان نارسایی سرویکس، به صورت واژینال انجام می شوند اما در برخی بیماران به دلیل تغییرات آناتومیکی گردن رحم بر اثر عوامل مادرزادی و یا جراحی قبلی نمی تواند به صورت واژینال انجام شود، در این موارد می توان سرکلاژ ترانس آبدومینال (Trans-Abdominal Cervicoisthmic Cerclage= TCIC) را در نظر گرفت. هدف از مطالعه حاضر، ارایه گزارش نتایج سه مورد از سرکلاژ ترانس آبدومینال موفق می باشد.

    گزارش مورد:

     بیمار خانمی34 ساله دارای سابقه کورتاژ و سرکلاژ ترانس واژینال ناموفق بود. بیمار در هفته 7 بارداری به دلیل احتمال زایمان زودرس و نارسایی سرویکس تحت عمل جراحی سرکلاژ ترانس آبدومینال به روش لاپاراتومی قرار گرفت. بیمار بعدی خانمی 40 ساله با سابقه انجام 6 نوبت IVF و داشتن دو جنین زنده در هفته 13 حاملگی به دلیل احتمال زایمان زودرس و نارسایی سرویکس تحت عمل جراحی TCIC به روش لاپاراتومی قرار گرفت. بیمار دیگر خانمی 24 ساله با سابقه کورتاژ و سرکلاژ ترانس واژینال و 2 سقط، به علت احتمال زایمان زودرس و نارسایی سرویکس می باشد که این بیمار نیز تحت عمل جراحی TCIC به روش لاپاراسکوپی قرار گرفت. هر سه بیمار در هفته 38 بارداری تحت سزارین قرار گرفته و نوزادانی سالم به دنیا آوردند.

    نتیجه گیری

    بر اساس مطالعه حاضر، سرکلاژ ترانس آبدومینال به روش لاپاراسکوپی یا لاپاراتومی در بیماران دارای زایمان زودرس یا نارسایی سرویکس، در زنانی که سرکلاژ ترانس واژینال ناموفق دارند، نتایج مطلوبی دارد.

    کلیدواژگان: سرکلاژ، رحم، ترانس آبدومینال، گزارش مورد
  • فاطمه پاک منش، آنژلا حمیدیا، محبوبه فرامرزی، هدی شیرافکن، ساناز مهربانی* صفحات 29-37
    سابقه و هدف

    سلامت روان مادر از عوامل تاثیرگذار در رشد کودک خصوصا در سال های اولیه زندگی می باشد. از آنجاییکه هرگونه عدم توجه به رشد و عوارض ناشی از آن می تواند منجر به پیامدهای جبران ناپذیری شود. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط سلامت روان مادران با رشد شیرخواران زیر یک سال انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 200 نفر از مادران دارای شیرخوار با سن 12 ماه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بابل در سال 1397 انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی گلدبرگ (نمره 21 و پایین تر، سالم و 22 و بالاتر، دارای اختلال) و پرسشنامه اضطراب صفت اشپیلبرگر (نمره بین 34-20 کمترین، 45-35 خفیف، 54-46 متوسط و بزرگتر مساوی 57، شدید تعریف می شود) جمع آوری شد.

    یافته ها

    میانگین سن مادران در این مطالعه 5/13±29/8 سال بود. 29% مادران دارای نشانه های اختلال روان بودند. میانگین نمره سلامت عمومی مادران 11/89±19/20 و میانگین نمره در زیر مولفه افسردگی 3/62±2/45 بود. در بررسی مقیاس اضطراب- صفت با استفاده از پرسشنامه اشپیل برگر در شاخص وزن شیرخواران در بدو تولد بین صدک های رشدی 50-15% و 85-50% اختلاف وجود داشت (0/015=p). اما با روند رشد، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در بررسی سلامت عمومی (28-GH) General Health Questionnaire با شاخص وزن، قد و دور سر شیرخواران، در پایان یک سالگی ارتباط معنی دار دیده نشد. تمامی شیرخواران، الگوی رشد طبیعی در هر سه شاخص وزن، قد و دور سر داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که بین سلامت روان مادران با وزن تولد شیرخواران ارتباط وجود دارد. اما در روند رشد ارتباطی بین شاخص های رشدی شیرخواران و سلامت روان مادران جود ندارد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، رشد، شیرخوار، مادر
  • فاطمه شیرقاسمی آلالان، رضا حاجی حسینی، آزاده رسولی، مریم فاضلی* صفحات 38-45
    سابقه و هدف

    ویروس هاری باعث سالانه 60 هزار مرگ در جهان شده و یک خطر اقتصادی و اجتماعی شناخته می شود. اطلاع از تکثیر ویروس هاری و میان کنش آن با سلول میزبان هر چند در ابتدای راه است، جهت طراحی داروها و واکسن های بهینه کمک شایانی می کند؛ لذا، هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی تغییرات آنزیم های کاتالاز و سوپراکساید دسموتاز (SOD)، ترکیب شیمیایی نیتریک اکساید (NO) و فعالیت ژنNF-kB  به عنوان بیومارکرهای پاسخ استرس اکسیداتیو، در بافت مغز موش های آلوده به ویروس هاری وحشی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 16 موش ناهمخون (Outbred) 21 روزه در دو گروه 8 تایی سالم و آزمون تقسیم شدند. پس از تعیین تیتر ویروس هاری وحشی مورد مطالعه، موش ها در گروه آزمون، به صورت درون سری (Intracerebrally= IC) با 0/03 میلی لیتر ویروس هاری وحشی و با LD50 50 و با استفاده از سرنگ همیلتون 0/25 دریافت کردند. جهت ارزیابی تغییرات آنزیم های کاتالاز، NO، SOD از کیت و روش رنگ سنجی استفاده گردید و فعالیت NF-kB با Real-Time PCR با توجه به ژن Sdha بررسی شد.

    یافته ها

    در این بررسی، فعالیت کاتالاز در مغز موش های آلوده (0/007±0/14) نسبت به موش های سالم (کنترل) (به ترتیب 0/008±0/67) کاهش معنی داری داشت (0/01=p). در این مطالعه تجربی، فعالیت SODدر مغز موش های آلوده (0/2±3 nmol/min/ml) نسبت به موش های سالم (کنترل) (0/0001±5/7 nmol/min/ml) کاهش معنی داری داشت (0/035=p). سنجش تجمع NO بر روی بافت مغز گروه آلوده (0/04±9/8 µM) نسبت به سالم (0/03±9/4 mU/mg) افزایش معنی داری داشت (0/025=p). همچنین، میزان بیان NF-κB در مغز موش های آلوده به ویروس هاری 0/1 بیان این ژن در مغز موش های سالم بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد ویروس هاری، فعالیت آنزیم های کاتالاز و SOD را کاهش و NO را افزایش می دهد. همچنین، بیان NF-kB در مغز موش های آلوده به ویروس هاری کاهش یافت که می تواند به دلیل تاثیر ویروس بر مسیر سیگنالینگ سلولی باشد.

    کلیدواژگان: ویروس هاری، استرس اکسیداتیو، انتقال پیام
  • زینب خداداد هتکه پشتی، رمضان حسن زاده*، سیده علیا عمادیان صفحات 46-52
    سابقه و هدف

    نوروزگرایی و برون گرایی ارتباط زیاد و مثبتی با مشکلات روانشناختی مانند اضطراب و افسردگی دارند. از آنجاییکه بیماری های قلبی و عروقی، نیز روان تنی محسوب می شوند که با اصلاح شیوه های زندگی و تغییر رفتارهای پر خطر می توان از شیوع این بیماری کاست، لذا این مطالعه به منظور مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر نوروزگرایی و سبک زندگی بیماران قلبی- عروقی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 30 نفر از بیماران مبتلا به بیماری قلبی عروقی مراجعه کننده به بیمارستان روحانی شهرستان بابل که به طور تصادفی به دو گروه طرحواره درمانی هیجانی و کنترل تقسیم شدند، انجام گردید. پروتکل طرحواره درمانی هیجانی طی 12 جلسه هفتگی، 2 ساعته اجرا شد. با استفاده از پرسشنامه های نوروزگرایی نیو- فرم کوتاه (NEO-FFI) (نمره 60-12) و سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت (HPLPII) (نمره 192-48)، قبل از مداخله، بعد از مداخله و یک ماه بعد، دو گروه ارزیابی و مقایسه شدند.

    یافته ها

    دو گروه از نظر سن و جنس تفاوت معنی داری با هم نداشتند. میانگین نمره روان نژندی قبل و بعد از مداخله در گروه کنترل به ترتیب 7/31±38/93 و 4/63±37/80 و در گروه طرحواره درمانی هیجانی به ترتیب 6/94±37/73 و 6/75±32/53 شد. میانگین نمره سبک زندگی ارتقاء دهنده در گروه طرحواره درمانی هیجانی قبل و بعد از مداخله به ترتیب 28/25±113/13 و 32/27±138به دست آمد (0/05p<). اجرای طرحواره درمانی هیجانی بر نوروزگرایی (6/95، 0/014 و 0/205) و سبک زندگی (11/67، 0/002 و 0/302)، تاثیر معنی داری داشته و منجر به کاهش نوروزگرایی و ارتقاء سبک زندگی گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که طرحواره درمانی هیجانی می تواند یک مداخله اثر بخش در کاهش نوروزگرایی و ارتقاء سبک زندگی در بیماران قلبی- عروقی باشد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجانی، نوروزگرایی، سبک زندگی
  • پوریا محمدی، نسترن قطبی*، سیامک بشردوست، صوفیا نقدی دورباطی، سامان صالحی صفحات 53-59
    سابقه و هدف

    عضله همسترینگ، یکی از عضلاتی است که خطر آسیب ناشی از کاهش انعطاف پذیری آن، بالا می باشد. استفاده از مدالیته های گرمای عمقی، یکی از روش های بهبود انعطاف پذیری عضلات است. با توجه به اینکه تکار درمانی، روشی جدید برای تولید گرما در بافت های عمقی می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر کوتاه مدت تکار درمانی و کشش استاتیک بر روی انعطاف پذیری عضله همسترینگ در ورزشکاران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور بر روی 20 مرد ورزشکار انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه تکار درمانی به همراه کشش استاتیک (10 نفر) و کشش استاتیک (10 نفر) تقسیم شدند و به مدت سه جلسه تحت درمان قرار گرفتند. دامنه حرکتی فعال و غیر فعال باز شدن زانو و میزان جابجایی در آزمون نشستن و رساندن دست ها قبل از درمان، بعد از جلسه اول و بعد از جلسه سوم ارزیابی شدند.

    یافته ها

    میانگین دامنه باز شدن غیرفعال و فعال زانو (درجه) و میزان جابجایی در آزمون نشستن و رساندن دست ها (سانتی متر) بعد از جلسه سوم در گروه تکار درمانی به ترتیب 1/59±72/10 و 1/49±71 و 2/39±35/20 و در گروه کشش استاتیک به ترتیب 1/49±70/70 و 1/05±69/70 و 1/61±34/80 بود. نتایج این مطالعه نشان داد که در هر دو گروه، دامنه باز شدن فعال زانو (0/0001<P)، دامنه باز شدن غیرفعال زانو (0/004=p)، میزان جابجایی آزمون نشستن و رساندن دست ها (0/004=p) بعد از جلسه اول و سوم، بهبود معنی داری داشت. میزان بهبودی هر سه شاخص انعطاف پذیری در گروه تکار درمانی بیشتر از کشش استاتیک بود، اما تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه دیده نشد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که تکار درمانی به همراه کشش استاتیک نسبت به کشش استاتیک به تنهایی، افزایش بیشتری در انعطاف پذیری عضلات همسترینگ ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: تکار درمانی، کشش، کشش استاتیک، عضله همسترینگ، انعطاف پذیری
  • امین قاسمی، محمدرضا جلالی ندوشن*، رضا صداقت صفحات 60-64
    سابقه و هدف

    CD10 یک متالوپروتییناز وابسته به روی است که با فاکتورهای موثر بر پیش آگهی در برخی سرطان ها مرتبط می باشد. آدنوکارسینوم پروستات از شایع ترین سرطان ها در مردان است که درجه بندی میکروسکوپی گلیسون یک فاکتور مهم موثر بر پیش آگهی آن می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بیان ایمونوهیستوشیمی CD10 با درجه گلیسون به عنوان یک شاخص موثر بر پیش آگهی در آدنوکارسینوم پروستات می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 60 بلوک پارافینی از نمونه های آدنوکارسینوم پروستات بیماران مراجعه کننده به بیمارستان مصطفی خمینی تهران طی سال های 1392 تا 1396 مورد رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی از نظر مارکر CD10 قرار گرفت. اطلاعات مربوط به درجه گلیسون با مشاهده لام رنگ آمیزی شده به روش هماتوکسیلین و ایوزین به دست آمد. درصد سلول های توموری مثبت از نظر CD10 به تفکیک درجه گلیسون اولیه و ثانویه تعیین شد و ارتباط بیان CD10 با درجه گلیسون مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 8/79±71 سال بود. درصد بیان مارکر CD10 بین نمونه های مختلف از 5% تا 62% متغیر بود. متوسط درصد بیان CD10 در سلول های توموری در درجات گلیسون اولیه 2 تا 5 به ترتیب 10/75%، 16/16%، 35/20% و 44% و در درجات گلیسون ثانویه 2 تا 5 به ترتیب 10/38%، 17/08%، 38/19% و 53/5% بود (0/001>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه مارکر ایمونوهیستوشیمی CD10 دارای بیان متغیری در آدنوکارسینوم پروستات می باشد و افزایش بیان آن با افزایش درجه میکروسکوپی گلیسون تومور به عنوان یک فاکتور موثر بر پیش آگهی مرتبط است.

    کلیدواژگان: آدنوکارسینوم پروستات، درجه بندی گلیسون، CD10
  • سهیلا ابراهیم نیا میلانی، سارا معظمی، مصطفی جعفری، عابد ابراهیمی، نجمه سمیعی، مصطفی صادقی* صفحات 65-69
    سابقه و هدف

    القای بیهوشی و انجام اعمال جراحی باعث ایجاد تغییرات متابولیکی می شود و کنترل قند افراد دیابتی را با مشکل مواجه می سازد. همچنین عوارض ایجاد شده در زمان نارسایی کلیوی می تواند مدیریت بیهوشی را در این افراد تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این مطالعه گزارش سه مورد بیهوشی در بیماران تحت عمل جراحی همزمان پیوند کلیه و پانکراس می باشد.

    گزارش موارد

    بیمار اول خانمی 33 ساله، بیمار دوم خانمی 28 ساله و بیمار سوم خانمی 27 ساله که همگی مبتلا به دیابت ملیتوس و نفروپاتی دیابتی بوده و تحت درمان با دیالیز بوده اند. همه بیماران تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند. داروها استفاده شده جهت بیهوشی شامل میدازولام، فنتالین، سیس آتراکوریوم و پروپوفول بوده است. همه بیماران تحت پیوند همزمان کلیه و پانکراس قرار گرفتند. وضعیت پیوند بیماران پس از عمل، موفق آمیز بوده و همچنان تحت نظر پزشک می باشند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، مدیریت خوب بیهوشی و استفاده از داروهای بیهوشی مناسب و کنترل شرایط همودینامیکی و مدیریت درد می توان نتیجه پیوند پانکراس و کلیه را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: بیهوشی، پیوند کلیه، پیوند پانکراس
  • مرتضی حبیبی، اصغر کاربرد، مهرنوش وحیدی، فاطمه سمیعی راد* صفحات 70-75
    سابقه و هدف

    زردی (هیپر بیلی روبینمی) از شایعترین شکایات بالینی در دوران نوزادی در بین نوزادان ترم و نیز نارس در طول هفته اول عمر می باشد. فتوتراپی درمان موثر و پذیرفته شده هیپر بیلی روبینمی نوزادی می باشد که دارای عوارض پوستی، چشمی و اختلالات الکترولیتی می باشد. این مطالعه به منظور مقایسه اثر فوتوتراپی همراه کلسیم خوراکی با فوتوتراپی به تنهایی در درمان هیپر بیلی روبینمی غیر مستقیم نوزادان سالم رسیده انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 50 نوزاد رسیده مبتلا به زردی (بیلی روبین سرم 21 -6/9 میلی گرم در دسی لیتر)، انجام گرفت. نوزادان به صورت تصادفی در گروه های مداخله (50 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن کلسیم خوراکی همراه فوتوتراپی) و شاهد (فوتوتراپی) قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به سن، جنس، وزن هنگام تولد، سن حامگلی، تعداد روزهای بستری و سطح بیلی روبین در بدو بستری و در ساعات 24، 48 و 72 در یک چک لیست جمع آوری و مقایسه گردید.

    یافته ها

    کاهش سطح بیلی روبین کل با اختلاف معنی دار بین دو گروه دیده شد (0/000=p). میانگین بیلی روبین غیر مستقیم در گروه مداخله (0/5 mg/dl±2/1) و گروه شاهد (mg/dl 1/3±2/6)، تفاوت آماری معنی داری داشت (0/03=p). روند تغییرات بیلی روبین غیرمستقیم در اندازه گیری های مکرر، در گروه مداخله نیز معنی دار (0/01=p) شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که کلسیم خوراکی همزمان با فوتوتراپی در کاهش زردی نوزادی ممکن است بتواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: نوزاد، هیپر بیلی روبینمی غیر مستقیم، فتوتراپی، کلسیم، خوراکی، درمان
  • محمداسماعیل مطلق، فرحناز ترکستانی، حسن اشرفیان امیری، مولود آقاجانی دلاور، لاله رادپویان، سید داود نصرالله پور شیروانی* صفحات 76-83
    سابقه و هدف

    مراقبت های دوران بارداری یک استراتژی مهم برای دستیابی به بهداشت باروری است. علی رغم اهمیت مراقبت بارداری در سلامت مادران، تعدادی از مادران به اندازه کافی مراقبت نمی شوند. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر شاخص سودمندی کفایت مراقبت های دوران بارداری (Adequacy Prenatal Care Utilization= APNCU) در سطح اول نظام شبکه ایران انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در شش استان ایران در سال 1395 انجام گرفت. مادرانی که تاریخ زایمانشان 6-2 ماه از زمان مطالعه گذشته بود، به صورت طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از چک لیست و پرسشنامه محقق ساخته حاوی 34 سوال فردی، خانوادگی و محیطی و 23 سوال مرتبط با مراقبت های بارداری به طور همزمان از پرونده بهداشتی و مصاحبه با مادران جمع آوری و با شاخص APNCU به چهار گروه: 1- ناکافی (کمتر از 50% مراقبت مورد انتظار)، 2- متوسط (79-50%)، 3- کافی (109-80%)، 4- ویژه (110% و بیشتر) تقسیم و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از میان 2655 مادر مورد بررسی، میانگین کل مراقبت در دوران بارداری 1/7±6/43 بار و با توجه به شاخص APNCU، مراقبت 121 نفر (4/6%) ناکافی، 603 نفر (22/7%) متوسط، 1648 نفر (62/1%) کافی و 283 نفر (10/7%) ویژه بود. بین میزان خطر استانی مرگ مادران، جمعیت شهری، مراقبت پیش از بارداری، زمان شروع اولین مراقبت بارداری، سن مادران، مشارکت و تحصیلات همسر و کفایت مراقبت های دوران بارداری ارتباط معنی دار وجود داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که کفایت مراقبت های دوران بارداری گرچه تحت تاثیر عوامل اجتماعی وفردی قرار می گیرد ولی در سطح مناسبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: بارداری، مراقبت بارداری، سودمندی مراقبت، نظام شبکه ایران
  • عباس نیکزاد، علی بیژنی* صفحات 84-89
    سابقه و هدف

    به دلیل کاربردهای متعددی که امروزه الکل در زندگی بشر دارد، بحث از پاک و یا ناپاک بودن الکل از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی جوانب فقهی آن از منظر مذهب شیعه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر اساس روش گردآوری کتابخانه ای و همچنین شیوه استدلالی با بررسی متونی که در طهارت و نجاست الکل و مست کننده ها انتشار یافته بودند، طراحی گردید. از آیات قرآن، فتاوی عالمان دینی و احادیث استفاده گردید.

    یافته ها

    در میان فقها درباره پاکی الکل اختلاف نظر مشاهده می شود. استدلال فقهایی که به ناپاکی الکل معتقدند این است که الکل مست کننده روان است و هر چیز مست کننده روان، نجس است، پس الکل نجس است. در این نوشتار با بررسی دقیق روایات و ادله، هر دو مقدمه این استدلال مورد سوال قرار گرفته است. یعنی هم ادله ناپاکی هر مست کننده روان، مورد نقد واقع شده است و هم ثابت شده است که با فرض پذیرش ناپاک بودن هر مست کننده روان، الکل از مصادیق مست کننده روان به شمار نمی آید.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که دلیلی بر ناپاکی الکل وجود ندارد، با تکیه به قاعده طهارت می توان به پاکی و طهارت الکل فتوا داد.

    کلیدواژگان: الکل، پاکی، ناپاکی، مست کننده روان، روایات، قاعده طهارت
  • انوشه غلامی، فرزانه کریمی، زهرا قاسم پور، موسی ابوالحسنی، نیلوفر ربیعی* صفحات 90-97
    سابقه و هدف

    مراقبت از نوزادان نارس بستری که در معرض مراقبت‎های دردناک متعددی هستند، مادران را در معرض چالش‎های فراوانی قرار می‎دهد که منجر به بروز اضطراب در آنها می‎شود. این مطالعه با هدف ارایه راهکارهایی در جهت کاهش اضطراب مادران و درد نوزادان طراحی شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 90 مادر دارای نوزاد نارس در سه گروه مداخله ماساژ و مراقبت کانگورویی و گروه کنترل انجام شد. مداخلات هر دو گروه از زمان پایدار شدن وضعیت نوزدان تا زمان ترخیص از بخش مراقبت‎های ویژه نوزادان انجام شد و پرسشنامه‎های اضطراب آشکار و نهان اشپیل برگر با نمره حداقل 20 و حداکثر 80 و معیار سنجش درد نوزادان با نمره حداقل صفر و حداکثر 7، قبل و بعد از اتمام مداخله تکمیل شد.

    یافته ها

    تفاوت معنی‎داری بین سطوح اضطراب آشکار و پنهان مادران در گروه ماساژ (11/74±34/43 و 9/25±32/13) و گروه مراقبت کانگورویی (10/06±36/90 و 13/10±38/07) در مقابل گروه کنترل (10/86±57/47 و 9/19±50/10) وجود داشت (0/001>p). این تفاوت در مورد سطوح درد در نوزادان نیز در گروه ماساژ (1/20±1/87) و در گروه مراقبت کانگورویی (1/02±2/00) در مقابل گروه کنترل (1/21±4/17) معنی دار بود (0/001>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه‎ حاضر نشان داد انجام ماساژ نوزاد و مراقبت کانگورویی توسط مادر در کاهش اضطراب مادران و همچنین کاهش سطوح درد نوزادان نارس موثر است.

    کلیدواژگان: زایمان زودرس، تولد زودرس، اضطراب، مراقبت مادرانه‎ کانگورویی، سنجش درد
  • سیما فلاح ارض پیما، رعنا رفیعی*، سامان زمانی، الهه رفیعی صفحات 98-104
    سابقه و هدف

    بیماری کبد چرب شایعترین اختلال مزمن کبدی است که به عنوان بخشی از سندروم متابولیک مطرح می باشد. از طرفی ریزش موی آندروژنتیک مردان که شایع ترین علت ریزش مو در آن ها می باشد نیز می تواند با بیماری های قلبی- عروقی و اختلالات متابولیک همراهی داشته باشد. به دلیل عوامل خطر مشترک در ایجاد کبد چرب و ریزش موی آندروژنتیک، این مطالعه با هدف مقایسه فراوانی کبد چرب در مردان با و بدون ریزش موی آندروژنتیک انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 140 مرد 25 تا 55 ساله (70 مرد در دو گروه با و بدون ریزش موی آندروژنتیک) داوطلب شرکت در مطالعه، که به دلایل زیبایی به درمانگاه پوست مراجعه داشتند، وارد مطالعه شدند. سن، شاخص توده بدنی، اندازه دور شکم، سابقه مصرف سیگار، وسعت ریزش مو و نتایج بررسی سونوگرافی کبد در دو گروه ارزیابی و مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 7/90±35/84 سال بود. از نظر سنی، استعمال سیگار، و دور شکم تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه وجود نداشت. 54 مرد با آلوپسی آندروژنتیک (77/1%) دچار کبد چرب بودند. در حالیکه 41 نفر از گروه بدون آلوپسی آندروژنتیک (58/6%) دچار کبد چرب بودند که این تفاوت معنی دار بود (0/019=p). کبد چرب درجه یک و سه در بیماران با آلوپسی آندروژنتیک نسبت به گروه بدون آلوپسی آندروژنتیک به صورت معنی داری بیشتر بود (0/011=p). بین درجه کبد چرب با وسعت آلوپسی آندروژنتیک ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت (0/059=p)، ولی وسعت ریزش مو در افراد چاق به طور قابل توجهی بیشتر بود (0/001>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، بیماری کبد چرب فراوانی قابل توجهی در مردان مبتلا به ریزش موی آندروژنتیک دارد.

    کلیدواژگان: کبد چرب، ریزش موی مردانه، تصویربرداری صوتی
  • نرگس علیزاده*، سحر پاریاب، علیرضا شاه حمزه صفحات 105-108
    سابقه و هدف

    آژنزی و هیپوپلازی سینوس های پارانازال یک واریاسیون نرمال آناتومیک می باشد که اغلب در سینوس فرونتال دیده می شود. به ندرت ممکن است در همراهی با سایر سینوس ها هم دیده شود. این مطالعه با هدف بررسی یک مورد نادر از هیپوپلازی سینوس های پارانازال و سه آتروفی توربینت ها در ایران انجام شد.

    گزارش مورد: 

    آقای 28 ساله با شکایت تروما به سر و آنوسمی ایجاد شده به دنبال آن را گزارش می کنیم. بیمار هیچ شکایتی از گرفتگی بینی، نشت مایع مغزی نخاعی قبل یا بعد از تروما نمی دهد. سابقه بیماری های رینوسینوزیت یا اختلال بویایی را قبل از تروما نداشته است. CT اسکن انجام شده، آتروفی توربینت های میانی و تحتانی دو طرف، هیپوپلازی دو طرفه سینوس های ماگزیلا، اتمویید، اسفنویید و فرونتال راست و آپلازی سینوس فرونتال چپ را نشان می دهد. طی بررسی انجام شده، تعداد موارد گزارش شده از ترکیب واریاسیون های ذکر شده در فوق کمتر از 5 مورد بوده است و در این مورد تمام سینوس ها دچار هیپوپلازی بوده و هم زمان آتروفی توربینت ها هم وجود داشت، ضمن اینکه بیمار هیچ علامت بالینی نداشته است.

    نتیجه گیری

    بر طبق مطالعه حاضر، هوادار شدن سینوس ها الزاما با وجود علایم بالینی همراه نمی باشد و عوامل دیگری در عملکرد سینوس ها نقش دارند.

    کلیدواژگان: جراحی، تصویربرداری تشخیصی، آپلازی، سینوس پارانازال
  • صدرا رضاخانیها، سهیلا سیروس بخت* صفحات 109-113
    سابقه و هدف

    در کودکان کیست هیداتید کلیه و عضله بدون ابتلا کبد و ریه به ندرت رخ می دهد. کیست هیداتید کلیه به صورت ضایعات کیستیک و یا توده های توپر می تواند بروز نماید که با تومور های کلیوی کیستیک تشخیص افتراقی دارند. هدف از گزارش این مورد نادر بررسی چالش های تشخیصی و درمانی کیست های هیداتید کلیوی در مناطق آندمیک می باشد.

    گزارش مورد:

     دختر 11 ساله با سابقه کیست هیداتید عضله ران در 2 سال قبل که با درد مبهم شکمی مجددا مراجعه کرد. تست های سرولوژیک بیمار منفی بوده و در سیتی اسکن توده کیستیک با جدار ضخیم و نامنظم با واسکولاریته و انهنسمنت (enhancement) نسبی در فاز ترشحی بدون درگیری ارگان های دیگر گزارش گردید. بیمار با تشخیص احتمالی تومور کیستیک کلیوی تحت نفرکتومی خارج صفاقی قرار گرفت و تشخیص نهایی پاتولوژی کیست هیداتید بود. در طول دوره پیگیری 1 ساله از بیمار سونوگرافی شکمی، عکس سینه و تست غیر مستقیم هموآگلوتیناسیون انجام شد و هیچ گونه شواهدی از عود یا ابتلا جدید مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به بیمار معرفی شده، در بیمار با کیست کمپلکس کلیه خصوصا در نواحی اندمیک علاوه بر در نظر گرفتن تومور کیستیک کلیه حتی اگر بررسی های سرولوژیک و رادیولوژیک تایید کننده نباشند می بایستی کیست هیداتید کلیه در تشخیص افتراقی در نظر گرفته شود و نیز در صورت نیاز به جراحی، بهتر است برش خارج صفاقی انتخاب گردد.

    کلیدواژگان: بافت عضلانی استخوانی، تومور کیستیک کلیه، کلیه، کیست هیداتید، نفرکتومی
  • امیر افتخاری میلانی، نرگس حسن پور، حنانه فرشکاران، وحیده منوچهری، محمدرضا نیوشا* صفحات 114-118
    سابقه و هدف

    اندوفتامیت حاد یکی از عوارض بسیار خطرناک بعد از جراحی های چشم می باشد. اطلاع از میزان این عارضه برای سیاست گذاری درمانی در بخش های چشم پزشکی حیاتی است .هدف از این مطالعه تعیین بروز این عارضه و پیش آگهی آن در جراحی آب مروارید و تزریق داخل ویتره اواستین می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه گذشته نگر بر روی بیمارانی که به دنبال جراحی آب مروارید و تزریق داخل ویتره آواستین طی سال های 97-1390 دچار اندوفتالمیت حاد شدند، انجام شد. بروز و روش درمان و حدت بینایی بیماران بر اساس واحد (minimum angle of resoloution) logMAR حین مراجعه و در پایان درمان مقایسه گردید.

    یافته ها

    بروز اندوفتالمیت حاد به دنبال جراحی آب مروارید در این مطالعه 0/058% (20 مورد از 34297 جراحی) یا فاصله اطمینان 95% (0/083-0/032 درصد) و به دنبال تزریق داخل ویتره آواستین 0/042% (14 مورد از 33273 تزریق) با فاصله اطمینان 95% (0/063-0/021 درصد) می باشد. میانگین سن گروه اول 3/3±68/3 سال و درگروه دوم 2/4±66/3 سال بود. میانگین حدت بینایی نهایی بیماران در گروه آب مروارید 0/91±1/73 logMAR و در گروه تزریق داخل ویتره logMAR 0/87±1/61 بود که تفاوتی بین دو گروه از نظر آماری وجود نداشت. ویترکتومی عمیق در 35% بیماران گروه آب مروارید و 45% گروه تزریق داخل ویتره اواستین انجام شد که مابین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که بروز اندوفتالمیت حاد به دنبال جراحی آب مروارید و تزریق داخل ویتره آواستین تفاوت معنی داری ندارد.

    کلیدواژگان: آب مروارید، تزریق داخل ویتره، آواستین، اندوفتالمیت
  • علی همایی، ابوالفضل حیدری، فاطمه صفاری* صفحات 119-125
    سابقه و هدف

    هیپرپلازی لیپویید مادرزادی آدرنال (LCAH) شدیدترین نوع هیپرپلازی مادرزادی آدرنال بوده و جهش در ژن STAR شایعترین علت بیماری است. نارسایی آدرنال و کلستاز در تعداد کمی از بیماران گزارش شده است. هدف از این مطالعه گزارش نتایج درمان دو خواهر با هیپرپلازی لیپویید مادرزادی آدرنال و زردی کلستاتیک می باشد.

    گزارش موارد

    دو دختر از یک خانواده که مورد اول در سن 60 روزگی و دختر دوم در سن 30 روزگی با هیپربیلیروبینمی کونژوگه و افزایش آنزیم های کبدی و نارسایی آدرنال بستری شدند. آنها کاریوتیپ xy 46 با دستگاه تناسلی زنانه خارجی بدون رحم و تخمدان داشتند. LCAH از طریق ناهنجاری های الکترولیتی، افزایش ACTH، کاهش سطح کورتیزول و هورمون های جنسی تشخیص داده شد و با تعیین توالی اگزوم و توالی سنگر (Sanger) تایید شد. در این بیماران، یک جهش هموزیگوت (c.653C>T) در اگزون 6 ژن STAR شناسایی شد. این بیماران در ابتدا با هیدروکورتیزون 10 میلی گرم IV هر 8 ساعت، به مدت 3 روز تحت درمان قرار گرفتند، سپس هیدروکورتیزون خوراکی به میزان 2/5 میلی گرم هر 8 ساعت و فلودروکورتیزون 0/2 میلی گرم روزانه تجویز شد. یک ماه پس از شروع درمان، سطح بیلی روبین و آنزیم های کبدی این بیماران طبیعی شد. بیمار اول 7 ماه پس از قطع خودسرانه دارو توسط مادر، درگذشت. بیمار دیگر اکنون 9 ساله است، درمان وی ادامه داشته و وضعیت بالینی خوبی دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به موارد گزارش شده، هیپرپلازی لیپویید آدرنال را باید به عنوان یک علت نادر کلستاز همراه با نارسایی آدرنال در بیماران مد نظر قرار داد.

    کلیدواژگان: هیپرپلازی لیپوئید آدرنال، نارسایی آدرنال، کلستاز نوزادان، کاریوتیپ
  • صدرا یوسف نیا پاشا، منصوره محمدی*، فریدا عابسی، ثریا خفری صفحات 126-134
    سابقه و هدف

    تروماهای سر و گردن و آسیب های همراه با آن میزان بالایی از مرگ و میر و نقایص عصبی را به خود اختصاص می دهند. از آنجاییکه ترومای فک و صورت به تنهایی یا در ترکیب با سایر آسیب های شدید رخ می دهد، لذا این مطالعه به منظور تعیین فراوانی شکستگی های فک و صورت در بیماران با ترومای سر و گردن مراجعه کننده به بیمارستان شهید بهشتی بابل، انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی تمام بیمارانی که در بازه زمانی 98-1397 با ترومای فک و صورت به مرکز جراحی فک و صورت بیمارستان شهید بهشتی بابل مراجعه کردند، انجام شد. اطلاعات لازم از طریق شرح حال، معاینات بالینی، رادیوگرافی های صورت و پرونده بیمارستانی جمع آوری گردید. در بیماران با کاهش سطح هوشیاری، علایم عصبی یا علایم بالینی شکستگی جمجمه، CT اسکن انجام شد. اطلاعات مربوط به سن، جنس، علت آسیب، الگوی آسیب های صورت و یا سر، از دست دادن هوشیاری و نمره GCS به دست آمده، در پرسشنامه ثبت و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران 15/82±30/55 سال بود. 44 نفر (18/6%) از بیماران مونث و 192 نفر (81/4%) مذکر بودند. از 236 بیمار با تروما وارده به سروگردن، میزان شکستگی های پیشانی، قسمت میانی صورت و چانه در بیماران مورد بررسی به ترتیب برابر با 3/4، 53/5 و 29/6 درصد بود. شایع ترین نواحی که دچار شکستگی شده بودند نیزکندیل (7/8%) و زاویه (7/3%) مندیبل بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که در شکستگی های فک و صورت، بیشترین آسیب در قسمت میانی صورت می باشد.

    کلیدواژگان: ترومای سر و گردن، شکستگی فک و صورت، سطح هوشیاری
  • آرمان ابراهیمی، محمدهادی یدالله پور*، اباذر اکبرزاده پاشا، سید جلیل سیدی اندی، ثریا خفری صفحات 135-141
    سابقه و هدف

    بیماری های مزمن کلیوی از جمله مشکلات سلامتی در دنیای امروز هستند که موقعیت تهدید کننده ای را برای وضعیت سلامتی، اقتصادی و اجتماعی فرد مبتلا، خانواده و جامعه به وجود می آورد. با توجه به اینکه در بیماری های مزمن، بحران معنوی در فرد پدیدار می شود، لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سلامت معنوی بر تاب آوری در بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 130 نفر از بیماران تحت درمان با همودیالیز در سال های 97-1396 در بیمارستان شهید بهشتی بابل انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه 20 سوالی سلامت معنوی پولوتزین و الیسون با نمره 125-20 و دارای سه سطح پایین، متوسط و بالا و همچنین پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون D-RISC با نمره 125-20 و دارای سه سطح پایین و متوسط و بالا، جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش 5 نفر (3/8%) از بیماران سلامت معنوی پایین، 81 نفر (62/3%) متوسط و 44 نفر (33/8%) بالا داشتند. میانگین نمره سلامت معنوی 21/12±87/80 و در سطح متوسطی قرار داشت. همچنین 6 نفر (4/6%) از بیماران تاب آوری پایین، 95 نفر (73/1%) متوسط و 29 نفر (22/3%) بالا داشتند. میانگین نمره کل تاب آوری 19/48±86/63 و در سطح متوسطی قرار داشت. رابطه بین سلامت معنوی و تاب آوری مستقیم و معنی دار بود (0/001>p، 0/62=r).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که سلامت معنوی با تاب آوری بیماران تحت درمان همودیالیز رابطه معنی دار و مثبتی دارد.

    کلیدواژگان: معنویت، سلامت، همودیالی، بیماران
  • رقیه نظرعلیوند، میترا تدین نجف آبادی*، ناصر بهروزی، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 142-149
    سابقه و هدف

    سقط خودبخود برای زنان، از نظر روحی و روانی تجربه ای مخرب محسوب می شود. با توجه به شیوع بالا و عوارض روانی ناشی از سقط و نقش موثر ماماها در حمایت روحی زنان، این مطالعه باهدف تعیین تاثیر مشاوره گروهی به روش درمان حل مسئله بر سلامت روان زنان پس از سقط خودبخود انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1398 بر روی 46 نفر از زنانی که در بیمارستان های امام خمینی و رازی اهواز دچار سقط خودبخود در اولین حاملگی خود شده بودند، انجام شد. افراد به طور تصادفی به دو گروه 23 نفری آزمون و کنترل تقسیم شدند. دو گروه در مرحله پیش آزمون پرسشنامه سلامت روان با نمره (84-0) و مشخصات دموگرافیک را تکمیل کردند. گروه آزمون به مدت 8 هفته، هر هفته یک جلسه 90 دقیقه ای تحت مشاوره گروهی مبتنی بر درمان حل مسئله قرار گرفتند. هر دو گروه مجددا پرسشنامه را بعد از پایان مداخله و در پیگیری یک ماه بعد تکمیل کردند.

    یافته ها

    میانگین سنی گروه آزمون (3/92±27/95) و گروه کنترل (3/78±28/04) بود. پیش از آزمون میانگین نمره سلامت روان در گروه آزمون (3/56±59/25) و در گروه کنترل (4/86±58/14) بود که دو گروه اختلاف آماری معنی داری با هم نداشتند. اما در مرحله پس آزمون از نظر سلامت روان (گروه آزمون 3/03±38/45 در مقابل 4/87±58/95 گروه کنترل) تفاوت معنی داری داشتند (0/001>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که درمان حل مسئله می تواند در بهبود سلامت روان زنان پس از سقط خودبخود موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان حل مسئله، سلامت روان، سقط خودبخود
  • محمد صیادی، آوا صفراوغلی آذر، داوود بشاش* صفحات 150-157
    سابقه و هدف

    c-Myc نقش بسیار مهمی در کنترل تکثیر، آپوپتوز و تمایز سلول ها بازی می کند. با توجه به دخالت C-Myc در تنظیم طیف گسترده ای از عملکردهای داخل سلولی و بر اساس نقش آن در پاتوژنز لوسمی پرومیلوسیتیک حاد (APL)، در این مطالعه با هدف بررسی اثر ضد لوسمی 10058-F4، به عنوان یک مهار کننده شناخته شده C-Myc، در سلول های HL-60 مشتق از APL انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، برای بررسی اثرات سایتوتوکسیک 10058-F4 در لوسمی پرومیلوسیتیک حاد، رده سلولی HL-60 (تهیه شده از انیستتو پاستور ایران) با دوزهای مختلف مهار کننده (50، 100،150 و 200 میکرومولار) تیمار گشته و سپس در فواصل زمانی 24 و 36 ساعت، درصد زنده مانی، شمارش سلولی، فعالیت متابولیک و القاء آپوپتوز به ترتیب بررسی گردید. علاوه بر این، برای بررسی مکانیسم های مولکولی عملکرد 10058-F4 تغییرات رونویسی از ژن های مرتبط با آپوپتوز به کمک روش Real-time PCR مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مهار c-Myc با استفاده از 10058-F4 در دوزهای 150 و 200 میکرومولار در 24 ساعت به ترتیب موجب کاهش 4±38% و 3/2±49% رشد سلول های HL-60 نسبت به گروه کنترل می گردد (0/05>p). همچنین اثرات سایتوتوکسیک دارو، ناشی از توقف سلول ها در فاز G1 و القاء آپوپتوز می باشد؛ چرا که درصد سلول های رنگ گرفته با Annexine/PI در سلول های تیمار شده با دوز 100 میکرومولار پس از 24 ساعت، در مقایسه با گروه کنترل 31% افزایش یافته بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، کارآمدی 10058-F4 در سلول های HL-60 کاملا مشخص شد.

    کلیدواژگان: لوسمی پرومیلوسیتیک حاد، c-Myc، 10058-F4، رده سلولیHL-60
  • محمد محمدی فیروزجایی، راحله مهرآیین*، سید محمدتقی حمیدیان صفحات 158-163
    سابقه و هدف

    بررسی مجاری صفراوی و پانکراس به روش MRI (Magnetic Resonance Cholangiopancreatography= MRCP) و بررسی آندوسکوپیک مجاری صفراوی و پانکراس (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography= ERCP) دو روش در تشخیص بیماری های مجاری صفراوی می باشند که به دلیل تهاجمی تر بودن ERCP نسبت به MRCP این مطالعه به منظور بررسی ارزش تشخیصی MRCP در مقایسه با ERCP انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 130 بیمار بالای 18 سال که بر اساس آزمایشات و معاینات بالینی مشکوک به سنگ مجاری صفراوی بودند، انجام شد. ابتدا MRCP انجام گرفته و سپس تحت ERCP قرار گرفتند و نتایج این دو روش با هم مقایسه گردید.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد 13/7±59/6 سال بود. 53 نفر مرد (40/8%) و 77 نفر زن (59/2%) بودند. با MRCP در 91 نفر (70%) و ERCP در 96 نفر (73/8%) سنگ گزارش گردید. حساسیت MRCP در تشخیص سنگ های مجاری صفراوی مشترک در مقایسه با ERCP برابر با 88/5% بوده و همچنین ویژگی، ارزش اخباری مثبت، ارزش اخباری منفی و ارزش تشخیصی MRCP در تشخیص سنگ های مجاری صفراوی مشترک در مقایسه با ERCP به ترتیب برابر با 82/3%، 93/4%، 71/7%، 86/1% می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که MRCP از قدرت تشخیصی بالایی در تشخیص سنگ های مجرای صفراوی مشترک برخوردار است. لذا می توان از آن به عنوان یک روش اولیه برای تشخیص وجود یا عدم وجود سنگ های مجاری صفراوی مشترک استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ارزش تشخیصی، MRCP، ERCP، بیماری های مجاری صفراوی
  • حسین فیضی، صبری زارعی، محمود مرادی، بهزاد غلام ویسی* صفحات 164-168
    سابقه و هدف

    آسیب به کاف لوله تراشه در طول بیهوشی عمومی می تواند باعث ایجاد نارسایی تهویه ای برای بیمار شود. هدف از گزارش این مورد ایجاد یک نقص ساختاری و هرنی شدن کاف لوله تراشه در بیماری است که تحت عمل جراحی دیسک کمر در پوزیشن پرون (دمر) قرار گرفته است.

    گزارش مورد:

     بیمار خانمی 77 ساله کاندید جراحی دیسک کمر بوده است که برای عمل جراحی به بیمارستان کوثر شهر سنندج مراجعه کرد. بیمار تحت بیهوشی عمومی با لوله تراشه اسپیرال (فنردار) در پوزیشن پرون قرار گرفت. پس از گذشت 30 دقیقه از عمل، علایم افزایش فشار راه هوایی، افت سچوریشن و افزایش دی اکسید کربن انتهای بازدمی را داشت. در بررسی های انجام شده بعد از عمل مشخص شد که کاف لوله تراشه بیمار دچار هرنی شده و باعث انسداد مسیر راه هوایی شده که مشکل برطرف گردید و جراحی ادامه یافت. تشخیص و درمان این مورد دارای نکات مهم و قابل ملاحظه ای می باشد که در ادامه ذکر شده اند.

    نتیجه گیری

    نقص ساختاری در لوله تراشه و کاف آن ممکن است باعث عدم تهویه کافی بیمار و کاهش رسیدن گازهای بیهوشی به بیمار گردد. راه حل قطعی در نقص کاف لوله تراشه جایگزینی آن می باشد، اما از اقدامات محافظه کارانه ممکن است به عنوان یک راه حل موقت در برخی شرایط بالینی استفاده شود. تیم بیهوشی باید با تجهیزات، برنامه ها و پرسنل کافی آمادگی لازم را داشته باشند تا در صورت از بین رفتن مسیر تبادل هوا با بیمار از الگوریتم مدیریت راه هوایی دشوار تدوین شده توسط انجمن متخصصان بیهوشی آمریکا پیروی کنند.

    کلیدواژگان: لوله گذاری داخل تراشه، کاف لوله تراشه، راه هوایی، عوارض
  • فرهاد ابول نژادیان، مهری غفوریان، سارا ایرانپراست، الهام مراغی، محبوبه مرادی* صفحات 169-176
    سابقه و هدف

    کهیر مزمن از بیماری های شایع پوست است که با ادم اریتماتو یا سفید رنگ، خارش دار و گذرای درم همراه یا بدون آنژیوادم تظاهر می یابد. به دلیل عدم شناخت کافی از اتیولوژی موارد زیادی از این ضایعات مزمن این تحقیق با هدف بررسی برخی عوامل مرتبط با شاخص های فردی و آزمایشگاهی بیماران مبتلا انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی 210 بیمار (154 زن و 54 مرد) مبتلا به کهیر مزمن مراجعه کننده به کلینیک آسم و آلرژی اهواز از تاریخ مهر 1394 تا اسفند 97 بررسی شدند. برای تمامی بیماران آزمایش های معمول شامل سنجش شمارش سلول های خونی، آنتی بادی ضد هسته، هورمون های تیروکسین و محرک تیرویید،
    آنتی بادی های ضد تیروگلوبولین و ضد تیروپروکسیداز، آنزیم های گلوتامیک پیروویک/ اگزالواستات ترانس آمیناز، تست پوستی سرم اتولوگوس و آزمایش مدفوع انجام شد.

    یافته ها

    از میان تمامی بیماران مورد بررسی 166 مورد (79%) دارای کهیر فیزیکی بودند، 125 مورد (59/5%) آتوپی و 158 نفر (75%) آنژیوادم داشتند. تست پوستی سرم اتولوگوس با فراوانی بالای 74/28% در بیماران مثبت شد. به جز 3 بیمار (1/42%) با سطح سرمی پایین هورمون محرک تیرویید و نرمال تیروکسین (کم کاری خفیف تیروییدی) و 49 نفر (23/33%) با افزایش غیر طبیعی آنتی بادی های سرمی ضد تیروگلوبولین و ضد انتی پراکسیداز، بقیه افراد (75/23%) سالم بودند. نتایج آنتی بادی
    ضد هسته و آزمایش مدفوع نیز به طورکل نرمال بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه جهت تشخیص بیماران دارای کهیر مزمن با یا بدون آنژیوادم لازم است تست پوستی سرم اتولوگوس و آزمایشات عملکرد تیرویید درکنار معاینات بالینی دقیق انجام شود.

    کلیدواژگان: کهیر مزمن، تست پوستی سرم اتولوگوس، آزمایشات عملکرد تیروئید
  • مریم عظیمی، فاطمه سادات هاشمی نسب، روشنک مکبری نژاد، مرضیه قرائتی، مرتضی مجاهدی* صفحات 177-188
    سابقه و هدف

    کووید 19 از دسامبر 2019 از شهر ووهان چین آغاز و به سرعت تبدیل به پاندمی جهانی شد. بر اساس مطالعات، مداخلات طب سنتی همراه با پروتکل های طب رایج در پیشگیری و درمان، موثر گزارش شده است. هدف از این مطالعه جمع بندی توصیه های طب ایرانی مبتنی بر شواهد در پیشگیری و درمان علایم سندرم حاد تنفسی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری، کلید واژه های مرتبط با علایم کووید 19 در منابع طب ایرانی، مرور و موارد مرتبط با پیشگیری و درمان سندرم حاد تنفسی استخراج گردید. تک تک موارد همراه با کلید واژه های "Influenza" یا "SARS" یا "MERS" یا "COVID-19" یا "Coronavirus" یا "Antiviral" یا "Anti-inflammatory" یا "Immune system" یا "Antioxidant" در پایگاه های اطلاعاتی SID، Pubmed، Scopus، Cochrain، Web of science، Science direct و Google scholar جستجو و در نهایت مواردی که دارای شواهدی علمی بودند، در قالب دستورات کمکی در پیشگیری و درمان ارایه گردید.

    یافته ها

    بخش قابل توجهی از توصیه های طب ایرانی جهت پیشگیری یا کنترل علایم سندرم حاد تنفسی، دارای شواهد بالینی کاربردی است. این موارد شامل رعایت فاصله اجتماعی، پرهیز از مصرف غذای سنگین و استفاده از دارو های گیاهی حسب شرایط خاص بیماران می باشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه استفاده از راهکارهای ساده طب ایرانی در پیشگیری و بهبود علایم سندرم حاد تنفسی ناشی از کووید 19 همراه با پروتکل های طب رایج، می تواند در کنترل شرایط همه گیری کمک کننده باشد. همچنین، بسیاری از این توصیه ها قابلیت ارزیابی به عنوان ایده های پژوهشی مفید در پیشگیری و درمان کووید 19 را دارند.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، طب ایرانی، سندرم حاد تنفسی
  • مسعود یوسفی، مهرداد محمدی، داود افشار، علی نظری عالم* صفحات 189-198
    سابقه و هدف

    استرپتوکوک پنومونیه یکی از عوامل اصلی ایجاد کننده مننژیت، پنومونی، سینوزیت و عفونت گوش میانی می باشد که با مرگ و میر بالایی همراه است. هدف از این مطالعه، مرور کلی و ارایه گزارش توزیع سروتیپ و الگو های مقاومت آنتی بیوتیکی و تعیین فراوانی استرپتوکوک پنومونیه در ایران می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری نظام مند، از مقالات منتشره از دی ماه 1368 تا شهریور ماه 1399 در بانک های اطلاعاتی Google Scholar، Scopus، Pubmed،SID ، IranMedex، Magiran استفاده شد که بیان کننده توزیع سروتیپی، الگو های مقاومت آنتی بیوتیکی و فراوانی استرپتوکوک پنومونیه در ایران می باشند. واژه های جستجو شامل "استرپتوکوک پنومونیه، مقاومت آنتی بیوتیکی، سروتیپینگ، مرور نظام مند و ایران" می باشند. موارد گزارش مورد، گزارش های صرفا در خصوص سروگروپ ها و حجم نمونه کمتر از 10 مورد از مطالعه خارج شدند.

    یافته ها

    از 56 مطالعه، 33 مورد را که دارای معیار ورود بودند، جهت استخراج اطلاعات و آنالیز انتخاب شدند. میانگین شیوع در بیماران و افراد ناقل به ترتیب 12/5% و 20/7% محاسبه گردید. بیشترین میزان مقاومت ایزوله ها نسبت به کوتریموکسازول، پنی سیلین و اریترومایسین بود. شایعترین سروتیپ ها F23 و به ترتیب F19، A/B6، A19 و C18 بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه استفاده نامناسب از آنتی بیوتیک ها و متعاقب آن گسترش ایزوله های مقاوم پنوموکوک در کشورمان نگران کننده می باشد.

    کلیدواژگان: استرپتوکوک پنومونیه، مقاومت آنتی بیوتیکی، سروتایپینگ، مرور نظام مند، ایران
  • مریم جاویدی، مینا زارعی، مریم قره چاهی*، حسین باقری، رضا یوزباشی زاده صفحات 199-207
    سابقه و هدف

    ساخت سیلر جدید با استفاده از فناوری بومی کمک می کند تا مواد دندانی با خواص ایده آل در داخل کشور و با هزینه کمتر تهیه شوند. مطالعه حاضر به منظور بررسی خواص فیزیکی یک سیلر اندودانتیک با پایه کلسیم سیلیکات و هیدروکسی آپاتیت در سه ترکیب جرمی مختلف انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی سیلر جدیدی که در دانشکده دندانپزشکی مشهد ساخته شد، با 3 نسبت وزنی مختلف در گروه های آزمایشی S1= Cs Si Sr، S2= Cs Si2 Sr و S3= Cs Si Sr2 از نظر زمان ست شدن (Setting time)، زمان کارکرد (Working time)، فیلم تیکنس (Film Thickness)، حلالیت (Solubility)، سیلان (Flow) مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایشات بر اساس استاندارد ISO/FDIS6876:2012 انجام گرفت. جهت تعیین ساختار کریستاله سیلر در 3 فرمول مختلف، نمونه ها توسط پرتو ایکس و طیف سنجی انرژی پرتو ایکس نیز بررسی شدند.

    یافته ها

    بیشترین مقدار سیلان مربوط به S1 (mm 17/08) و کمترین میزان آن مربوط به S2 (mm 16/2) بود. کمترین مقدار حلالیت مربوط به فرمول 1/83%S1= و بیشترین میزان آن مربوط به S2 (3/6%) بود. همچنین آزمایشات نشان داد که میزان فیلم تیکنس در فرمول S2 و S1 به ترتیب بیشترین وکمترین میزان خود را دارند. زمان ست شدن در نمونه ها به ترتیبS1  330 دقیقه و درS3  428/33 دقیقه و در  S21030 دقیقه بود. S1 بیشترین زمان کارکرد را داشت و به ترتیب بعد از آن S3 و S2 کمترین زمان ها را داشتند.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج این مطالعه سیلرهای S1 و S3 در آزمایشات زمان ست شدن، زمان کارکرد، فیلم تیکنس، حلالیت و سیلان نتایج خوب و مطابق با استاندارد از خود نشان دادند ولی سیلر S2 نتایجی نزدیک به استاندارد از خود نشان داد.

    کلیدواژگان: سیلر، هیدروکسی آپاتیت، درمان ریشه
  • زینب نریمان پور، مریم نظم بجنوردی*، هاتف قاسمی صفحات 208-214
    سابقه و هدف

    تکثیر آزمایشگاهی سلول های بنیادی اسپرماتوگونیا یکی از گزینه های درمانی مردان نابارور است. ایجاد یک ریز محیط مناسب که شبیه به شرایط طیبعی تکثیر این سلول ها باشد، منجر به ارتقاء فرآیند کشت و اسپرماتوژنز می شود. لذا هدف از مطالعه حاضر استفاده از داربست سه بعدی نانو رشته سیلک و هم کشتی با سلول های سرتولی به منظور افزایش تکثیر سلول های بنیادی اسپرماتوگونیا می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی سلول های بنیادی اسپرماتوگونیا با استفاده از هضم مکانیکی و آنزیمی دو مرحله ای از بیضه 50 موش 4-2 روزه (هر بار 5 عدد) جدا و به مدت دو هفته داده شدند. پس از قرارگیری 104×2 سلول در سطح داربست سیلک در شرایط محیط کشت قرار گرفتند. میزان زنده ماندن این سلول ها، با استفاده از تست MTT و اتصال آنها توسط میکروسکوپ SEM بررسی شد. متغیرهای مورد بررسی شامل ژن های اختصاصیStra8 ، DAZL و Piwill2 توسطReal time PCR  و ایمونوسیتوشیمی بررسی شدند.

    یافته ها

    قدرت زنده مانی سلول های کشت شده در حضور داربست و سرتولی (6±91)، (2±90) در مقایسه با گروه کنترل (2±85)، (8±83) در سطح بالاتری قرار داشت. نتایج Real time PCR موید افزایش معنی دار بیان مارکرهای اختصاصی سلول های بنیادی اسپرماتوگونی نظیر Stra8،Piwill2  و DAZL در سلول های کشت شده روی داربست (6±1/47) (5±1/28) (2±1/43) نسبت به گروه کشت دو بعدی (5±1/17) (3±1/05) (7±1/13) بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که داربست سیلک در حضور همکشتی با سلول های سرتولی می تواند سبب افزایش تکثیر آزمایشگاهی سلول های بنیادی اسپرماتوگونی شده و تاثیر مثبتی در بقا و تکثیراین سلول ها دارد.

    کلیدواژگان: داربست، سیلک، سرتولی، تکثیر، اسپرماتوگونی
  • صدیقه شیخ زاده، مریم جوهری، احسان موعودی، همت قلی نیا، مهدیه وحیدی* صفحات 215-221
    سابقه و هدف

    دندان پره مولر دوم نهفته مندیبل (MnP2)  سومین دندان نهفته شایع می باشد. با ارزیابی موقعیت سه بعدی دندان نهفته و درمان به موقع می توان از مشکلات احتمالی و آسیب به ساختارهای مجاور جلوگیری کرد. لذا با توجه به کمبود اطلاعات موجود در این زمینه، هدف مطالعه حاضر بررسی MnP2 و اثر آن بر ساختارهای مجاور با استفاده از تصاویر دقیق توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی (CBCT) می باشد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی، 25 تصویر CBCT مربوط به دندان پره مولر دوم نهفته مندیبل مورد ارزیابی قرار گرفت. دو رادیولوژیست تصاویر را از نظر یک طرفه دو طرفه بودن، موقعیت تاج دندان، امکان تحلیل ریشه دندان دایمی مجاور، Dilaceration ریشه، عمق نهفتگی، نوع نهفتگی، احتمال بروز پاتولوژی، دندان شیری باقی مانده و موقعیت و فاصله نسبت به کانال مندیبولار و سوراخ منتال بررسی و مقایسه نمودند.

    یافته ها: 

    اکثر موارد به صورت یک طرفه بودند ((76%)19، 0/063=p). تاج اکثر کیس ها به صورت لینگوالی قرار گرفته بود ((68%)17، 0/324=p). شیوع نهفتگی از نوع عمودی و با زاویه دیستالی از بقیه موارد بیشتر بود ((48%) 12، (20%) 5، 0/922=p). در هیچ یک از موارد تحلیل ریشه دندان دایمی مجاور و تغییرات پاتولوژیک اتفاق نیفتاده بود. اکثر کیس ها در استخوان آلویل در عمق کم قرار گرفته بودند ((56%) 14، 0/270=p).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج این مطالعه احتمال اینکه دندان پره مولر دوم نهفته مندیبل افراد جوان بر ساختارهای مجاور اثر نامطلوب بگذارد، بسیار کم است.

    کلیدواژگان: مندیبل، دندان، نهفتگی، پره مولر، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی
  • مرجان شمس، انور الیاسی* صفحات 222-228
    سابقه و هدف

    درمان بیماران با ترومای نافذ شکمی با روش های تهاجمی همچون لاپاراتومی و کمتر تهاجمی همچون لاپاراسکوپی انجام پذیر است. از آنجاییکه مدیریت بیماران با ترومای شکمی به روش های غیر تهاجمی بیشتر مورد توجه می باشد، لذا این مطالعه به منظور مقایسه روش های لاپاراسکوپی و لاپاراتومی در بررسی پیامدهای جراحی، عوارض و هزینه های بیماران با ترومای نافذ شکمی انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه گذشته نگر، پرونده کلیه بیماران با ترومای نافذ شکمی و همودینامیک پایدار مراجعه کننده به بیمارستان کوثر سنندج طی یک سال مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات بیماران شامل مشخصات دموگرافیک، میزان انجام جراحی به روش لاپاراتومی یا لاپاراسکوپی، زمان عمل، عفونت زخم جراحی، بروز ایلیوس، شدت درد بیماران، طول مدت بستری و میزان هزینه ها در بیمارستان از پرونده بیماران جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    در این مطالعه، پرونده 40 بیمار مورد بررسی قرار گرفت. میانگین درد در گروه لاپاراسکوپی 0/69±2/03 و در گروه لاپاراتومی 1/95±6/77 می باشد. در 3 نفر (16/66%) از افرادی که تحت لاپاراسکوپی و 17 نفر (77/2%) از افرادی که تحت لاپاراتومی قرار گرفتند، ایلیوس بعد عمل مشاهده شد. میانگین تعداد روزهای بستری در گروه لاپاراسکوپی 0/61±1/38 روز و در گروه لاپاراتومی 1/78±5/73 روز بود. میانگین هزینه های جراحی در عمل لاپاراسکوپی برابر با 532240 ریال و در عمل لاپاراتومی برابر با 1365600 ریال می باشد (0/0001=p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج این مطالعه به نظر می رسد استفاده از روش لاپاراسکوپی تشخیصی جهت مدیریت و درمان بیماران با ترومای نافذ شکمی و همودینامیک پایدار، به شکل قابل ملاحظه ای موجب کاهش عوارض و به حداقل رساندن هزینه ها و زمان اقامت در بیمارستان می گردد.

    کلیدواژگان: لاپاراسکوپی، لاپاراتومی، ترومای نافذ شکم، همودینامیک پایدار
  • علی سلطانیه، رضا آویزه، حسین نجف زاده ورزی*، محمد راضی جلالی، مسعود قربانپور صفحات 229-235
    سابقه و هدف

    آسیب حاد ریه، با تجمع نوتروفیل ها در ریه، ادم بینابینی و آسیب دیدگی اپیتلیوم آلویول مشخص می شود. لیپو پلی ساکارید (LPS) موجب بروز پاسخ التهابی و آزاد شدن گونه های اکسیژن فعال و آسیب سلولی و بافتی ریه می شود. با توجه به نقش استرس اکسیداتیو در عفونت ها و از طرفی اثبات خواص آنتی اکسیدانی مونته لوکاست در مطالعات متعدد، در این مطالعه اثر مونته لوکاست بر آسیب حاد ریوی ناشی از لیپو پلی ساکارید (به عنوان مدلی از عفونت) در سگ بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 20 قلاده سگ سالم (نژاد بومی از هر دو جنس نر و ماده و میانگین 20 کیلوگرم وزن) به چهار گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول مونته لوکاست خوراکی (mg/kg 1)، گروه دوم داخل وریدیLPS  (g/kgµ 0/1)، گروه سوم مونته لوکاست یک ساعت قبل از LPS و گروه چهارم مونته لوکاست یک ساعت بعد از LPS را دریافت کردند. لاواژ برونکو آلویولار و خون گیری در زمان صفر و 1/5 ساعت پس از شروع آزمایش انجام شد و میزان مالون دی آلدیید، فعالیت کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام در سرم و مایع لاواژ با کیت اندازه گیری شد.

    یافته ها

    LPS به طور معنی داری میزان مالون دی آلدیید را افزایش (از 10/5 به 139/8 میکرومول رسید) و فعالیت کاتالاز (از 0/018 به 0/007 میکرومول رسید) (0/0001=p)، گلوتاتیون پراکسیداز (از 259 به 76/5 نانومول رسید) و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (از 0/41 به 0/04 نانومول رسید) را نسبت به زمان صفر کاهش داد. این تغییرات به وسیله مونته لوکاست به طورمعنی داری تعدیل شد (0/02≤P) .

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که مونته لوکاست می تواند دفاع آنتی اکسیدانی را در برابر آسیب حاد ریوی ناشی از LPS تقویت کند.

    کلیدواژگان: آسیب حاد ریوی، استرس اکسیداتیو، سگ، لیپو پلی ساکارید، مونته لوکاست
  • محمدعلی جهانی، محدثه برزگر، مهدی عباسی، جمشید یزدانی چراتی، قهرمان محمودی* صفحات 236-243
    سابقه و هدف

    خطرسنجی یکی از مهم ترین راهکارها در تخمین میزان احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و کنترل عوامل خطر ابتلا است. در ایران، نیمی از کل موارد مرگ و 79% موارد مرگ ناشی از بیماری های غیر واگیر به بیماری های قلبی عروقی نسبت داده می شود. این پژوهش با هدف تحلیل نتایج برنامه خطرسنجی بیماری قلبی و عروقی در استان مازندران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1398 بر روی 600 نفر از مراجعین به مراکز جامع سلامت دو شهرستان نور و محمودآباد در استان مازندران انجام شد. ابزار گردآوری داده ها یک چک لیست شامل عوامل خطر مورد بررسی در سامانه سیب بود. آماره های توصیفی نظیر میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد و همچنین آزمون های آماری تحلیلی نظیر کای دو، رگرسیون و آنالیز واریانس با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 19 استفاده شد.

    یافته ها

    شیوع عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی شامل سابقه ابتلا به دیابت، سابقه ابتلا به فشارخون بالا، چاقی، کلسترول بالای خون، سابقه خانوادگی دیابت و بیماری های قلبی به ترتیب برابر 36/5%، 45/5%، 42/3%، 34/8%، 23/5% و 10% بود. چهار متغیر سن، سابقه ابتلا به دیابت و فشار خون بالا و سطح کلسترول خون به طور معنی داری با سطح خطر ده ساله ابتلا به بیماری قلبی و عروقی ارتباط داشتند. با افزایش یک سال سن، سطح خطر ده ساله به میزان 15% (0/001>p)، در افراد با سابقه ابتلا به دیابت 7 برابر (0/001>p) و در افراد با سابقه ابتلا به فشارخون بالا نسبت به سایر افراد 83% افزایش یافت (0/022=p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که در استان مازندران، چهار متغیر سن، سابقه ابتلا به دیابت و فشار خون بالا و سطح کلسترول از شایعترین عواملی می باشند که با سطح خطر ده ساله ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی ارتباط دارند.

    کلیدواژگان: خطرسنجی، بیماران، بیماری های قلبی و عروقی
  • مینا الوندی پور، غلامعلی گدازنده، المیرا خدابخش، محمدیاسین کرمی*، سیاوش مرادی، سحر برنا صفحات 244-251
    سابقه و هدف

    تکنیک های مختلفی برای حفظ رکتوم در رزکسیون قدامی رکتوم (Low Anterior Resection= LAR) و جلوگیری از استومی دایمی وجود دارد. اما برتری این تکنیک ها هنوز مورد بحث است. هدف از این مطالعه، مقایسه عملکرد و پیامد بالینی سه روش آناستوموز کولورکتال، مستقیم، کنار به انتها و جی پاچ در بیماران مبتلا به سرطان رکتوم مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) ساری می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارازمایی بالینی یک سو کور آینده نگر، تمام 75 بیمار مبتلا به سرطان رکتوم دارای سن بالای 18 سال، با تومور اولیه رکتوم با قابلیت رزکسیون و موقعیت پایین یا میانی رکتوم که در فاصله 4 تا 12 سانتی متری از آنال ورج قرار دارند و در بازه زمانی سال 1396 تا 1397 به بیمارستان امام خمینی ساری ارجاع شدند، بصورت تصادفی و با استفاده از روش بلوک بندی به سه گروه 25 نفری: (گروه: عمل رزکسیون قدامی کولون پایین با آناستوموز مستقیم، گروه دوم: جراحی با جی پاچ کولون و گروه سوم آناستوموز کنار به انتها) تقسیم شدند. پیامدهای عملکردی (که توسط معیار وکسنر اندازه گیری شد) و عوارض جراحی در دو گروه مقایسه شد و پیگیری بیماران به منظور بررسی ویژگی های عملکردی آناستوموز انجام شد.

    یافته ها

    60 بیمار شامل 29 زن (48/33%) و 31 مرد آنالیز شدند. میانگین سن کل بیماران 14/91±58/32 سال بود. میانگین طول عمل جراحی، میانه بستری در بیمارستان و میانه خونریزی در بیمارانی که تحت عمل با آناستوموز پاچ قرار گرفتند به ترتیب 14/21±178/65 دقیقه، چهار روز و 500 میلی لیتر بود. هیچ عارضه مرتبط با جراحی در گرو های سه گانه دیده نشد. معیار وکسنر برتری بیمارانی که تحت عمل با آناستوموز پاچ قرار گرفته اند را در متغیر های فراوانی دفع روزانه، نشت مدفوع و احساس دفع اورژانسی در مقایسه با دو گروه دیگر نشان داد (0/001p<، 0/005p<، 0/022p<).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که شاخص های عملکردی بیماران مبتلا به سرطان رکتوم در افرادی که تحت آناستوموز جی پاچ قرار می گیرند در مقایسه با روش های کنار به انتها و انتها به انتها بهتر است.

    کلیدواژگان: نئوپلاسم رکتوم، پروکتکتومی، آناستوموز جراحی
  • نوشین احمدوند، نادر زرین فر*، معصومه صوفیان صفحات 252-258
    سابقه و هدف

    ویتامین A در سیستم ایمنی بدن به عنوان یک ویتامین ضد التهاب در نظر گرفته می شود که اثرات ضد عفونت در بیماری های عفونی دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی ویتامین A به عنوان یکی از درمان های مکمل در درمان بیماری بروسلوز انجام شد.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه تجربی تعداد 110 نفر براساس تست سرولوژی به عنوان بیمار بروسلوز انتخاب و در دو گروه شاهد و مداخله قرار داده شدند. بیماران گروه مداخله علاوه بر داروهای معمول درمان بروسلوز، ویتامین A خوراکی با دوز 25 هزار واحد روزانه به مدت 6 هفته دریافت کردند و بیماران گروه شاهد، ویتامین A دریافت نکردند. بعد از مداخله نحوه پاسخ به درمان بر اساس تعداد روزهای وجود علایم تب، لرز، تعریق، آرترالژی، میالژی، بی اشتهایی، مزمن شدن و عود با استفاده از روش های استاندارد در دو گروه مورد بررسی قرارگرفت.

    یافته ها

    در سطح روزهای داشتن تب (27/61±14/72 در مقابل 141/14±53/45)، تعریق (28/98±19/27 در مقابل 142/35±61/09)، آرترالژی (96/83±56 در مقابل 158/18±53/45)، میالژی (27/23±13/45 در مقابل 141/44±52/36) و بی اشتهایی (47/39±13/30 در مقابل 129/8±51/81) کاهش قابل توجهی در گروه مداخله نسبت به شاهد ملاحظه شد (0/05<p). میان گروه مداخله و شاهد از نظر علامت لرز تفاوتی وجود نداشت (0/122=p). میزان عود در گروه شاهد و مداخله به ترتیب برابر 25/5% و 7/3% و مزمن شدن به ترتیب 3/6%و 0% بود که از نظر آماری معنی دار بود (0/05<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه، می توان گفت ویتامین A منجر به بهبود سریعتر علایم بروسلوز می شود و از آن می توان به عنوان یک درمان تکمیلی در بروسلوز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بروسلوز، ویتامینA، نتیجه درمان
  • مصطفی جوانیان، طاهره آقامیرزایی محلی، جمیله آقاتبار رودباری* صفحات 259-266
    سابقه و هدف

    ویروس COVID-19 با همه گیری گسترده در سطح جهانی بر سلامت و اقتصاد کشورها تاثیر داشته است. گذر از این وضعیت مستلزم شناسایی عوامل موثر بر کنترل و مقابله با این همه گیری برای افزایش مقاومت در مواجهه با این ویروس و کمک به توسعه اجتماعی، اقتصادی و سلامت جامعه می باشد. هدف از این مطالعه ارایه مدل و رتبه بندی عوامل موثر بر مقابله با کرونا در شهرستان بابل می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطی بر روی 280 نفر از مسیولین و کارکنان اجرایی درگیر در کنترل کرونا در شهرستان بابل به روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام گردید. به منظور ارایه مدل و رتبه بندی عوامل موثر بر مقابله با کرونا، پرسشنامه های محقق ساخته شامل 63 سوال و ده عامل اطلاع رسانی و روابط عمومی، آموزشی، سازمانی، فرهنگی، اجتماعی، فرآیند های بهداشتی، مدیریت بحران، انگیزشی، همکاری های برون بخشی و اپیدمیولوژیکی جمعیت شناختی که هر سوال برحسب لیکرت از 1 تا 5 نمره گذاری شده بود طراحی گردید و سپس مدل مورد نظر آزمون و عوامل رتبه بندی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که مدل عوامل موثر بر کنترل و مقابله با بیماری کرونا از برازش خوب و قوی برخودار است و رتبه این عوامل در شهرستان بابل به ترتیب شامل اطلاع رسانی و روابط عمومی (6/19)، آموزشی (6/07)، سازمانی (6/06)، فرهنگی (5/89)، اجتماعی (5/60)، فرآیند های بهداشتی (5/48)، مدیریت بحران (5/46)، انگیزشی (4/85)، همکاری های برون بخشی (4/79) و اپیدمیولوژیکی جمعیت شناختی (4/62) می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که ده عامل در مقابله و کنترل کرونا در شهرستان بابل موثر بوده اند که در این میان، اطلاع رسانی و روابط عمومی و آموزش نقش موثرتری داشته اند.

    کلیدواژگان: کووید 19، عوامل موثر، کنترل، رتبه بندی
  • رضا ناصرزاده، لیلا جعفری پور، زهرا اسلامی فر، احسان علیزمانی، نگار نوری یزدان، حسن احمدوند* صفحات 267-274
    سابقه و هدف

    جنتامایسین یکی از آنتی بیوتیک های آمینوگلیکوزید است که باعث سمیت کلیه می شود. آنتی اکسیدان ها در کاهش سمیت کلیوی ناشی از جنتامایسین موثر هستند. این مطالعه به منظور بررسی اثر احتمالی ال-گلوتامین در کاهش آسیب بافت کلیوی و بازیابی عملکرد کلیه ناشی از جنتامایسین در موش های صحرایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 32 موش صحرایی به چهار گروه هشت تایی: گروه شم، گروه جنتامایسین (mg/kg 100 به صورت داخل صفاقی به مدت 12 روز)، گروه ال-گلوتامین (mg/kg 30 به روش گاواژ به مدت 12 روز)، جنتامایسین+گروه ال-گلوتامین تقسیم شدند. پس از بیهوشی، خون از قلب جمع آوری، سپس سرم آن جهت سنجشBUN  و کراتینین استفاده شد. کلیه جهت سنجش مالون دی آلدیید (MDA)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، کاتالاز (CAT)، گلوتاتیون (GSH) و پارامترهای هیستوپاتولوژیک استفاده شد.

    یافته ها

    جنتامایسین باعث افزایش معنی دارBUN ، کراتینین، MDA کلیه، نکروز توبولی،کست ایوزینوفیلیک و ارتشاح لکوسیت ها (0/05<p). کاهشCAT ، GPX و GSH در مقایسه با گروه شم شده بود (0/05<p). گلوتامین به طور قابل توجهی MDA و ارتشاح لکوسیت ها را در مقایسه با گروه جنتامایسین کاهش داد (0/05<p). گلوتامین باعث افزایش معنی دار GPX وCAT  در گروه 4 در مقایسه با گروه جنتامایسین (0/05<p) و در گروه 3BUN ، نکروز توبولی، کست ایوزینوفیلیک کاهش قابل توجهی در مقایسه با گروه جنتامایسین شد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که دریافت ال-گلوتامین، mg/kg 30 خوراکی به مدت 12 روز نقش موثری در کاهش صدمات کلیوی ناشی از جنتامایسین دارد.

    کلیدواژگان: ال-گلوتامین، جنتامایسین، سمیت کلیه
  • علیرضا نوروزی، حمیدرضا نوروزی، فاطمه نوروزی، فضیلت جوکار درزی، احسان اعلایی، سمیه نوعی تیمورداش* صفحات 275-279
    سابقه و هدف

    سندرم Donohue یک بیماری اتوزومال مغلوب نادر و اغلب کشنده است که در اثر جهش در ژن INSR ایجاد می شود و با مقاومت شدید به انسولین همراه با هیپوگلیسمی ناشتا، هایپرگلیسمی بعد از غذا و صورت دیسمورفیک مشخص می شود. درمان بهینه این بیماران نامشخص است و اکثر بیماران مبتلا به سندرم داناهیو در دو سال اول زندگی می میرند. در این مطالعه یک مورد از بیماری لپرچانیسم به دلیل نادر بودن این سندرم (یک مورد از هر چهار میلیون زایمان) معرفی می گردد که با علایم بالینی و یافته های آزمایشگاهی تشخیص داده شد.

    گزارش مورد

    پسری 4 روزه با ظاهر غیر طبیعی صورت و وزن کم هنگام تولد به دلیل خوب شیر نخوردن و زردی در بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) بستری شد. بیمار دارای چهره خشن، پرمویی، اتساع شکم، ژنیتومگالی و آکانتوزیس نیگریکانس بود. معاینات آزمایشگاهی هیپوگلیسمی ناشتا، هایپرگلیسمی بعد از غذا و هایپر انسولینمی را نشان داد. ترکیبی از تظاهرات دیسمورفیک و آزمایشات بیوشیمیایی منجر به تشخیص سندرم Donohue شد. درمان حمایتی مانند نگهداشتن قند خون در محدوده نرمال و تغذیه مداوم آغاز شد. بیمار چند روز بعد از بستری با شرایط مناسب مرخص شد اما در سن 6 ماهگی به علت سپسیس مجددا بستری و سپس فوت شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس این گزارش در افراد مستعد به سندرم داناهیو، کنترل دقیق قند خون و همچنین مراقبت برای جلوگیری از عفونت و سپسیس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: لپرچانیسم، سندرم داناهیو، مقاومت به انسولین، ناهنجاری سر و صورت
  • مریم درب امامیه*، لیلا سلطانی صفحات 280-288
    سابقه و هدف

    سرطان یکی از چالش های جهان پزشکی است. اخیرا، در جستجوی ترکیبات جدید با ویژگی های ضد سرطانی توجه به ترکیبات طبیعی افزایش یافته است. هدف از این مطالعه تجربی، بررسی خواص ضد سرطانی غلظت های مختلف عصاره آبی و هیدروالکلی لارو Zophobas morio به عنوان یک حشره قابل پرورش انبوه و در دسترس، بر سلول های سرطان سینه می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی حشره مورد نظر در دمای 25 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 60% روی سبوس گندم پرورش یافت. در مرحله لارو کامل، حشرات خشک شده، پودر شدند. سلول های سرطان سینه (MCF-7) و سلول های سالم (HUVEC) خریداری شده از انستیتو پاستور، با غلظت های مختلف عصاره های آبی و هیدروالکلی (صفر، 25، 100، 400 و 1200 میکروگرم در میلی لیتر) برای 24 و 72 ساعت تیمار شدند. از آب به عنوان شاهد استفاده شد. میزان زنده مانی سلول ها به وسیله آزمون MTT، اندازه گیری شد. در پنج گروه تیماری هر عصاره 10000 سلول در 3 تکرار کشت شدند.

    یافته ها

    افزودن حداکثر غلظت عصاره هیدروالکلی (4/48±39/42 در ساعت 24، 1/82±23/52 در ساعت 72) نسبت به عصاره آبی (9/43±56/02 در ساعت 24، 4/07±36/52 در ساعت 72) تاثیر بهتری بر مهار تکثیر سلول های سرطانی از خود بر جای گذاشته بود (0/05>p). تاثیر این عصاره ها بر سلول های سالم فقط در غلظت های بالا مشاهده شد و میزان آن کمتر از سلول های سرطانی بود (به ترتیب عصاره آبی و هیدروالکلی 3/44±61/77 و 1/10±57/21 در ساعت 24 و 6/53±39/25 و 1/38±27/14 در ساعت 72) (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که حداکثر غلظت عصاره هیدروالکلی لارو Z. morio بر مهار سلول های سرطان سینه نقش موثری ایفا کرد، بدون آنکه اثر قابل توجهی بر سلول های سالم بگذارد.

    کلیدواژگان: سوسک های تاریکی، سلول های سرطان سینه، سمیت سلولی، عصاره آبی و هیدروالکلی
  • زهرا محمدپور تهمتن، رامین فروغی، فریدا عابسی، علی بیژنی، سینا حقانی فر* صفحات 289-296
    سابقه و هدف

    هنگام خارج کردن دندان های مولر سوم، ریسک آسیب به عصب الویولار تحتانی وجود دارد. تصویربرداری های شایع مختلفی مانند پانورامک و Cone (CBCT)Beam Computed Tomography  برای بررسی های لازم قبل از جراحی مولر سوم مندیبل توصیه شده اند. هدف از این مطالعه مقایسه یافته های رادیوگرافی پانورامیک وCBCT  در ارزیابی ارتباط ریشه دندان مولر سوم مندیبل با کانال آلویولار تحتانی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 75 تصویر پانورامیک و CBCT مورد ارزیابی قرار گرفت. مواردی که در رادیوگرافی پانورامیک مشکوک به ارتباط ریشه دندان مولر سوم مندیبل با کانال آلویولار تحتانی بود، جمع آوری و برای تعیین نوع تماس اپکس دندان با کانال، به 6 گروه نرمال، از دست رفتن مسیر کانال آلویولار تحتانی، باریک شدن مسیر کانال، تغییر ناگهانی در مسیر کانال، باند رایولوسنت مشخص روی ریشه و خمیدگی ریشه ها تقسیم شدند. مواردی که در رادیوگرافی پانورامیک مشکوک به ارتباط ریشه دندان با کانال بودند، توسط CBCT از نظر موقعیت کانال نسبت به دندان (باکالی یا لینگوالی یا وسط ریشه- فوقانی یا تحتانی) و نوع ارتباط (دندان با کانال ارتباط دارد یا ندارد) مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در یافته های پانورامیک، 23 مورد (30/7%) نرمال، 19مورد (25/3%) از دست رفتن مسیر کانال، 9 مورد (12%) باریک شدن مسیر کانال، 5 مورد (6/7%) تغییر ناگهانی مسیر کانال، 3 مورد (4%) باند رادیولوسنت مشخص روی ریشه و 16 مورد (21/3%) خمیدگی ریشه بود. طبق یافته های CBCT موقعیت کانال نسبت به اپکس ریشه در 39 مورد (52%) لینگوالی بوده و در 59 مورد (78/7%) بین کانال مندیبولار و دندان مولر سوم تماس وجود داشت. بین یافته های رادیوگرافی پانورامیک و CBCT رابطه معنی داری وجود نداشت و تنها در دو حالت باند رادیولوسنت مشخص روی ریشه، تطابق کامل بین یافته های پانورامیک و CBCT بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه در صورت مشاهده باند رادیولوسنت مشخص روی ریشه دندان مولرسوم فک پایین و تغییر ناگهانی در مسیر کانال می توان از رادیوگرافی پانورامیک جهت تشخیص ارتباط کانال آلویولار تحتانی و ریشه دندان مولر سوم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، پانورامیک، کانال آلوئولار تحتانی، دندان مولر سوم
  • طاهره اعتراف اسکوئی*، فرهاد جوانمرد، علی مقدمی کیا، مسلم نجفی صفحات 297-303
    سابقه و هدف

    داروهای مرسوم ضد التهاب با وجود اثرات مفید، عوارض جدی و جبران ناپذیری دارند. به دلیل خواص ضد التهابی قابل توجه عصاره تام گرده گل جمع آوری شده توسط زنبور عسل، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات فراکسیون های 100% متانولی (MF) و دی کلرومتانی (DF) عصاره تام گرده گل، در مدل حیوانی Air pouch انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی بر روی 42 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در 7 گروه شش تایی انجام شد. ابتدا موهای ناحیه پشتی موش های صحرایی بیهوش تراشیده شد. سپس در روز اول و سوم به ترتیب 20 و10 میلی لیتر هوای استریل به صورت زیرجلدی تزریق شد. روز ششم با استفاده از کاراژنین التهاب القا گردید. گروه اول سالین نرمال؛ گروه های 2 ،3 و 4 فراکسیون MF با دوزهای 100، 500 و 2500 میکروگرم و گروه های 5، 6 و 7، فراکسیون DF با دوزهای 100، 500 و 2500 میکروگرم را همزمان با کاراژنین، 24 و 48 ساعت بعد از آن به صورت داخل pouch دریافت کردند. سه روز بعد از تجویز کاراژنین، پارامترهای التهابی اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    فراکسیون های MF و DF، وزن بافت گرانولوما را به ترتیب 30% و 40% در مقایسه با گروه کنترل (0/5±5/3 گرم) کاهش دادند (0/001>p). پارامترهای التهابی حجم اگزودا و آنژیوژنز به ترتیب توسط DF (0/001>p) و MF (0/01>p) به طور معنی داری کاهش یافتند. همچنین دوز 2500 میکروگرم هر دو فراکسیون موجب افزایش تعداد لکوسیت ها شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه گرچه به دلیل مقادیر تام فلاونوییدی متفاوت در دو فراکسیون عصاره اثرات متفاوتی مشاهده شد، اما اثر مهاری امیدوار کننده ای بر روی بافت گرانولوما و آنژیوژنز به دست آمد که می تواند به عنوان یک منبع طبیعی تهیه داروهای ضد آرتریت روماتویید و سرطان مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آپی تراپی، Air pouch، التهاب، مهار کننده های آنژیوژنز
  • محسن محمدی، هادی سرخی*، مهدی عرب، کاظم بابازاده، همت قلی نیا، مسعود کیانی، محمد پورنصرالله صفحات 304-310
    سابقه و هدف

    کاوازاکی یک واسکولیت حاد دوران کودکی بوده و می تواند همراه با عوارضی مانند هایپوناترمی باشد. هدف از این مطالعه بررسی سطح سرمی سدیم و ارتباط آن با عوارض قلبی در کودکان با بیماری کاوازاکی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، کلیه بیماران کاوازاکی (بر اساس معیار AHA) مراجعه کننده به بیمارستان کودکان امیرکلای بابل طی سال های 97-1396 مورد ارزیابی قرار گرفتند. بیماران تحت بررسی سرمی سدیم و اکوکاردیوگرافی قرار گرفتند و ارتباط سطح سرمی سدیم و عوارض قلبی شامل اکتازی و آنوریسم کرونر، میوکاردیت، پریکاردیت و انسداد عروق کرونر بررسی گردید.

    یافته ها

    از 60 بیمار مبتلا به کاوازاکی، 27 نفر (45%) مذکر و 33 نفر (55%) مونث بودند. میانگین سنی آنها 8±32 ماه بود. 28 بیمار (47%) سدیم سرمی کمتر از mEq/L 135 داشتند و سطح سرمی سدیم نرمال (mEq/L150-135) در 53% بیماران گزارش شد. عوارض قلبی شامل اکتازی عروق کرونر و میوکاردیت به ترتیب در 16 و 32 بیمار گزارش شد. اختلاف معنی داری بین سطح سرمی سدیم و عوارض قلبی دیده نشد. بروز عوارض قلبی و هیپوناترمی در دو جنس مذکر و مونث اختلافی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر سطح سرمی سدیم نمی تواند معیار مناسبی برای پیش آگهی قلبی باشد.

    کلیدواژگان: بیماری کاوازاکی، آنوریسم کرونر، هایپوناترمی، میوکاردیت، پریکاردیت، بیماری عروق کرونر
  • غلامرضا سلیمانی، فریبا یعقوبی نیا، سعیده یعقوبی* صفحات 311-317
    سابقه و هدف

    تب در کودکان از شایعترین علل مراجعه والدین جهت دریافت مراقبت های پزشکی به کلینیک های کودکان می باشد. افتراق بین بیماری ویروسی خود محدود شونده خوش خیم از یک عفونت جدی باکتریال، چالش اصلی متخصصین کودکان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اتیولوژی، مشخصات بالینی و عوامل مرتبط با عفونت جدی باکتریال در کودکان بستری با تب بدون کانون انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 241 کودک با تب بیشتر یا مساوی 38 درجه سانتی گراد بدون علایم دیگر در اورژانس کودکان بیمارستان علی ابن ابیطالب (ع) در سال 1399 انجام شد. اطلاعات دموگرافیک بیماران، یافته های آزمایشگاهی و سایر اطلاعات از طریق شرح حال کسب و در فرم اطلاعاتی ثبت شد. سپس کودکان از نظر ابتلا به تب ویروسی یا باکتریال در دو گروه مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 241 کودک مورد مطالعه، 90 بیمار (37/3%) مبتلا به عفونت جدی باکتریال و 151بیمار (62/7%) مبتلا به عفونت ویروسی بودند. متغیرهایی مانند سن، تعداد خواهر و برادر، سابقه عفونت های تنفسی در والدین و وزن تولد بین دو گروه باکتریال و ویروسی تفاوت معنی داری داشت (0/001=p). تعداد سلول های سفید خون، درصد نوتروفیل، پلاکت و همچنین مدت زمان تب بین دو گروه تفاوت معنی داری داشت (0/001=p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان دهنده موارد بیشتر عفونت های ویروسی به عنوان عامل تب با کانون نامشخص بود. همچنین برخی شاخص های آزمایشگاهی و بالینی در دو گروه باکتریال و ویروسی متفاوت بودند که می تواند در افتراق این دو تشخیص، کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: تب با منشا ناشناخته، کودکان، عفونت باکتریال، عفونت ویروسی
  • محسن پورقاسم*، سید مهرداد فارسی، فاطمه خدابخشی، مریم اسماعیلی، شکوه جعفری، نسرین نصرتی صفحات 318-322
    سابقه و هدف

    عضله کتفی لامی یکی از عضلات منطقه تحت لامی محسوب می شود. به علت اتصالات و مجاورت های این عضله با شبکه بازویی، غلاف کاروتید، عصب فرنیک و عضله جناغی چنبری پستانی آگاهی از همه واریاسیون های احتمالی این عضله از نظر تشریح، بالینی و جراحی بسیار با اهمیت می باشد.

    گزارش مورد

     در هنگام تشریح مثلث خلفی گردن سمت چپ جسد مردی با سن حدود 55 سال (که حدود دو سال قبل از دانشگاه علوم پزشکی تهران خریداری شده بود) برای دانشجویان کارشناسی ارشد آناتومی در سالن تشریح دانشکده پزشکی بابل دیده شده است که تاندون واسطه ای عضله کتفی لامی به جای عبور از زیر عضله جناغی چنبری پستانی از میان دو منشا اتصالی آن به دسته استخوان جناغ و استخوان چنبری عبور می کند.

    نتیجه گیری

    این نوع واریاسیون از عضله کتفی لامی، به علت مجاورت این عضله با عناصر اطراف و تاثیر آن بر روی عروق بزرگ غلاف کاروتید و بافت های اطراف می تواند بسیار مهم باشد.

    کلیدواژگان: واریاسیون آناتومی، عضله کتفی لامی، عضلات اینفرا هایوئید، عضله جناغی چنبری پستانی
  • محسن حق شناس مجاوری، سید احمد رسولی نژاد* صفحات 323-330
    سابقه و هدف

    رتینوپاتی نوزادان نارس (Retinopathy of Prematurity= ROP) یک بیماری شبکیه وازوپرولیفراتیو در نوزادان نارس است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع در سنین پایین باعث اختلال و نابینایی در طول زندگی می شود. لذا این مطالعه به منظور بررسی ارتباط ROP با بیماری های مختلف مادر و نوزاد، انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 828 نوزاد نارس (303 نوزاد ROP و 525 نوزاد غیر ROP به عنوان شاهد) متولد شده در بیمارستان آیت الله روحانی، بابل، ایران، طی سال های 1388 تا 1398 انجام شد. کلیه اطلاعات پزشکی در مورد بیماری های مادر و نوزاد از پرونده جمع آوری شد. معاینات اولیه چشم و پیگیری بر اساس راهنمای درمان و پیگیری ROP محلی برای تشخیص مرحله و منطقه ROP انجام شد. سپس نوزادان بر اساس ابتلا به رتینوپاتی و عدم ابتلا در دو گروه از نظر بیماری های مادر و نوزاد شامل نقص مادرزادی قلب، پارگی زودرس کیسه آب، کم خونی، عفونت مجاری ادراری، فشار خون بالا، سپسیس، تاکی پنه گذرا نوزادی، سندرم زجر تنفسی، دیابت حاملگی و پره اکلامپسی مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 828 نوزاد مورد بررسی 303 نوزاد ROP داشتند که نوزادان مادران مبتلا به پره اکلامپسی (نسبت شانس 2/544، 0/001p<)، نوزادان مبتلا به سندرم زجر تنفسی (نسبت شانس 2/112، 0/001p<) و نوزادان با نقص مادرزادی قلب (نسبت شانس 1/53، 0/047p=) شانس بیشتری برای ابتلا به ROP داشتند. همچنین، نوزادان مبتلا به تاکی پنه گذرا نوزادی (نسبت شانس 0/177، 0/001p<) و نوزادان مبتلا به کم خونی (نسبت شانس 0/373، 0/001p<) شانس کمتری برای ابتلا به ROP داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که پره اکلامپسی مادر، سندرم زجر تنفسی و نقص مادرزادی قلب از جمله بیماری های موثر در بروز ROP هستند.

    کلیدواژگان: رتینوپاتی نوزادان نارس، بیماری های نوزادان نارس، تولد زودرس
  • الهام کاشفی، سید جواد سیدی، حسین زرین فر*، عبدالمجید فتی، حسن مهراد مجد، محمدجواد نجف زاده صفحات 331-336
    سابقه و هدف

     عوامل قارچی به خصوص گونه های کاندیدا می توانند عامل عفونت های ریوی قارچی و تهدید کننده حیات در کودکان باشند. این مطالعه به منظور شناسایی ایزوله های کاندیدایی به دست آمده از نمونه های برونکوآلویولار لاواژ (BAL) کودکان بستری در بیمارستان اکبر مشهد انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 210 نمونه BAL کودکان بستری دارای اختلالات ریوی طی مدت 27 ماه (اردیبهشت سال 1397 لغایت تیر 1399) مورد بررسی قرار گرفتند. روش های روتین قارچ شناسی شامل آزمایش مستقیم با پتاس 20% و کشت روی سابورو دکستروز آگار حاوی کلرآمفنیکل بر روی این نمونه ها انجام گردید. ژنوم کلنی های کاندیدایی به دست آمده، توسط روش Multiplex PCR تکثیر شده و گونه های کاندیدا بر اساس الگوی الکتروفورز به دست آمده شناسایی گردیدند.

    یافته ها

    بیماران مورد مطالعه، 90 نفر زن (42/9%) و 120 نفر (57/1%) مرد بودند و محدوده سنی آنها بین 2 ماه تا 16 سال و میانگین سنی آنها 3/16±4/6 سال بود. در میان نمونه های بالینی، 20 نمونه (9/5%) دارای نتیجه آزمایش مستقیم و کشت مثبت از لحاظ کاندیدا بودند. ایزوله های کاندیدایی شناسایی شده شامل کاندیدا آلبیکنس 15 مورد (75%)، کاندیدا دابلینینسیس 2 مورد (10%)، کاندیدا پاراپسیلوزیس 2 مورد (10%) و کاندیدا تروپیکالیس 1 مورد (5%) بودند. در بین عوامل زمینه ای، گیرندگان کورتیکواسترویید و مبتلایان به نوتروپنی 73 نفر (34/8%) بیشترین فراوانی را داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که کاندیدا آلبیکنس فراوان ترین ایزوله کاندیدایی در نمونه BAL کودکان بستری دارای اختلالات ریوی بود. کودکان کمتر از 4 سال بیشترین گروه و پنومونی شایع ترین شکل بالینی در مبتلایان به عفونت کاندیدایی بودند.

    کلیدواژگان: کاندیدا، کودکان، BAL، ریوی، عفونت
  • عاطفه پگاه، ایرج خدادادی، فاطمه میرزایی، حیدر طیبی نیا، ابراهیم عباسی* صفحات 337-344
    سابقه و هدف

    درمان اصلی و موثر دیابت استفاده از انسولین و داروهای سینتتیک و داروهای گیاهی می باشد که ممکن است دارای عوارض نامطلوب متعدد باشند. با توجه به اینکه در بیماران دیابتی ترشح GLP-1 در مقایسه با افراد سالم کاهش می یابد، هدف از این مطالعه تعیین اثر همزمان رزوراترول و پروبیوتیک بر میزان ترشح انسولین و پپتید شبه گلوکاگون-1 (GLP-1) و بررسی مقاومت به انسولین در رت های دیابتی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی از 40 رت نر بالغ نژاد ویستار با وزن تقریبی 300-250 گرم استفاده شد. حیوانات به طور تصادفی به 5 گروه: گروه کنترل، گروه دیابتی (با استفاده از mg/kg 65 استرپتوزوتوسین و mg/kg 110 نیکوتینامید به روش داخل صفاقی)‏، گروه دیابتی تیمار شده با پروبیوتیک (دوز bacteria.kg body wt−1 daily 109×50 به روش محلول در آب)، گروه ‏دیابتی تیمار شده با رزوراترول (میزان mg/kg 10 به روش گاواژ) و گروه ‏دیابتی تیمار شده با پروبیوتیک و رزوراترول (گروه ترکیبی) تقسیم شدند. پس از چهار هفته حیوانات کشته شدند و نمونه بافت پانکراس و خون برای آزمایشات هیستوپاتولوژی و تست های بیوشیمیایی جداسازی شد. میزان قند خون، مقاومت به انسولین، GLP-1 پانکراس و همچنین هیستوپاتولوژی پانکراس بررسی شد.

    یافته ها

    گروه ترکیبی در مقایسه با گروه دیابتی سبب 42% کاهش سطح سرمی گلوکز (0/001>p) و 30% کاهش مقاومت به انسولین (0/001>p) شد. گروه ترکیبی همچنین سبب 23/5% افزایش سطح انسولین (0/001>p) و 88% افزایش GLP-1 (0/05>p) شد. گروه ترکیبی سبب بهبود بافت شناسی پانکراس شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که رزوراترول و پروبیوتیک با افزایش سطح GLP-1 و انسولین و کاهش مقاومت به انسولین در کنترل دیابت موثر هستند.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، رزوراترول، دیابت نوع 2، پپتید شبه گلوکاگون-1
  • محمدعلی علایی بخش، محمود خسروی سامانی، مینا مطلب نژاد، علی بیژنی، علیرضا قربانی، مهسا مهریاری* صفحات 345-351
    سابقه و هدف

     تشخیص زودهنگام بیماری های دهان بر پیش آگهی و نحوه درمان موثر می باشد. با وجود پیشرفت در بهداشت دهانی، هنوز مشکلات بهداشت دهان در سطح جهان وجود دارد. با توجه به اینکه فرهنگ، جنسیت، سن، قومیت و عادات ممکن است تاثیر مهمی بر میزان شیوع ضایعات داشته باشد. لذا این مطالعه به منظور بررسی فراوانی انواع ضایعات دهان طی 10 سال و ارتباط آن با برخی متغیرها انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی پرونده 1092 نفر از مبتلایان به انواع ضایعات دهان، که طی سال های 96-1388 به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی بابل مراجعه کردند، به صورت سالانه و به تفکیک سن، جنس، نوع ضایعه (سفید و قرمز، پیگمانته، وزیکولوبولوز، دردهای اوروفاشیال، تومورال، مرتبط با بیماری های سیستمیک و محیطی یا مرکزی) بررسی و مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه از 1092 پرونده مورد بررسی، 672 پرونده مربوط به مراجعه کنندگان زن (61/5%) و 420 پرونده (38/5%) مربوط به مراجعه کنندگان مرد بود (0/001>p). میانگین سن کل افراد بررسی شده 16/81±43/2 سال بود. بیشترین فراوانی مربوط به ضایعات سفید و قرمز با 305 مورد (27/9%) بود، که این فراوانی در خانم ها 193 مورد (28/7%) و آقایان 112 مورد (26/7%) بود (0/001>p). بیشترین فراوانی ضایعات مربوط به گونه با 351 مورد (32/1%) شامل 235 مورد (35%) در خانم ها و 116 مورد (27/6%) در آقایان بود (0/01>p). کمترین فراوانی در کف دهان 68 مورد (6/2%) مشاهده شد. ضایعات تومورال میانگین سن درگیری بالاتری نسبت به بقیه ضایعات داشتند (0/001>p). فراوانی دردهای اوروفاشیال و همچنین علامت سوزش در خانم ها به طور معنی داری بیشتر از آقایان بود (0/006=p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که فراوانی ضایعات سفید و قرمز دهانی بیشتر از بقیه موارد بوده و شایعترین محل آن در مخاط گونه می باشد. همچنین فراوانی ضایعات با جنس زن نیز ارتباط معنی دار مثبتی دارد.

    کلیدواژگان: ضایعه مخاط دهان، بیماری های دهان فک و صورت، ضایعات سفید قرمز، دردهای دهانی صورتی
  • عیسی محمدی زیدی*، بنفشه محمدی زیدی، شاهین میرزایی صفحات 352-358
    سابقه و هدف

    دندانپزشکان به سبب ماهیت شغلی، تماس نزدیک با بیماران و مواجهه با ریز قطرات در معرض ابتلا به بیماری های تنفسی مانند کووید-19 هستند. یکی از مهمترین متغیرهای روانشناختی موثر بر اجرای منظم رفتارهای بهداشتی پیشگیرانه، ترس است. بنابراین، هدف از این مطالعه تعیین ارتباط آگاهی، ترس و نگرش با رفتارهای پیشگیری کننده از کووید-19 در دندانپزشکان می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای، 190 نفر از دندانپزشکان شهر تهران وارد مطالعه شدند. داده ها به روش خود ایفا و توسط سوالات دموگرافیک، مقیاس 8 سوالی ترس از کووید (دامنه 8 تا 16)، مقیاس 8 سوالی نگرش (دامنه 8 تا 40)، مقیاس 15 سوالی آگاهی (دامنه 0 تا 15) و پرسشنامه 12 سوالی عملکرد پیشگیری کننده از کووید (دامنه 12 تا 60) گردآوری شدند.

    یافته ها

    تنها 24/74% دندانپزشکان درباره کووید-19 آموزش رسمی دریافت کرده بودند. میانگین نمره عملکرد دندانپزشکان نسبت به پیشگیری از کووید برابر با 7/6± 52/2 و رضایت بخش بود. ولی وضعیت رفتارهایی مانند تهیه مواد ضدعفونی و ماسک بیماران، تهویه منظم هوا و ضد عفونی سطوح به ترتیب در 38/95%، 17/37% و 16/32% از دندانپزشکان مشاهده شد. عملکرد پیشگیرانه همبستگی معنی داری با ترس (0/05>p، 0/427=r)، نگرش (0/01>p، 0/305=r)، آگاهی (0/01>p، 0/276=r) و سابقه شغلی (0/05>p، 0/108=r) داشت. همچنین، متغیرهای مذکور 63% واریانس عملکرد پیشگیرانه را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه عملکرد کلی دندانپزشکان نسبت به رعایت پروتکل های پیشگیری کننده از کووید-19 رضایت بخش بود. همچنین، بین آگاهی، ترس و نگرش با عملکرد پیشگیرانه ارتباط معنی دار گزارش شد.

    کلیدواژگان: کووید-19، دندانپزشک، ترس، آگاهی، رفتار بهداشتی
  • زهرا سلیمی، فرشاد مرادپور، فاطمه زارعی، زهرا رشیدی، محمدرسول خزاعی، سیدمجتبی احمدی*، فاطمه خزاعی صفحات 359-368
    سابقه و هدف

    تاکرولیموس متعلق به خانواده مهار کننده های کلسینورین است و عموما به عنوان یک سرکوب کننده سیستم ایمنی پس از عمل پیوند عضو، مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به نقش مهاری کلسینورین در شکل پذیری سیناپسی، یادگیری و حافظه به نظر می رسد که تاکرولیموس می تواند منجر به تغییر در پاسخ های الکتروفیزیولوژیکی و حافظه شود. بنابراین در این مطالعه، تحقیقاتی که در آن ها درگیری تاکرولیموس در عملکردهای شناختی مانند شکل پذیری سیناپسی، یادگیری و حافظه بیان شده، بررسی و مکانیسم احتمالی اثر تاکرولیموس بر شکل پذیری سیناپسی و حافظه توضیح داده می شود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری، برای دستیابی به یک نگاه اجمالی درباره اثرات تاکرولیموس بر عملکرد های شناختی در پایگاه های اطلاعاتی PubMed و Google Scholar با استفاده از کلید واژه های تاکرولیموس (Tacrolimus)، کلسینورین (Calcineurin)، شکل پذیری سیناپسی (Synaptic Plasticity)، یادگیری (Learning)، حافظه (Memory) و رادیکال های آزاد (Free radicals) جستجو و مقالات مربوط به سال های 1987 تا 2021 که مرتبط با موضوع بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در میان 5632 مقاله یافت شده، 72 مقاله با توجه به اهداف تحقیق انتخاب شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که تاکرولیموس باعث بهبود عملکردهای شناختی از جمله شکل پذیری سیناپسی، یادگیری و حافظه می شود. تاکرولیموس همچنین دارای اثرات حفاظتی در مقابل اختلالات شناختی ناشی از شرایط استرس اکسیداتیو می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که تاکرولیموس احتمالا از طریق مهار کلسینورین، کاهش سطح رادیکال های آزاد و تغییر در سطح کلسیم و گلوتامات می تواند منجر به بهبود یادگیری، حافظه و شکل پذیری سیناپسی شود.

    کلیدواژگان: تاکرولیموس، کلسینورین، شکل پذیری سیناپسی، یادگیری، حافظه، رادیکال های آزاد
  • مریم مهاجرانی راد، سید امیرحسین لطیفی، مهدی صالحی* صفحات 369-374
    سابقه و هدف

    نارسایی زودرس تخمدان با شیوع 1% از زنان زیر 40 سال، منجر به مشکلات جدی در سلامتی زنان در سنین باروری می شود .از آنجا که علل آن کاملا مشخص شده نیست و درمان های موجود نیز با عوارضی همراه هستند، طب های مکمل از جمله طب ایرانی، می توانند کمک کننده باشند. هدف از مطالعه حاضر گزارش یک مورد حاملگی به دنبال درمان موفقیت آمیز نارسایی زودرس تخمدان می باشد.

    گزارش مورد

     بیمار یک خانم 38 ساله با سابقه 16ماه آمنوره بود که در سونوگرافی تخمدان های آتروفیک داشت، به دلیل افزایش گنادوتروپین ها، کاهش استرادیول و هورمون آنتی مولرین، متخصص زنان نارسایی زودرس تخمدان را تشخیص داد. در مراجعه به کلینیک طب ایرانی و پس از گرفتن شرح حال و معاینه، درمان شامل اصلاح سبک زندگی و دارو (کپسول رها هر 12 ساعت 2 عدد، شربت سکنجبین بزوری 2 قاشق غذاخوری در روز، جوشانده پونه و بابونه 200 سی سی در روز و آبزن با چهار گیاه خطمی، بابونه، گل سرخ و پنیرک دوبار در هفته) آغاز شد .بیمار به مدت 18 ماه پیگیری شد. قاعدگی بعد از 3 ماه اتفاق افتاد و تخمدان ها در سونوگرافی دوم بعد از 8 ماه اندازه طبیعی داشتند و 10 ماه پس از شروع درمان نیز بیمار باردار شد و حاصل بارداری یک نوزاد پسر سالم بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج مطالعه حاضر، طب ایرانی می تواند در درمان نازایی ناشی از نارسایی زودرس تخمدان موثر باشد.

    کلیدواژگان: گزارش مورد، طب ایرانی، نارسایی زودرس تخمدان
  • حمید شافی، سید حسین قاسمی شکتایی، محمدمهدی درزی، قاسم رستمی* صفحات 375-379
    سابقه و هدف

    سرطان بیضه تقریبا تنها سرطان شایع دستگاه ادراری تناسلی در سنین جوانی است. از عوامل خطر ابتلا به تومور بیضه، بیضه نزول نکرده می باشد. در صورت اصلاح تثبیت بیضه در جای نرمال، در بیضه نزول نکرده قبل از سن بلوغ احتمال سرطان بیضه کاهش می یابد ولی از بین نمی رود و بیمار باید تحت بررسی طولانی مدت قرار گیرد. هدف از گزارش این مورد، معرفی بیماری است که با وجود انجام جراحی تثبیت بیضه، دچار سرطان دو طرفه غیر همزمان در بیضه ها شده است که اهمیت پیگیری طولانی مدت در افراد با سابقه بیضه نزول نکرده را نشان می دهد.

    گزارش مورد

    بیمار آقایی 54 ساله با سابقه بیضه نزول نکرده دو طرفه مادرزادی، نابارور و جراحی تثبیت بیضه در کودکی و سابقه تومور سمینومای نوع کلاسیک در بیضه چپ 4 سال پیش بودند که مجددا در پیگیری های دوره ای و معاینه بیضه راست، توده ای در بیضه راست لمس شد که در سونوگرافی انجام شده، تغییرات بدخیمی مشاهده گردید. سطح سرمی تومور مارکر های مربوط به بیضه نرمال بودند. با توجه به یافته های سونوگرافی، معاینات و سوابق بیمار، بیمار تحت رادیکال ارکیدکتومی بیضه راست قرار گرفتند که در جواب پاتولوژی بیضه راست، سمینوم نوع کلاسیک گزارش شد و در بررسی های بیشتر، شواهدی از متاستاز رویت نگردید. بیمار هم اکنون در دوره پیگیری و کموتراپی پس از جراحی قرار دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مورد گزارش شده در بیماران با بیضه های غیر قابل لمس خصوصا دو طرفه لازم است از نظر سرطان بیضه به صورت غیر همزمان و دو طرفه در طولانی مدت پیگیری شوند.

    کلیدواژگان: توده، بیضه دو طرفه، سمینومای دو طرفه، بیضه نزول نکرده دو طرفه
  • آذر شیرزادیان کبریا، مرگن حاسمی، ندا مفتاح*، محمود حاجی احمدی صفحات 380-385
    سابقه و هدف

     دیابت شایع ترین اختلال آندوکرین در جهان است. شناخت تظاهرات پوستی همراه با دیابت می تواند در انتخاب رویکرد درمانی مناسب در این بیماران کمک کننده باشد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی تظاهرات پوستی در بیماران دیابتی مراجعه کننده به درمانگاه غدد دانشگاه علوم پزشکی بابل می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 300 بیمار مبتلا به دیابت مراجعه کننده به بیمارستان روحانی بابل در طی سال 1398 انجام شد. سن، جنس، BMI، نوع و مدت ابتلا به دیابت، وضعیت کنترل دیابت بیمار (HbA1C) ثبت و بیماران توسط متخصص پوست تحت معاینه کامل قرار گرفته و به دو گروه کمتر و بیشتر از 50 سال تقسیم شدند. همچنین از نظر تظاهرات پوستی در دو گروه با و بدون تظاهرات پوستی تقسیم و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    293 نفر (97/76%) دیابت نوع دو داشتند. میانگین سنی بیماران 12±55 سال و میانگین مدت ابتلا به دیابت 1/20±9/73 سال بود. در این مطالعه 130 نفر (43%) دارای ضایعات پوستی بودند که 76 نفر (58/5%) از آنها زن بودند. به ترتیب خارش، آکروکوردون، آنژیوم گیلاسی، دیابتیک درموپاتی، عفونت های جلدی قارچی با فراوانی 25/7%، 21%، 14/3%، 6% و 5/7% شایع ترین اختلالات پوستی بودند. 68 نفر (69/4%) دارای تظاهرات پوستی، بیش از 10 سال مبتلا به دیابت بودند. در دو گروه با و بدون تظاهرات پوستی، جنسیت و مدت ابتلا به دیابت تفاوت معنی داری داشت (0/001>p). بین میانگین سنی و BMI و HbA1C در دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت (به ترتیب 0/07=p، 0/09=p و 0/11=p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که خارش و آکروکوردون شایعترین تظاهرات پوستی می باشند و ابتلا طولانی مدت به دیابت و جنس زن مهمترین ریسک فاکتور ایجاد تظاهرات پوستی می باشد.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، بیماری غددی، تظاهرات پوستی
  • مینا ذریه محمود، سارا غفاریان*، معصومه ولی پور، ناصر پولادی، وحید منتظری صفحات 386-392
    سابقه و هدف

    سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان و عامل عمده مرگ ناشی از سرطان در زنان جهان می باشد. ژن ERBB4 از اعضای خانواده تیروزین کیناز ها، هم به عنوان سرکوبگر تومور و هم یک انکوژن در سرطان پستان معرفی شده است. در این پژوهش همراهی چند شکلی rs1972820G>A ژن ERBB4 با استعداد ابتلا به سرطان پستان در شمال غرب ایران مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مورد- شاهدی، بر روی 89 زن مبتلا به سرطان پستان و 98 زن سالم بدون سابقه فامیلی ابتلا به سرطان انجام شد. مشخصات بالینی بیماران شامل سن (کوچکتر، بزرگتر- مساوی 49 سال و نامعلوم)، سمت درگیر (راست، چپ، هر دو و نامعلوم)، نوع تومور (ILC، IDC، انواع دیگر و نامعلوم)، درجه تومور (I، II یا III)، اندازه تومور (T1، T2، T3 و نامعلوم) و درگیری لنف (N0، N1، N2، N3 و نامعلوم) بود. چندشکلی تک نوکلیوتیدی با تکنیک TETRA-ARMS-PCR مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    توزیع ژنوتیپی افراد بیمار و سالم برای ژنوتیپ AA به ترتیب 66% و 56%، برای ژنوتیپ GG به ترتیب 9% و 6% و برای ژنوتیپ AG به ترتیب 25% و 38% بود. به ترتیب در افراد بیمار و کنترل فراوانی آلل A، 147 و 140 و فراوانی آلل G، 49 و 38 بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد ارتباط معنی داری بین توزیع ژنوتیپی و آللی چندشکلی rs1972820 ژن ERBB4 با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان و ویژگی های بالینی مورد مطالعه بیماران در شمال غرب ایران وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، چند شکلی تک نوکلئوتیدی، مطالعه همراهی، ژن ERBB4
  • کیوان امینی، محمد وکیلی اجارود، مهناز داوری، سولماز ارشادی فرد، حسین اسدی* صفحات 393-397
    سابقه و هدف

    تراکیوستومی یکی از رایج ترین اعمال جراحی در بیماران دچار نقص مسیر راه هوایی فوقانی است. تراکیوستومی یک روش جراحی برای باز کردن راه فرعی از طریق گردن به داخل تراشه جهت تثبیت راه هوایی است. عوارض این عمل بسیار مهم، شایع و در عین حال قابل پیشگیری است. هدف این مقاله گزارش یک مورد ورود قطعه شکسته شده لوله تراکیوستومی به برونش چپ است.

    گزارش مورد

     بیمار مردی 34 ساله با تشخیص اسکلروز جانبی آمیوتروفیک و کوادری پلژی که از 7 سال قبل دارای لوله تراکیوستومی است، با شکایت از تنگی نفس به دنبال شکستگی لوله تراکیوستومی به بیمارستان مراجعه کرده بود. ساچوریشن بیمار 60% و دیسترس تنفسی قابل توجهی داشت، بعد از تایید شکستن قطعه لوله تراکیوستومی با سی تی اسکن ریه، قطعه افتاده به برونش با برونکوسکوپی سخت خارج شده و برای بیمار لوله تراکیوستومی مجدد قرار داده شد. بیمار دو روز بعد از قرار دادن لوله تراکیوستومی از بیمارستان ترخیص گردید.

    نتیجه گیری

    در صورت بروز تنگی نفس و کاهش ساچوریشن، شکستگی لوله تراکیوستومی در نظر گرفته شود. تمیز کردن مناسب و جایگزینی برنامه ریزی شده لوله تراکیوستومی ممکن است از این عارضه جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: تراکئوستومی، راه هوایی، جسم خارجی
  • بهلول قربانیان*، یوسف صابری صفحات 398-404
    سابقه و هدف

    کبد چرب غیرالکلی از شایع ترین علت بیماری مزمن کبدی بوده و به عنوان یکی از تظاهرات کبدی سندرم متابولیک مطرح است و از آنجاییکه یکی از روش های درمانی موثر در این بیماری تمرینات ورزشی می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات فتویین ب (Fetuin-B) و رتینول متصل به پروتئین چهار (RBP4) طی هشت هفته تمرینات تناوبی شدید (HIIT) در زنان مبتلا به کبد چرب انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی، بر روی 25 زن مبتلا به بیماری کبد چرب با دامنه سنی 50-30 سال در دو گروه تمرین (13 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) انجام شد. گروه تمرین در پروتکل تمرین تناوبی شدید (8 هفته و چهار جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 48 تا 60 دقیقه) قرار گرفتند و گروه کنترل بدون هیچ مداخله ای در تحقیق شرکت کردند. فتویین ب و RBP4 به روش الایزا و با استفاده از کیت ساخت شرکت Elabscience ارزیابی و مقایسه شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مقادیر Fetuin-B در گروه تمرین (191/23±752/50) نسبت به گروه کنترل (227/23±1141/90) کاهش معنی داری داشت (0/001=p). همچنین RBP4 در گروه تمرین (1/11±25/42) نسبت به گروه کنترل (3/09±30/33) کاهش معنی داری داشت (0/001=p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که یک دوره تمرینات اینتروال شدید، یک راهکار مناسب و پیشگیرانه برای بهبود سطوح Fetuin-B و RBP4 در زنان مبتلا به کبد چرب می تواند باشد.

    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، فتوئین ب، رتینول متصل به پروتئین 4، تمرین تناوبی شدید
  • بهاره زاهدپاشا، محمد صاحب الزمانی*، لادن فتاح مقدم صفحات 405-411
    سابقه و هدف

     رفتار شهروندی سازمانی عملکرد فراتر از وظایف شغلی است که می تواند سبب بروز رفتار حرفه ای شده و ارتقای عملکرد سازمان و کیفیت خدمات را به دنبال داشته باشد. با توجه به اینکه سلامت جسمانی پرستاران از الزامات کیفیت عملکرد آن ها است. لذا این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین رفتار شهروندی سازمانی و رفتار حرفه‏ای با میانجی‏گری سلامت جسمانی پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1398 بر روی 350 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های کودکان امیر کلا، شهید یحیی نژاد، شهید بهشتی و آیت الله روحانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. با استفاده از پرسشنامه چهار قسمتی اطلاعات مربوط به مشخصات دموگرافیک، رفتار شهروندی سازمانی پادساکف (24 گویه با طیف نمره 120-24)، رفتار حرفه ای گز (27 گویه با طیف نمره 135-27) و سلامت جسمی (14 گویه با طیف نمره 98-14)، جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تعداد 245 نفر از پرستاران زن (70%) و 105 نفر مرد (30%) بودند. سن 59/4% افراد در بازه 39-30 سال قرار داشت. میانگین رفتار شهروندی سازمانی 17/93±75/77 و میانگین رفتار حرفه ای 18/27±102/30 برآورد شد. ارتباط بین رفتار شهروندی سازمانی و رفتار حرفه ای مستقیم و معنی دار بود (0/481 =ضریب مسیر، 0/001>p). میانگین سلامت جسمانی 10/80±47/17 بود و سلامت جسمانی نقش میانجی گری در رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی و رفتار حرفه ای داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که بین رفتار شهروندی سازمانی و رفتار حرفه ای ارتباط مستقیم وجود داشت و نقش میانجی گری سلامت جسمانی پرستاران در این رابطه تایید گردید.

    کلیدواژگان: پرستار، بیمارستان، رفتار شهروندی سازمانی، رفتار حرفه ای، سلامت جسمانی
  • ویدا علیخانی، رضا محبتی، محمد ناصر شافعی* صفحات 412-420
    سابقه و هدف

    فعالیت سیستم قلبی- عروقی توسط سیستم عصبی خودکار (ANS =Autonomic Nervous System) صورت می گیرد. خود ANS نیز توسط مراکز متعدد عصبی کنترل می گردد. در حال حاضر اطلاعات کم و پراکنده ای از آنها به زبان فارسی وجود دارد. هدف از این مقاله مروری، جمع آوری اطلاعات موجود در مورد مراکز عصبی کنترل کننده ANS مرتبط با فعالیت قلبی- عروقی به زبان فارسی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مقاله مروری، با جستجو در نمایه های بین المللی و فارسیweb of science ، Scopus، Google Scholar، PubMed، ISC وMagiran تا سال میلادی 2020 و با استفاده از کلمات کلیدی سیستم قلبی عروقی، بارو رفلکس، ناحیه نوکی شکمی جانبی بصل النخاع (RVLM)، ناحیه شکمی جانبی بصل النخاع (CVLM)، هسته دسته منزوی (NTS)، هسته دور بطنی (PVN)، هسته فوق بصری (SON)، آمیگدال، هسته سجافی (Raphe)، ناحیه خاکستری دور قناتی (PAG)، هسته میخی شکل (CnF)، ناحیه سری شکمی میانی بصل النخاع (RVMM) و هسته تگمنتوم پلی مغز (PPT)، اطلاعات لازم در مورد سیستم عصبی خودکار جمع آوری گردید.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد مهمترین مراکز مغزی موثر تنظیم فشار خون بخش نوکی شکمی جانبی بصل النخاع، هسته دسته منزوی، هسته دور بطنی هیپوتالاموس، ماده خاکستری دور قناتی و هسته های سجافی می باشند که عمدتا از طریق تاثیر بر سیستم سمپاتیک فعالیت قلبی عروقی را کنترل می کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، نگهداری سطح پایه فشار خون، تنظیم ضربان قلب و کنترل رفلکسی فشار خون و ضربان قلب عمدتا توسط مراکز عصبی خودکار و به خصوص سمپاتیک صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: سیستم قلبی- عروقی، هسته های مغزی، سیستم عصبی خودکار، بارو رفلکس، فشار خون
  • سلوا خسروشاهیان، آیدا مهدیپور، محمد آقاعلی، فاطمه صالحی، حامد رحیمی* صفحات 421-428
    سابقه و هدف

    شکاف ‌های دهانی- صورتی شایع‌ترین نقص مادرزادی صورت می ‌باشد. عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد آن‌‌ها نقش دارند. شیوع شکاف‌ های‌دهانی- صورتی در استان قم تاکنون بررسی نشده است. هدف از این مطالعه ارزیابی شیوع شکاف‌های‌دهانی- صورتی و عوامل مرتبط با آن در متولدین استان قم طی سال ‌های 97-1389 می‌باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی طی نه سال پرونده تمام نوزادان مبتلا به شکاف های‌ دهانی- صورتی و پرونده مادران آنها در تمام بیمارستان‌های استان قم مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی عوامل مرتبط پرونده 476 نوزادان سالم نیز ارزیابی شد. نوازدان سالم یک شماره قبل و بعد از شماره پرونده نوزادان بیمار انتخاب شدند. متغیرهای مرتبط با نوزاد (وزن و گروه خونی و سایر بیماری ‌ها) و عوامل مرتبط با مادر و پدر (سن، مصرف سیگار و الکل و دارو‌ها، بیماری ‌ها، ازدواج فامیلی و تعداد فرزندان) از طریق بررسی در پرونده یا مصاحبه‌ تلفنی استخراج شد.

    یافته ها

    از میان 171270 نوزاد متولد شده، 238 مبتلا به شکاف دهانی- صورتی یافت شد (1/39 در هر 1000 تولد). شکاف کام ایزوله با 39/5% شایع ترین نوع آنومالی بود. از عوامل مورد بررسی درصد استفاده از سیگار در پدران در گروه مبتلا (34/5%) بیشتر از گروه مورد (24/2%) بود (0/004p=). همچنین سابقه فشارخون مادر در گروه مبتلا (7/6%) بیشتر از گروه شاهد (3/4%) بود (0/013p=). ابتلا به دیابت نیز در مادران گروه مبتلا (18/9%) بیشتر از گروه شاهد (8/2%) بود (0/001p=).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که شیوع شکاف دهانی- صورتی 1/39 در هر 1000 تولد بوده و مصرف سیگار، ابتلا به دیابت و فشار خون بالا از عوامل خطر آن می باشند.

    کلیدواژگان: شکاف لب، شکاف کام، نوزاد، ناهنجاری مادرزادی
|
  • O. Kayode*, A .Kayode, I .Mgbojikwe, D .Rotimi Pages 1-8
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Ketogenic diet (KGD) is a low-carbohydrate, high-fat and average protein dietary formulation, which has been reported with the ability to ameliorate several metabolic diseases, especially those under the direct influence of hormonal disruptions. Monosodium glutamate (MSG) had been found to induce uterine fibroids in laboratory animals through alterations to hormones, lipids and oxidative state. The present study was conducted to evaluate the effect of KGD on MSG-induced uterine fibroid.

    METHODS

    In this experimental study twenty-four female Wistar rats were divided into four groups of six. Control group received distilled water while the remaining groups were given 300 mg/kg body weight of MSG once a day for 28 days. Thereafter, the three groups of MSG, MSG + keto group 1 and MSG + keto group 2 received standard rat chow, cabbage-based ketogenic diet and coconut-based ketogenic diet, respectively for 42 days. Estrogen, Follicle Stimulating Hormone (FSH), Luteinizing Hormone (LH), malondialdehyde (MDA), Superoxide Dismutase (SOD), catalase (CAT), and Total Cholesterol (TC) were determined in the blood of animals using standard methods and induction of fibroids was confirmed in the uterus by histomorphological measurements.

    FINDINGS

    Significant elevations (p<0.05) were observed in the levels of estrogen (1.80±0.09 &1.27±0.12), LH (1.04±0.04 & 0.39±0.01), FSH (1.51±0.04 & 0.65±0.03), TC and MDA in the MSG group compared to control. There were significant decreases (p<0.05) in the activities of CAT and SOD enzymes in the MSG group compared to control. Histological analysis confirmed significant reduction (p<0.05) in leiomyomas of the dietary treatment groups compared to that of MSG.

    CONCLUSION

    The study suggests that cabbage- and coconut-based KGD may control the occurrence and progression of fibroids through reduction of oxidative damage and amelioration of hormonal imbalance induced by MSG.

    Keywords: Ketogenic Diet, Monosodium Glutamate, Uterine Fibroid, Sex Hormones, Oxidative Damage
  • R. Mohebbati, Y. Kamkar Del, I .Hamounpeyma, V. Alikhani, H. Darroudi, MN .Shafei* Pages 9-15
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Ribes khorassanicum has beneficial cardiovascular effects in normotensive and hypertensive animals. For further investigation, the effect of three fractions of aqueous (polar), ethyl acetate (polar and non-polar) and n-hexane (non-polar) of the plant s hydroalcoholic extract on cardiovascular parameters in normotensive rats was compared with its total extract.

    METHODS

    In this experimental study, 42 rats were divided into 7 groups (6 in each group): control, three doses of total extract 4, 12 and 24 mg/kg and three fractions of aqueous, ethyl acetate and n-hexane (20 mg/kg). Femoral artery cannulation and heart rate (HR), mean arterial pressure (MAP) and systolic blood pressure (SBP) were recorded throughout the experiment and then the changes (Δ: difference before and after injection) were calculated and statistically analyzed.

    FINDINGS

    24 mg/kg of the extract significantly increased ΔHR (117.5±11.6 beats per minute) compared to control (5.3±2.7, p<0.001) and 12 mg/kg of the extract significantly decreased ΔMAP (-15.1±2.8 mm Hg) and ΔSBP (-18.4±3 mm Hg) compared to the control (p<0.05). The fractions increased ΔHR, which was not significant but was significant compared to 24 mg/kg of the extract (p<0.05). Furthermore, the increase of ΔMAP and ΔSBP in n-hexane fraction (19.45±3.1 mm Hg and 34.6±11.5 mm Hg, respectively) was significant compared to the control and 12 mg/kg of the extract (p<0.01 to p<0.05).

    CONCLUSION

    The active ingredients in the cardiovascular effects of Ribes khorassanicum extract are spread in all fractions and the total extract has a better effect than each of the fractions alone due to its various non-polar and polar compounds as well as the synergistic effect.

    Keywords: Ribes Khorassanicum, N-Hexane Fraction, Blood Pressure, Heart Rate
  • V .Taghdiri Nooshabadi, S. Arab*, Z. Taghdiri Nooshabadi Pages 16-22
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Glioblastoma is a highly malignant brain tumor that is characterized by poor prognosis and high recurrence rate in patients. Surgery, chemotherapy and radiotherapy are considered as standard methods of glioblastoma treatment. However, these methods have not been able to completely kill cancer cells. One of the most important barriers to the treatment of glioblastoma is the blood-brain barrier, which prevents drugs from reaching the brain tissue. The aim of this study was to investigate the possibility of using exosomes as drug carriers in the treatment of glioblastoma tumor.

    METHODS

    In this review article, we searched Google Scholar and Pub Med databases using the keyword “exosomes”, “glioblastomas”, and “drug delivery systems” to provide an overview of exosomes as an opportunity for the delivery of drug into the central nervous system through the blood-brain barrier.

    FINDINGS

    In the initial search, 14400 articles were found, and after an initial review and removal of unrelated studies, 40 articles were finally reviewed. Exosomes are natural nanoparticles that are secreted from different cells. Using exosomes in drug delivery systems is an efficient approach for transferring various contents to cancer cells. These particles are also able to transfer biological and drug molecules from the blood-brain barrier to brain cells. These natural nanoparticles are stable with long circulations that do not cause immune rejection responses.

    CONCLUSION

    According to the results of this study, as a potential carrier with very interesting and attractive advantages in drug delivery and transfer of drug agents, exosome-based nanocarriers can be used to treat brain tumors such as glioblastoma multiforme.

    Keywords: Exosome, Nanocarrier, Glioblastoma
  • A .Mansouri, M. Sadeghi, S .Rahimi, S. Moazami, B. Gholamveisi* Pages 23-28
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Cerclage surgeries for the treatment of cervical insufficiency are performed transvaginally. However, in some patients, due to anatomical changes of the cervix caused by congenital factors or previous surgery, they cannot be performed transvaginally. Transabdominal cervicoisthmic cerclage (TCIC) is considered in these cases. The aim of the present study was to report the results of three successful cases of transabdominal cerclage.

    CASE REPORT: 

    The first patient was a 34-year-old woman with a history of failed curettage and transvaginal cerclage. By the seventh week of pregnancy, the patient underwent transabdominal cerclage via laparotomy due to the possibility of preterm delivery and cervical insufficiency. The next patient was a 40-year-old woman with a history of performing six IVF sessions and having two live fetuses, underwent TCIC laparotomy at 13th week of pregnancy due to the possibility of preterm delivery and cervical insufficiency. Another patient was a 24-year-old woman with a history of transvaginal curettage and cerclage and 2 miscarriages. This patient also underwent laparoscopic TCIC surgery due to the possibility of preterm delivery and cervical insufficiency. All three patients underwent cesarean section at 38th week of gestation and gave birth to healthy babies.

    CONCLUSION

    According to the present study, transabdominal cerclage via laparoscopy or laparotomy in patients with preterm delivery or cervical insufficiency has favorable results in women with unsuccessful transvaginal cerclage.

    Keywords: Cerclage, Uterus, Transabdominal, Case Report
  • F .Pakmanesh, A. Hamidia, M .Faramarzi, H. Shirafkan, S .Mehrabani* Pages 29-37
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Maternal mental health is one of the factors affecting the development of the child, especially in the early years of life. Since lack of attention to development of infants and the following complications may lead to irreparable consequences, this study was performed to investigate the relationship between maternal mental health and the development of infants under one year of age.

    METHODS

    This cross-sectional study was performed on 200 mothers with infants aged 12 months who referred to Babol health centers in 2018. The required data were collected using demographic questionnaire, Goldberg General Health Questionnaire (GHQ-28) (score 21 and below means health and 22 and above means disorder) and the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI) (scores between 20-34 are minimum, 35-45 mild, 46-54 average and greater than or equal to 57 are defined as severe).

    FINDINGS

    The mean age of mothers in this study was 29.8±5.13 years. 29% of mothers had symptoms of mental disorder. The mean score of maternal general health was 19.20±11.89 and the mean score of the depression component was 2.45±3.62. In Spielberger State-Trait Anxiety Inventory, there was a difference in infant weight index between growth percentiles of 15-50% and 50-85% at birth (p=0.015). However, no significant difference was observed with the growth process. Goldberg General Health Questionnaire (GHQ-28) did not show a significant relationship with infants weight, height and head circumference at the end of one year. All infants had a normal growth pattern in all three indices of weight, height and head circumference.

    CONCLUSION

    The results showed that there is a relationship between maternal mental health and infant birth weight. But in the growth process, there is no relationship between infants growth indicators and mothers mental health.

    Keywords: Mental Health, Growth, Infant, Mother
  • F. Shirghasemi Alalan, R .Hajihosseini, A. Rasooli, M. Fazeli* Pages 38-45
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    The rabies virus infection leads to 60,000 deaths worldwide each year and is considered an economic and social hazard. Although our knowledge of the rabies virus replication and its interaction with the host cell is in its infancy, it helps us design optimal drugs and vaccines. Therefore, the aim of this study was to evaluate the changes in catalase and superoxide dismutase (SOD) enzymes, nitric oxide (NO) chemical composition and NF-κB gene activity as biomarkers of oxidative stress response in brain tissue of mice infected with street rabies virus.

    METHODS

    In this experimental study, 16 21-day-old outbred mice were divided into two groups of healthy and experimental (n=8). After determining the titer of rabies virus, the mice in the experimental group received 0.03 ml of rabies virus with LD50 intracerebrally (IC) using Hamilton 0.25 ml syringe. To evaluate the changes of catalase, NO, and SOD enzymes, test kit and colorimetric method were used and NF-kB activity was evaluated by Real-Time PCR according to Sdha gene.

    FINDINGS

    In this study, catalase activity in the brains of infected mice (0.14±0.007) was significantly reduced compared to healthy mice (control) (0.67±0.008) (p=0.01). In this experimental study, the SOD activity in the brains of infected mice (3±0.2 nmol/min/ml) was significantly reduced compared to healthy mice (control) (5.7 nmol/min/ml) (p=0.035). Evaluation of NO accumulation in the brain tissue of the infected group (9.0±0.04 mU/mg) was significantly increased compared to the healthy group (9.04±0.03 mU/mg) (p=0.025). Furthermore, the expression level of NF-κB in the brain of the mice infected with rabies virus was one tenth of the expression of this gene in the brain of healthy mice.

    CONCLUSION

    The results showed that rabies virus decreased the activity of catalase and SOD enzymes and increased nitric oxide. Furthermore, NF-κB expression decreased in the brain of mice infected with rabies virus, which may be due to the effect of the virus on the cellular signaling pathway.

    Keywords: Rabies Virus, Oxidative Stress, Message Transmission
  • Z .Khodadad Hatkeh Poshti, R .Hassanzadeh*, SO. Emadian Pages 46-52
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Neuroticism and extroversion have a high and positive relationship with psychological problems such as anxiety and depression. Since cardiovascular diseases are also considered as psychotic that can be reduced by modifying lifestyles and changing high risk behaviors this study was conducted to compare the effectiveness of emotional schema therapy on neuroticism and lifestyle of cardiovascular patients.

    METHODS

    This cross-sectional study was performed on 30 patients with cardiovascular disease referred to Rouhani Hospital in Babol who were randomly divided into two groups of emotional schema therapy and control. The emotional schema therapy protocol was performed during 12 weekly sessions of 2 hours. Using NEO-FFI (score 12-60) and Health Promoting Lifestyle (HPLPII) questionnaires (score 48-192), before the intervention, after the intervention and one month later, the two groups were evaluated and compared.

    FINDINGS

    There was no significant difference between the two groups in terms of age and sex. The mean scores of neuroticism before and after the intervention in the control group were 38.93±7.31 and 37.80±4.63, respectively, and in the emotional schema therapy group were 37.73±6.94 and 32.53±6.75, respectively. The mean score of promoter lifestyle in emotional schema therapy group before and after the intervention was 113.13±28.25 and 138±32.27, respectively (p<0.05). Implementation of emotional schema therapy had a significant effect on Neuroticism (6.95, 0.014 and 0.205) and lifestyle (11.67, 0.002 and 0.302) and led to the reduction of Neuroticism and the promotion of lifestyle.

    CONCLUSION

    The results of this study showed that emotional schema therapy can be an effective intervention in reducing neuroticism and promoting lifestyle in cardiovascular patients.

    Keywords: Emotional Therapy Schema, Neuroticism, Life Style
  • P .Mohamadi, N. Ghotbi*, S. Bashardoust, S. Naghdi Dorbati, S. Salehi Pages 53-59
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    The hamstring muscle is one of the muscles with a high risk of injury due to loss of flexibility. Using deep heat modalities is one way to improve muscle flexibility. Given that TECAR therapy is a new way to produce heat in deep tissues, the present study was conducted to compare the short-term effects of TECAR therapy and static stretching on hamstring flexibility in athletes.

    METHODS

    This single-blinded randomized clinical trial was performed on 20 male athletes. Samples were randomly divided into two groups of TECAR therapy with static stretching (n=10) and static stretching (n=10) and were treated for three sessions. Active knee extension (AKE) test, passive knee extension (PKE) test, and sit and reach test were performed before treatment, after the first session and after the third session.

    FINDINGS

    The mean values of active knee extension and passive knee extension (degree) and mean values of sit and reach test (cm) after the third session in the TECAR therapy group were 72.10±1.59 and 71±1.49 and 35.20±2.39, respectively, and in the static stretching group were 70.70±1.49, 69.70±1.05 and 34.80±1.61, respectively. The results of this study showed that in both groups, the range of active knee extension (p<0.0001), the range of passive knee extension (p=0.004), and the range of motion in sit and reach test (p=0.004) improved significantly after the first and third sessions. The improvement of all three flexibility indices in the TECAR therapy group was higher than static stretching, but there was no statistically significant difference between the two groups.

    CONCLUSION

    The present study showed that TECAR therapy with static stretching causes a greater increase in hamstring flexibility than static stretching alone.

    Keywords: TECAR Therapy, Stretching, Static Stretching, Hamstring Muscle, Flexibility
  • A. Ghasemi, M. Jalali Nadoushan*, R. Sedaghat Pages 60-64
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    CD10 is a zinc-dependent metalloproteinase that is associated with factors influencing the prognosis of some cancers. Prostatic adenocarcinoma is one of the most common cancers in men and Gleason grading is an important factor in its prognosis. The present study was conducted to investigate the relationship between immunohistochemical expression of CD10 and Gleason score as an indicator of prognosis in prostatic adenocarcinoma.

    METHODS

    In this cross-sectional study, 60 paraffin blocks of prostatic adenocarcinoma samples from patients referred to Shahid Mostafa Khomeini Hospital in Tehran from 2013 to 2017 were immunohistochemically stained according to CD10 marker. Information about Gleason score was obtained by observing stained slides by hematoxylin and eosin staining method. The percentage of CD10 positive tumor cells was determined by primary and secondary Gleason score and the relationship between CD10 expression and Gleason score was evaluated.

    FINDINGS

    The mean age of patients was 71±8.79 years. The percentage of CD10 expression varied from 5% to 62% in different samples. The mean percentages of CD10 expression in tumor cells in primary Gleason scores 2 to 5 were 10.75%, 16.16%, 35.20% and 44%, respectively and in secondary Gleason scores 2 to 5 were 10.38%, 17.08%, 38.19% and 53.5%, respectively (p<0.001).

    CONCLUSION

    According to the results of this study, the immunohistochemical marker CD10 has a variable expression in prostatic adenocarcinoma and its increased expression is associated with an increase in the microscopic Gleason score of tumor as a factor influencing the prognosis.

    Keywords: Prostatic Adenocarcinoma, Gleason Grading System, CD10
  • S. Ebrahimnia Milani, S. Moazami, M. Jafari, A .Ebrahimi, N. Samiei, M .Sadeghi* Pages 65-69
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Induction of anesthesia and surgery lead to metabolic changes and make it difficult for diabetic patients to control their blood sugar. Complications of kidney failure may also affect the management of anesthesia in these people. The present study was conducted to report three cases of anesthesia in patients undergoing simultaneous kidney-pancreas transplantation.

    CASE REPORTS: 

    The first patient was a 33-year-old woman, the second patient was a 28-year-old woman, and the third patient was a 27-year-old woman, all of whom had diabetes mellitus and diabetic nephropathy and were under hemodialysis treatment. All patients underwent general anesthesia. Drugs used for anesthesia included midazolam, fentanyl, cisatracurium, and propofol. All patients underwent simultaneous kidney-pancreas transplantation. Postoperative condition of transplanted patients was favorable and they are still under the supervision of a physician.

    CONCLUSION

    Based on the results of this study, good management of anesthesia and the use of appropriate anesthetic drugs and control of hemodynamic conditions and pain management can improve the outcome of kidney-pancreas transplantation.

    Keywords: Anesthesia, Kidney Transplant, Pancreas Transplant
  • M .Habibi, A. Karbord, M .Vahidi, F .Samiee Rad* Pages 70-75
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Jaundice (hyperbilirubinemia) is one of the most common clinical complaints during infancy among term and premature infants during the first week of life. Phototherapy is an effective and accepted treatment for neonatal hyperbilirubinemia, which may be associated with complications such as skin, eye and electrolyte disorders. This study was performed to compare the effect of phototherapy with oral calcium versus phototherapy alone in the treatment of unconjugated hyperbilirubinemia in healthy term infants.

    METHODS

    This clinical trial study was performed on 50 healthy term infants with jaundice (serum bilirubin 6.9-21 mg/dL). Neonates were randomly divided into intervention (50 mg/kg body weight of oral calcium with phototherapy) and control (phototherapy) groups. Data related to age, gender, birth weight, gestational age, number of hospitalization days and bilirubin level at the beginning of hospitalization and at 24, 48 and 72 hours were collected and compared in a checklist.

    FINDINGS

    Decrease in total bilirubin level was observed with a significant difference between the two groups (p=0.000). The mean unconjugated hyperbilirubinemia showed significant difference in the intervention group (2.1±0.5 mg/dl) and the control group (2.6±1.3 mg/dl) (p=0.03). The changes in unconjugated hyperbilirubinemia in repeated measures was also significant in the intervention group (p=0.01).

    CONCLUSION

    The results of the study showed that oral calcium with phototherapy may be effective in reducing neonatal jaundice.

    Keywords: Infant, Unconjugated Hyperbilirubinemia, Phototherapy, Calcium, Oral, Treatment
  • ME .Motlagh, F. Torkestani, H .Ashrafian Amiri, M. Agajani Delavar, L.Radpooyan, SD .Nasrollahpour Shirvani* Pages 76-83
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Prenatal care is an important strategy for achieving reproductive health. Despite the importance of maternity care in maternal health, some mothers are not adequately cared for. The aim of this study was to determine the factors affecting the Adequacy of Prenatal Care Utilization (APNCU) Index in the first level of network system in Iran.

    METHODS

    This cross-sectional study was conducted in six provinces of Iran in 2016. Mothers whose date of delivery was 2-6 months before the study were randomly selected. Data were collected using a researcher-made checklist and questionnaire containing 34 personal, family-related and environmental questions and 23 prenatal care-related questions based on health records and interviews with mothers and samples were divided into four groups according to the Adequacy of Prenatal Care Utilization index: 1: inadequate (less than 50% of expected care), 2: intermediate (50-79%), 3: adequate (80-109%), 4: adequate plus (110% and more), and the results were analyzed.

    FINDINGS

    Among 2655 studied mothers, the mean of total care during pregnancy was 6.43±1.7 times and according to the Adequacy of Prenatal Care Utilization index, 121 (4.6%) mothers had inadequate care, 603 (22.7%) mothers had intermediate, 1648 (62.1%) mothers had adequate and 283 (10.7%) mothers had adequate plus care. There was a significant relationship between the risk of maternal mortality in each province, urban population, prenatal care, time of first pregnancy care, maternal age, spouse s participation and education level, and adequacy of prenatal care (p<0.05).

    CONCLUSION

    This study showed that the adequacy of prenatal care, although influenced by social and personal factors, is at an appropriate level.

    Keywords: Pregnancy, Prenatal Care, Adequacy of Care, Iran Network System
  • A .Nikzad, A .Bijani* Pages 84-89
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Considering various applications of alcohol in human life in today s world, it is important to discuss whether alcohol is pure (Tahir) or impure (Najis). The present study was conducted to investigate its jurisprudential aspects from the viewpoint of Shiite Islam (one of the two main branches of Islam).

    METHODS

    This study was designed based on library collection development method as well as methods of reasoning by reviewing texts published on purity (Taharat) and impurity (Najasat) of alcohol and any intoxicating liquor. Qur anic verses, formal legal opinions of religious scholars (Fatwas) and narrations (Hadiths= Record of the traditions or sayings of the Prophet Muhammad) were used here.

    FINDINGS

    There is disagreement between the jurists (Faqīhs) about the purity of alcohol. The argument of the jurists who believe in the impurity of alcohol is based on the fact that alcohol is an intoxicating liquor and that anything that is intoxicating is impure, and as a result alcohol is impure. In this study, both introductions of this argumentation are questioned by a careful examination of the narrations (Hadiths) and arguments (Dalil). That is, the arguments for the impurity of any intoxicating liquor has been criticized and if we assume that any intoxicating liquor is impure, it has been proved that alcohol is not considered an intoxicating factor.

    CONCLUSION

    The results of this study show that there is no reason for the impurity of alcohol, and we can rely on the formal legal opinions of religious scholars (Fatwas) about the purity or impurity of alcohol based on the principle of purity (Everything is purie until its impurity is proved).

    Keywords: Alcohol, Purity, Impurity, Intoxicating Liquors, Hadiths, Principle of Purity
  • A. Gholami, F .Karimi, Z. Ghasempour, M. Abolhassani, N .Rabiee* Pages 90-97
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Caring for hospitalized premature infants, who are exposed to a variety of painful caregiving, exposes mothers to many challenges that lead to anxiety. This study was designed to provide solutions to reduce maternal anxiety and neonatal pain.

    METHODS

    This clinical trial was performed on 90 mothers with preterm infants in three groups of massage intervention, kangaroo care and control group. The interventions of both groups were performed from the time of stabilization of the neonates to the time of discharge from the neonatal intensive care unit. Spielberger overt and covert anxiety questionnaires with a minimum score of 20 and a maximum of 80 were completed before and after the intervention.

    FINDINGS

    There was a significant difference between the levels of overt and covert anxiety of mothers in the massage group (34.43±11.74 and 32.13±9.25) and the kangaroo care group (36.90±10.06 and 38.07±13.10) compared to the control group (57.47±10.86 and 50.10±9.19) (p<0.001). This difference in the levels of neonatal pain was also significant in the massage group (1.87±1.20) and in the kangaroo care group (2.00±1.02) compared with the control group (4.17±1.21) (p<0.001).

    CONCLUSION

    The results of the present study showed that infant massage and kangaroo care by the mother are effective in reducing maternal anxiety as well as reducing pain levels in preterm infants.

    Keywords: Premature Delivery, Preterm Birth, Anxiety, Kangaroo Care, Pain Measurement
  • S. Fallah Arzpeyma, R. Rafiei*, S. Zamani, E .Rafiei Pages 98-104
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Fatty liver disease is the most common chronic liver disorder, which is introduced as part of the metabolic syndrome. On the other hand, androgenetic alopecia in men, which is the most common cause of hair loss, can also be associated with cardiovascular disease and metabolic disorders. Due to the common risk factors for fatty liver and androgenetic alopecia, this study was performed to compare the frequency of fatty liver in men with and without androgenetic alopecia.

    METHODS

    In this cross-sectional study, 140 men aged 25 to 55 years (70 men in two groups of men with and without androgenetic alopecia), who referred to the dermatology clinic for cosmetic reasons, volunteered to participate in the study. Age, body mass index, abdominal circumference, smoking history, extent of hair loss and liver ultrasound results were evaluated and compared in the two groups.

    FINDINGS

    The mean age of participants was 35.84±7.90 years. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age, smoking, and abdominal circumference. 54 men with androgenetic alopecia (77.1%) had fatty liver, while 41 people in the group without androgenetic alopecia (58.6%) had fatty liver, which showed a significant difference (p=0.019). Grade one and three fatty liver was significantly higher in patients with androgenetic alopecia compared to the group without androgenetic alopecia (p=0.011). There was no statistically significant relationship between the grade of fatty liver and the extent of androgenetic alopecia (p=0.059), but the extent of hair loss in obese individuals was significantly higher (p<0.001).

    CONCLUSION

    According to the findings of this study, fatty liver disease has a significant frequency in men with androgenetic alopecia.

    Keywords: Fatty Liver, Male Pattern Baldness, Sonic Imaging
  • N .Alizadeh*, S. Paryab, A. Shah Hamze Pages 105-108
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Agenesis and hypoplasia of the paranasal sinuses is an anatomical variation that often occurs in frontal sinuses but this rarely happens combined with other paranasal sinuses. The present study was conducted to report a rare case of hypoplasia of the paranasal sinuses and atrophy of all three turbinates in Iran.

    CASE REPORT:

     In this study, we report the case of a 28-year-old man who referred with trauma to the head and anosmia. The patient had no complaints of nasal obstruction or congestion, cerebrospinal fluid leakage before or after trauma. He also had no previous history of rhinosinusitis or olfactory disorder. CT scans of nose and paranasal sinuses showed some findings such as bilateral middle and inferior concha atrophy, bilateral hypoplasia of maxillary, ethmoid, sphenoid, and right frontal sinuses and left frontal sinus aplasia. To the best of our knowledge, the number of reports about the combination of abnormal variations of paranasal sinuses was less than 5 and in the present case report, all sinuses had hypoplasia and at the same time, there was turbinate atrophy, while the patient had no clinical symptoms.

    CONCLUSION

    According to the present study, pneumatization of sinus is not necessarily associated with clinical symptoms and other factors play a role in sinus function.

    Keywords: Surgery, Diagnostic Imaging, Aplasia, Paranasal Sinuses
  • S .Rezakhaniha, S .Siroosbakht* Pages 109-113
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Hydatid kidney and muscle involvement without liver and lung infection is very rare in children. Hydatid kidney disease can occur as cystic or even solid mass which has a differential diagnosis with a renal cystic tumor. The aim of this rare case report was to investigate the diagnostic and therapeutic pitfall of hydatid renal cyst in endemic areas.

    CASE REPORT:

     This is a very rare case in an 11-year-old girl with past history of thigh muscle hydatid cyst 2 years ago who referred with vague abdominal pain. Serologic tests were negative and complex cystic mass with thickened irregular walls with vascularity and relative enhancement in the secretary phase were reported in computerized tomography (CT) scan, without involvement of any organs. Extra-peritoneal nephrectomy was performed with possible diagnosis of renal cystic tumor and final diagnosis was hydatid cyst. Ultrasonography, chest X ray and indirect hemagglutination test were performed and no evidence of recurrence or new infection was observed during one year follow up.

    CONCLUSION

    Considering the introduced case, in patients with complex renal cysts, in addition to considering renal cystic tumors, renal hydatid cysts should be considered in differential diagnosis in endemic areas, even if serological and radiological evaluations are not confirmatory. Furthermore, if surgery is required, it is better to consider extraperitoneal incision.

    Keywords: Hydatid Cyst, Kidney, Musculoskeletal, Nephrectomy, Renal Cystic Tumor
  • A .Eftekhari Milani, N. Hassanpoor, H .Farshkaran, V .Manouchehri, MR. Niyousha* Pages 114-118
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Acute endophthalmitis is one of the most dangerous complications after eye surgeries. Knowing the severity of this complication is critical for treatment policy in ophthalmology departments. The aim of this study was to determine the incidence of this complication and its prognosis in cataract surgery and intravitreal Avastin injection.

    METHODS

    This retrospective study was performed on patients who developed acute endophthalmitis following cataract surgery and intravitreal injection of Avastin in 2011-2018. Incidence, treatment method and visual acuity of patients were compared based on the logMAR unit (minimum angle of resolution) at referral and at the end of treatment.

    FINDINGS

    The incidence of acute endophthalmitis following cataract surgery in this study was 0.058% (20 cases of 34297 surgeries) with 95% confidence interval (0.032-0.083) and after intravitreal injection of Avastin was 0.042% (14 cases of 33273 injections) with 95% confidence interval (0.021-0.063). The mean age of the first group was 68.3±3.3 years and in the second group was 66.3±2.4 years. The mean final visual acuity of patients in the cataract group was 1.73±0.91 logMAR and in the intravitreal injection group was 1.61±0.87 logMAR, which was not statistically different between the two groups. Deep vitrectomy was performed in 35% of patients in the cataract group and 45% of patients in intravitreal Avastin injection group, but there was no significant difference between the two groups.

    CONCLUSION

    The results of the study showed that the incidence of acute endophthalmitis following cataract surgery and intravitreal injection of Avastin showed no significant correlation.

    Keywords: Cataracts, Intravitreal Injection, Avastin, Endophthalmitis
  • A. Homaei, A. Heidari, F .Saffari* Pages 119-125
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Lipoid congenital adrenal hyperplasia (LCAH) is the most severe form of adrenal hyperplasia and mutations in the StAR gene are the most common cause of the disease. Adrenal insufficiency and cholestasis are reported in few patients. The aim of this study was to report the results of treatment of two sisters with lipoid CAH and cholestatic jaundice.

    CASE REPORTS: 

    Here, we present two sisters at the age of 30 and 60 days with conjugated hyperbilirubinemia and elevated liver enzymes and adrenal insufficiency. They had a 46,XY karyotype with external female genitalia without uterus and ovaries. LCAH was detected through electrolyte abnormalities, increased ACTH, decreased levels of cortisol and sex hormones and was confirmed by determination of exome sequencing and Sanger sequencing. In these patients, a homozygous mutation (c.653C>T) in exon 6 of STAR gene was identified. The patients were treated with 10 mg of hydrocortisone IV every 8 hours for 3 days; oral hydrocortisone was then administered at a dose of 2.5 mg every 8 hours and 0.2 mg fludrocortisone daily. One month after the therapy, levels of bilirubin and liver enzymes of these patients became normal. The first patient died 7 months after her mother stopped giving the drugs to the child. The other patient is now 9 years old. She is in good clinical condition as her treatment goes on.

    CONCLUSION

    Considering the reported cases, adrenal lipoid hyperplasia should be considered as a rare cause of cholestasis with adrenal insufficiency in patients.

    Keywords: Lipoid CAH, Adrenal Insufficiency, Neonatal Cholestasis, Karyotype
  • S .Yosefnia Pasha, M. Mohamadi*, F. Abesi, S .Khafri Pages 126-134
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Head and neck trauma and related injuries account for a high rate of mortality and neurological defects. Since maxillofacial trauma occurs alone or in combination with other severe injuries, this study was performed to determine the frequency of maxillofacial fractures in patients with head and neck trauma referred to Shahid Beheshti Hospital in Babol.

    METHODS

    This cross-sectional study was performed among all patients with maxillofacial trauma who referred to the Oral and Maxillofacial Surgery Center of Shahid Beheshti Hospital in Babol in 2018-2019. Necessary information was collected via history, clinical examinations, facial radiographs and hospital records. CT scan was performed in patients with decreased level of consciousness, neurological symptoms or clinical signs of skull fracture. Data about age, gender, cause of injury, pattern of facial or head injuries, loss of consciousness and GCS score were recorded in the questionnaire and evaluated.

    FINDINGS

    The mean age of patients was 30.55±15.82 years. 44 patients (18.6%) were female and 192 patients (81.4%) were male. Out of 236 patients with head and neck trauma, the rate of upper face, midface, and lower face fractures were 3.4, 53.5 and 29.6%, respectively. The most common areas that were fractured were the Condyle (7.8%) and the Angle (7.3%) of the mandible.

    CONCLUSION

    The results showed that in maxillofacial fractures, the most commonly damaged area is the midfacial area.

    Keywords: Head, Neck Trauma, Maxillofacial Fractures, Level of Consciousness
  • A. Ebrahimi, MH. Yadollahpour*, A. Akbarzadeh Pasha, SJ. Seyedi Andi, S. Khafri Pages 135-141
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Chronic kidney disease is one of the major health problems in todaychr('39')s world that creates a threatening situation for the health and socioeconomic status of the affected person, his/her family and the whole society. Due to the fact that in chronic diseases, a spiritual crisis appears in the individual, this study was therefore conducted to investigate the effect of spiritual health on resilience in patients undergoing hemodialysis.

    METHODS

    This cross-sectional study was performed on 130 patients undergoing hemodialysis in Shahid Beheshti Hospital in Babol in 2017-2018. Data were collected and analyzed using Spiritual Well Being Scale (SWBS) (Paloutzian & Ellison) with a score of 20-125 at three levels of low, medium and high, as well as Connor-Davidson Resilience scale (CD-RISC) with a score of 20-125 at three levels of low, medium and high.

    FINDINGS

    In this study, 5 (3.8%) patients had low, 81 (62.3%) had medium and 44 (33.8%) had high spiritual health. The mean score of spiritual health was 87.80±21.12 and was at a medium level. Furthermore, 6 patients (4.6%) had low resilience, 95 patients (73.1%) had medium and 29 patients (22.3%) had high resilience. The mean total resilience score was 86.63±19.48 and was at a medium level. The relationship between spiritual health and resilience was direct and significant (p<0.001, r=0.62).

    CONCLUSION

    The present study showed that spiritual health has a significant and positive relationship with resilience of patients undergoing hemodialysis treatment.

    Keywords: Spirituality, Health, Hemodialysis, Patients
  • R .Nazaralivand, M .Tadayon Najafabadi*, N. Behroozi, MH. Haghighy Zadeh Pages 142-149
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Spontaneous abortion is a psychologically devastating experience for women. Due to the high prevalence and psychological complications of abortion and the effective role of midwives in women s psychological support, this study was conducted to determine the effect of problem-solving group counseling on women s mental health after spontaneous abortion.

    METHODS

    This clinical trial was performed in 2019 on 46 women who experienced spontaneous abortion in their first pregnancy in Imam Khomeini and Razi hospitals in Ahvaz. Subjects were randomly divided into two groups of experimental and control (23 women in each group). In the pre-test stage, the two groups completed the mental health questionnaire with a score of 0-84 and demographic characteristics. The experimental group underwent 90-minute weekly counseling sessions based on problem-solving therapy for 8 weeks. Both groups completed the questionnaire again after the intervention and one month later during follow-up.

    FINDINGS

    The mean age of the experimental group was 27.95±3.92 and the control group was 28.04±3.78. Before the test, the mean score of mental health was 59.25±3.56 in the experimental group and 58.14±4.86 in the control group, indicating no statistically significant difference between the two groups. However, in the post-test stage, there was a significant difference in terms of mental health (38.45±3.03 in the experimental group vs. 58.95±4.87 in the control group) (p<0.001).

    CONCLUSION

    The results of the study showed that problem-solving therapy can be effective in improving the mental health of women after spontaneous abortion.

    Keywords: Problem-Solving Therapy, Mental Health, Spontaneous Abortion
  • M. Sayyadi, A .Safaroghli Azar, D. Bashash* Pages 150-157
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    C-Myc plays a very important role in controlling cell proliferation, apoptosis and differentiation. Due to the involvement of c-Myc in the regulation of a wide range of intracellular functions and based on its role in the pathogenesis of acute promyelocytic leukemia (APL), the present study was conducted to investigate the anti-leukemia effect of 10058-F4, as a known c-Myc inhibitor, on APL-derived HL-60 cells.

    METHODS

    In this experimental study, to evaluate the cytotoxic effects of 10058-F4 in acute promyelocytic leukemia, HL-60 cell line (prepared from Pasteur Institute of Iran) was treated with different doses of inhibitor (50, 100, 150 and 200 μM) and then in 24 -and 36- hours intervals, survival rate, cell count, metabolic activity and induction of apoptosis were respectively evaluated. In addition, transcriptional changes of apoptosis-related genes were studied by real-time PCR to investigate the molecular mechanisms of function of 10058-F4.

    FINDINGS

    The results showed that inhibition of c-Myc by 10058-F4 at doses of 150 and 200 μM in 24 hours reduced the growth of HL-60 cells by 38±4% and 49±3.2%, respectively, compared to the control group (p<0.05). In addition, the cytotoxic effects of the drug are due to the arrest of cells in the G1 phase and the induction of apoptosis; Because the percentage of cells stained with Annexin V/PI in cells treated at a dose of 100 μM after 24 hours increased by 31% compared to the control group (p<0.05).

    CONCLUSION

    In this study, the efficacy of 10058-F4 in HL-60 cells was fully established.

    Keywords: Acute Promyelocytic Leukemia, C-Myc, 10058-F4, HL-60 Cell Line
  • M. Mohammadi Firouzjaei, R. Mehraeen*, SM. Hamidian Pages 158-163
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Examination of bile ducts and pancreas by magnetic resonance cholangiopancreatography (MRCP) and endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP) are two methods in the diagnosis of biliary tract diseases. Since ERCP is more invasive than MRCP, this study was performed to evaluate the diagnostic value of MRCP compared to ERCP.

    METHODS

    This cross-sectional study was performed on 130 patients over 18 years of age who were suspected of common bile duct stone, also known as choledocholithiasis, based on tests and clinical examinations. MRCP was performed first and then ERCP was performed and the results of these two methods were compared.

    FINDINGS

    The mean age of the subjects was 59.6±13.7 years. 53 were male (40.8%) and 77 were female (59.2%). Stone was reported with MRCP in 91 patients (70%) and ERCP in 96 patients (73.8%). The sensitivity of MRCP in the diagnosis of common bile duct stones compared to ERCP was 88.5% while the the specificity, positive predictive value, negative predictive value and diagnostic value of MRCP in the diagnosis of common bile duct stones compared to ERCP were 82.3%, 93.4%, 71.7%, 86.1%, respectively.

    CONCLUSION

    The results of the study showed that MRCP has a high diagnostic power in the diagnosis of common bile duct stones. Therefore, it can be used as a primary method to detect the presence or absence of common bile duct stones.

    Keywords: Diagnostic Value, MRCP, ERCP, Biliary Tract Diseases
  • H .Feizi, S .Zarei, M .Moradi, B .Gholamveisi* Pages 164-168
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Damage to the endotracheal tube cuff during general anesthesia can cause ventilatory failure for the patient. The aim of this study is to report structural defect and herniation of the endotracheal tube cuff in a patient undergoing lumbar discectomy in the prone position.

    CASE REPORT: 

    The patient was a 77-year-old woman who was a candidate for Lumbar discectomy who referred to Kowsar Hospital in Sanandaj for surgery. The patient underwent general anesthesia with a spiral endotracheal tube in the prone position. After 30 minutes of surgery, there were symptoms of increased airway pressure, decreased saturation, and increased carbon dioxide. Postoperative examinations revealed that the patientchr('39')s endotracheal tube cuff had a hernia which blocked the airway; the problem was resolved and surgery continued. Diagnosis and treatment of this case have important and significant points that are mentioned below.

    CONCLUSION

    Structural defects in the endotracheal tube and its cuff may cause insufficient ventilation of the patient and reduce the delivery of anesthetic gases to the patient. The definitive solution to endotracheal tube cuff defect is replacement, but conservative measures may be used as a temporary solution in some clinical situations. The anesthesia team should be prepared with adequate equipment, programs, and personnel to follow “​Guidelines for Management of the Difficult Airway” developed by the American Society of Anesthesiologists (ASA) in the case of loss of air exchange in the patient.

    Keywords: Endotracheal Intubation, Endotracheal Tube Cuff, Airway, Complications
  • F. Abolnezhadian, M. Ghafourian, S. Iranparast, E. Maraghi, M. Moradi* Pages 169-176
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Chronic urticaria is a common skin condition that is manifested with erythematous or white edema, itching, and transient dermis with or without angioedema. Due to insufficient knowledge of the etiology of many of these chronic lesions, this study was performed to investigate some factors related to individual and laboratory indices of patients.

    METHODS

    In this descriptive study, 210 patients (154 females and 54 males) with chronic urticaria referred to Asthma and Allergy Clinic of Ahvaz from September 2015 to February 2019 were evaluated. Routine tests were performed for all patients including blood cell count, antinuclear antibodies, thyroxine and thyroid stimulating hormones, anti-thyroperoxidase (TPO) and anti-thyroglobulin (Tg) antibodies, glutamate-oxaloacetate transaminase (GOT) and glutamate-pyruvate transaminase (GPT) enzymes, autologous serum skin test and stool test.

    FINDINGS

    Of all patients, 166 (79%) had physical urticaria, 125 (59.5%) had atopy and 158 (75%) had angioedema. Autologous serum skin test with a frequency of more than 74.28% was positive in patients. Except for 3 patients (1.42%) with low serum levels of thyroid stimulating hormone and normal thyroxine (mild hypothyroidism) and 49 patients (23.33%) with abnormal increase in anti-thyroperoxidase and anti-thyroglobulin serum antibodies, the rest of the subjects (75.23%) were healthy. The results of anti-nuclear antibody and stool tests were also generally normal.

    CONCLUSION

    Based on the results of this study, in order to diagnose patients with chronic urticaria with or without angioedema, it is necessary to perform autologous serum skin test and thyroid function tests along with detailed clinical examinations.

    Keywords: Chronic Urticaria, Autologous Serum Skin Test, Thyroid Function Tests
  • M. Azimi, FS. Hasheminasab, R. Mokaberinejad, M. Qaraaty, M. Mojahedi* Pages 177-188
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    COVID-19 started in December 2019 in Wuhan, China and quickly became a global pandemic. According to studies, traditional medicine interventions along with conventional medicine protocols have been reported to be effective in prevention and treatment. The aim of this study was to summarize the recommendations of Persian medicine based on evidence in the prevention and treatment of symptoms of acute respiratory syndrome.

    METHODS

    In this review article, keywords related to the symptoms of COVID-19 in Persian medicine sources, review and items related to the prevention and treatment of acute respiratory syndrome were extracted. Individual items with the keywords "Influenza" or "SARS" or "MERS" or "COVID-19" or "Coronavirus" or "Antiviral" or "Anti-inflammatory" or "Immune system" or "Antioxidant" were searched in the databases SID, Pubmed, Scopus, Cochrane, Web of science, Science direct, and Google scholar, and finally those with scientific evidence were presented in the form of auxiliary instructions for prevention and treatment.

    FINDINGS

    A significant part of the recommendations of Persian medicine to prevent or control the symptoms of acute respiratory syndrome has practical clinical evidence. These include social distance, avoiding heavy meals, and using herbal remedies according to the specific conditions of the patients.

    CONCLUSION

    According to the results of this study, the use of simple strategies of Persian medicine in preventing and improving the symptoms of acute respiratory syndrome caused by COVID-19 along with common medicine protocols, can help control the epidemic conditions. Also, many of these recommendations can be evaluated as useful research ideas in the prevention and treatment of COVID-19.

    Keywords: Coronavirus, Persian Medicine, Acute Respiratory Syndrome
  • M .Yousefi, M. Mohammadi, D .Afshar, A. Nazari Alam* Pages 189-198
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Streptococcus pneumoniae is one of the main etiologies of meningitis, pneumonia, sinusitis, and middle ear infection associated with significant morbidity and mortality. This report aims to review and report the serotype distribution and antimicrobial resistance patterns and determine the frequency of S. pneumoniae in Iran.

    METHODS

    A systematic literature review of the literature published from January 1990 to August 2020 was performed to identify articles that have been published in Google Scholar, Scopus, PubMed, SID, IranMedex, and Magiran databases that describe the serotype distribution, antimicrobial resistance patterns and frequency of S. pneumoniae in Iran. The search terms were "Streptococcus pneumoniae, Antibiotic resistance, Serotyping, Systematic review, and Iran". The exclusion criteria were review articles or case reports, reports only emphasizing on serogroups rather than serotypes, and having isolates fewer than 10.

    FINDINGS

    Of 56 reports, 33 publications that met our inclusion criteria were selected for data extraction and analysis. The frequency of S. pneumoniae in patients and carriers was estimated at 1.5% and 20%, respectively. Highest levels of resistance were against co-trimoxazole followed by penicillin, and erythromycin. The most common serotypes were 23F followed by 19F, 6A/B, 19A, and 18C.

    CONCLUSION

    Based on the results of this study, the inappropriate use of antibiotics and the subsequent spread of resistant pneumococcal isolates in our country is worrisome.

    Keywords: Streptococcus Pneumoniae, Antibiotic Resistance, Serotyping, Systematic Review, Iran
  • M .Javidi, M. Zarei, M. Gharechahi*, H. Bagheri, R .Yozbashizadeh Pages 199-207
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Producing a new sealer using local technology helps to produce dental materials with ideal properties in the country and at a lower cost. The present study was performed to investigate the physical properties of a calcium silicate- and hydroxyapatite-based endodontic sealer in three different mass compositions.

    METHODS

    In this laboratory study, a new sealer was made in Mashhad Dentistry School. Three different weight ratios in the experimental groups S1= Cs Si Sr, S2= Cs Si2 Sr and S3= Cs Si Sr2 were evaluated in terms of setting time, working time, film thickness, solubility, and flow. Experiments were performed according to ISO/FDIS6876:2012 standard. To determine the crystal structure of the sealer in three different formulas, the samples were examined by X-ray and Energy-dispersive X-ray Spectroscopy.

    FINDINGS

    The highest amount of flow was related to S1 (17.08 mm) and the lowest amount was related to S2 (16.2 mm). The lowest solubility was related to the formula S1 (1.83%) and the highest was related to S2 (3.6%). Experiments also showed that the amount of film thickness in the formula S2 and S1 have the highest and lowest levels, respectively. Setting time in the samples was 330 minutes in S1, 428.33 minutes in S3 and 1030 minutes in S2. S1 had the longest working time, followed by S3 and S2, respectively.

    CONCLUSION

    Based on the results of this study, sealers S1 and S3 showed good results in accordance with the standards in setting time, working time, film thickness, solubility, and flow tests, but sealer S2 showed results close to the standard.

    Keywords: Sealer, Hydroxyapatite, Root Canal Treatment
  • Z .Narimanpour, M. Nazm Bojnordi*, H .Ghasemi Pages 208-214
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    In vitro proliferation and maintenance of spermatogonial stem cells is one of the treatment options for infertile men. Creating a suitable microenvironment similar to the natural conditions of reproduction of these cells leads to the improvement of culture and spermatogenesis. Therefore, the aim of the present study was to use a 3D silk nanofibrous electrospun scaffold and co-culture with Sertoli cells in order to increase the proliferation of spermatogonial stem cells.

    METHODS

    In this experimental study, spermatogonial stem cells were isolated from the testes of 50 2-4-day-old mice (5 samples each time) using two-step mechanical and enzymatic digestion within two weeks. After placing 2×104 cells on the surface of the silk scaffold, they were exposed to culture medium. The viability of these cells was assessed using MTT assay and their binding was evaluated by SEM microscopy. The studied variables, including Stra8, DAZL and Piwill2 specific genes were analyzed by real time PCR and immunocytochemistry.

    FINDINGS

    The viability of cultured cells in the presence of scaffold and Sertoli (91±6), (90±2) was higher than the control group (85±2), (83±8). Real time PCR results confirmed a significant increase in the expression of specific markers of spermatogonial stem cells such as Stra8, Piwill2 and DAZL in cells cultured respectively on scaffold (1.47±6) (1.28±5) (1.43±2) compared to the 2D culture group (1.17±5) (1.05±3) (1.13±7) (p<0.05).

    CONCLUSION

    The results showed that silk scaffold in the presence of Sertoli cell co-culture can increase in vitro proliferation of spermatogonial stem cells and can have a positive effect on the viability and proliferation of these cells.

    Keywords: Scaffold, Silk, Sertoli, Proliferation, Spermatogonia
  • S .Sheikhzadeh, M .Johari, E. Muoudi, H. Gholinia, M.Vahidi* Pages 215-221
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Mandibular second premolars are the third most frequent impacted. By evaluating the three-dimensional position of the impacted tooth and timely treatment, possible problems and damage to adjacent structures can be prevented. This study was designed to assess the position of Impacted Mandibular Second Premolar (MnP2) as well as the effect on adjacent structures using CBCT imaging due to the lack of adequate studies in this field.

    METHODS

    This cross-sectional study was performed on 25 impacted mandibular second premolars. Two radiologists assessed and compared CBCT images to determine the following variables: unilateral/bilateral, position of the crown, root resorption of the adjacent permanent teeth, root dilaceration, depth of impaction, type of impaction, pathology incidence, residual primary tooth, position and distance to inferior alveolar nerve canal and the mental foramen.

    FINDINGS

    In most cases, unilateral impaction was seen (19(76%), p=0.063). Crown position of most of MnP2 was displaced lingually (17(68%), p=0.324). Vertical and distoangular position of tooth were more common (12(48%) and 5(20%), p=0.922). Root resorption of the adjacent permanent teeth and dental pathologies did not occur in any of cases. Most of Mnp2 were categorized under the classification as mild (14(56%), p=0.270).

    CONCLUSION

    According to the results of the present study, it is unlikely that the MnP2 of young patients analyzed in this study would adversely affect adjacent structures.

    Keywords: Mandible, Tooth, Impacted, Bicuspid, Cone-Beam Computed Tomography
  • M. Shams, A. Elyasi* Pages 222-228
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Patients with penetrating abdominal trauma can be treated with invasive procedures such as laparotomy and less invasive procedures such as laparoscopy. Since the management of patients with penetrating abdominal trauma based on non-invasive methods is more important, the present study was performed to compare laparoscopic and laparotomy methods to evaluate the surgical outcomes, complications and costs of patients with penetrating abdominal trauma.

    METHODS

    In this retrospective study, the records of all patients with penetrating abdominal trauma and stable hemodynamics referred to Kowsar Hospital in Sanandaj during one year were reviewed. Patientschr('39') information including demographic characteristics, rate of laparotomy or laparoscopy surgery, time of operation, surgical wound infection, incidence of ileus, patientschr('39') pain intensity, length of hospital stay and hospital costs were collected and reviewed based on patientschr('39') records.

    FINDINGS

    In this study, the medical records of 40 patients were reviewed. The average pain intensity in the laparoscopy group was 2.03±0.69 and in the laparotomy group was 6.77±1.95. Postoperative ileus was seen in 3 patients (16.66%) who underwent laparoscopy and 17 patients (77.2%) who underwent laparotomy. The average number of hospitalization days in the laparoscopy group was 1.38±0.61 days and in the laparotomy group was 5.73±1.78 days. The average cost of surgery in laparoscopic surgery was equal to 532240 Rials and in laparotomy was 1365600 Rials (p=0.0001).

    CONCLUSION

    According to the results of this study, it seems that the use of diagnostic laparoscopic method for the management and treatment of patients with penetrating abdominal trauma and stable hemodynamics, significantly reduces complications and minimizes costs and length of hospital stay.

    Keywords: Laparoscopy, Laparotomy, Penetrating Abdominal Trauma, Stable Hemodynamics
  • A .Soltanieh, R. Avizeh, H .Najafzadeh Varzi*, M .Razi Jalali, M .Ghorbanpour Pages 229-235
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Acute lung injury is characterized by accumulation of neutrophils in the lung, interstitial edema, and damage to the alveolar epithelium. Lipopolysaccharide (LPS) causes an inflammatory response and the release of reactive oxygen species and cellular and tissue damage to the lungs. Considering the role of oxidative stress in infections and proving the antioxidant properties of montelukast in several studies, the effect of montelukast on acute lung injury induced by lipopolysaccharide (as a model of infection) in dogs was investigated in this study.

    METHODS

    In this experimental study, 20 healthy dogs (both male and female dogs of native breed with an average weight of 20 kg) were divided into four equal groups. The first group received oral montelukast (1 mg/kg), the second group received intravenous LPS (0.1 µg/kg), the third group received montelukast one hour before LPS and the fourth group received montelukast one hour after LPS. Bronchoalveolar lavage and blood sampling were performed at hour zero and 1.5 hours after the start of the test and the amount of malondialdehyde, catalase activity, glutathione peroxidase and total antioxidant capacity in serum and lavage fluid were measured using a kit.

    FINDINGS

    LPS significantly increased malondialdehyde levels (from 10.5 to 139.8 μmol) and decreased catalase activity (from 0.018 to 0.007 μmol) (p= 0.0001), glutathione peroxidase (from 259 to 76.5 nmol) and the total antioxidant capacity (from 0.41 to 0.04 nmol) compared to hour zero. These changes were significantly adjusted by montelukast (p≤ 0.02).

    CONCLUSION

    The results of this study showed that montelukast can enhance antioxidant defense against acute lung injury induced by LPS.

    Keywords: Acute Lung Injury, Oxidative Stress, Dogs, Lipopolysaccharide, Montelukast
  • MA. Jahani, M. Barzegar, M. Abbasi, J .Yazdani Charati, Gh. Mahmoodi* Pages 236-243
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Risk assessment is one of the most important strategies in estimating the risk of cardiovascular disease and controlling the risk factors. In Iran, half of all deaths and 79% of deaths due to non-communicable diseases are attributed to cardiovascular diseases. The aim of this study was to analyze the results of cardiovascular disease risk assessment program in Mazandaran province.

    METHODS

    This cross-sectional study was performed in 2019 on 600 patients referred to comprehensive health centers of Noor and Mahmoudabad cities in Mazandaran province. The data collection tool was a checklist containing the risk factors studied in the SIB system. Descriptive statistics such as mean, standard deviation, frequency and percentage as well as analytical statistical tests such as chi-square, regression and analysis of variance were used using SPSS software version 19.

    FINDINGS

    The prevalence of risk factors for cardiovascular disease including history of diabetes, history of hypertension, obesity, high cholesterol, family history of diabetes and heart disease were 36.5%, 45.5%, 42.3%, 34.8%, 23.5% and 10%, respectively. The four variables of age, history of diabetes and hypertension, and blood cholesterol levels were significantly associated with the 10-year risk of cardiovascular disease. With increasing one year of age, the 10-year risk level increased by 15% (p<0.001), and by seven times in people with a history of diabetes (p<0.001) and increased by 83% in people with a history of high blood pressure compared to others individuals (p=0.022).

    CONCLUSION

    The results of the study showed that in Mazandaran province, four variables of age, history of diabetes and hypertension and cholesterol levels are the most common factors that are associated with 10-year risk of cardiovascular disease.

    Keywords: Risk Assessment, Patients, Cardiovascular Diseases
  • M .Alvandipour, Gh .Godazandeh, E. Khodabakhsh, MY .Karami*, S .Moradi, S. Borna Pages 244-251
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    There are several techniques for preserving the rectum in Low Anterior Resection (LAR) and preventing permanent ostomy. However, the superiority of these techniques is still under debate. The aim of this study was to compare the performance and clinical outcome of three methods of straight, side-to-end, and colonic J-pouch colorectal anastomosis in patients with rectal cancer referred to Imam Khomeini Hospital in Sari.

    METHODS

    In this prospective single-blind clinical trial, all 75 patients with rectal cancer over the age of 18 years with primary rectal tumor with resection capability and position of the lower or middle rectum 4 to 12 cm from the anal canal, during the period of 2017 to 2018 referred to Imam Khomeini Hospital in Sari, were randomly divided into three groups of 25 people using block sampling: (the first group: low anterior resection with straight anastomosis, the second group: surgery with colonic J-pouch and the third group: side-to-end anastomosis). Functional outcomes (measured by Wexner criteria) and surgical complications were compared in the two groups, and patients were followed up to evaluate the functional features of the anastomosis.

    FINDINGS

    60 patients including 29 women (48.33%) and 31 men were analyzed. The mean age of patients was 58.32±14.91 years. The mean length of surgery, median hospitalization and median bleeding in patients undergoing J-pouch anastomosis were 178.65±14.21 minutes, four days and 500 ml, respectively. No surgery-related complications were seen in the three groups. The Wexner criterion showed the superiority of patients who underwent J-pouch anastomosis surgery in the variables of daily defecation frequency, fecal incontinence and emergency defecation compared to the other two groups (p<0.001, p<0.005, p<0.022).

    CONCLUSION

    The results of this study showed that the performance indices of patients with rectal cancer in people undergoing J-pouch anastomosis are better compared to side-to-end and straight methods.

    Keywords: Rectal Neoplasm, Proctectomy, Surgical Anastomosis
  • N. Ahmadvand, N .Zarinfar*, M .Soofian Pages 252-258
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Vitamin A in the immune system is considered as an anti-inflammatory vitamin that has anti-infective effects in infectious diseases. Therefore, this study was performed to evaluate the effectiveness of vitamin A as one of the complementary therapies in the treatment of brucellosis.

    METHODS

    In this experimental study, 110 people were selected as brucellosis patients based on serological test and were placed in two groups of control and intervention. In addition to the usual drugs for the treatment of brucellosis, patients in the intervention group received oral vitamin A at a dose of 25,000 units pre day for 6 weeks, and patients in the control group did not receive vitamin A. After the intervention, the response to treatment was evaluated based on the number of days of fever, chills, sweating, arthralgia, myalgia, anorexia, chronicity and recurrence using standard methods in the two groups.

    FINDINGS

    In terms of days with fever (14.72±27.61 vs. 53.45±141.14), sweating (19.27±28.98 vs. 61.09±142.35), arthralgia (56±96.83 vs. 53.45±158.18), myalgia (13.45±27.23 vs. 52.36±141.44) and anorexia (13.30±47.39 vs. 51.81±129.8), a significant decrease was observed in the intervention group compared to the control (p<0.05). There was no difference between the intervention and control groups in terms of chills (p=0.122). The recurrence rate in the control and intervention groups was 25.5% and 7.3%, respectively, and the chronicity rate was 3.6% and 0%, respectively, which was statistically significant (p<0.05).

    CONCLUSION

    Based on the results of the study, it can be said that vitamin A leads to faster improvement of brucellosis symptoms and it can be used as a complementary treatment for brucellosis.

    Keywords: Brucellosis, Vitamin A, Treatment Outcome
  • M. Javanian, T .Aghamirzaee Mahalli, J .Aqatabar Roudbari* Pages 259-266
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    COVID-19 virus has affected the health and economy of countries with a widespread epidemic worldwide. Overcoming this situation requires identifying the factors effective on controlling and coping with this epidemic to increase resistance to the virus and contribute to the social, economic and social development of the community. The purpose of this study is to present a model and ranking of factors affecting the counteraction to COVID-19 pandemic in Babol, northern Iran.

    METHODS

    This cross-sectional study was performed on 280 officials and executive staff involved in COVID-19 control in Babol through simple random sampling method. In order to provide a model and ranking of factors effective on controlling and coping with COVID-19, researcher-made questionnaires including 63 questions and ten factors of public notices and relations, educational factors, organizational factors, cultural factors, social factors, health processes, crisis management, motivation, extracurricular collaborations, and epidemiological and demographic factors were designed based on scores of 1 to 5 in Likert scale, and then the model was tested and the factors were ranked.

    FINDINGS

    The results show that the model of factors effective on controlling and coping with COVID-19 has a good and strong fit and the ranking of these factors in Babol includes public notices and relations (6.19), educational factors (06.07), organizational factors (06.06), cultural factors (5.89), social factors (5.60), health processes (5.48), crisis management (5.46), motivation (4.85), extracurricular collaborations (4.79) and epidemiological and demographic factors (4.62), respectively.

    CONCLUSION

    The results of the study showed that these ten factors were effective in counteracting and controlling COVID-19 in Babol, among which, public notices and relations and education had a more effective role.

    Keywords: COVID-19, Effective Factors, Control, Ranking
  • R. Naserzadeh, L .Jafaripour, Z .Eslamifar, E .Alizamani, N. Nouryazdan, H. Ahmadvand* Pages 267-274
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Gentamicin is one of the aminoglycoside antibiotics that commonly causes nephrotoxicity. Antioxidants are effective in reducing gentamicin-induced nephrotoxicity. In this study, we investigated the possible effect of L-Glutamine on the reduction of renal tissue damages and renal function recovery in gentamicin-induced nephrotoxicity in rats.

    METHODS

    In this experimental study, 32 rats were divided into four groups of eight: Sham group, Gentamicin group (100 mg/kg i.p for 12 days), L-Glutamine group (30 mg/kg by gavage for 12 days), Gentamicin+L-Glutamine group. Then through anesthesia, the blood sample was collected via cardiac and its serum was used to measure the BUN and creatinine levels. The kidney of the rat was used to measure malondialdehyde (MDA), glutathione peroxidase (GPX), catalase (CAT), glutathione (GSH) and determine histopathological parameters.

    FINDINGS

    Receiving gentamicin causes significant elevation in BUN, Creatinine, MDA of the kidney, tubular necrosis, eosinophilic cast, and leukocyte infiltration compared to sham group (p<0.05). CAT, GPX, and GSH in gentamicin group caused significant decrease compared to the sham group (p<0.05). Glutamine has significantly decreased the MDA level, and leukocyte infiltration compared to gentamicin group (p<0.05). Glutamine caused significant increase in GPX (CAT in group 4) compared to gentamicin group (p<0.05) and in group 3, BUN, tubular necrosis, eosinophilic caused significant decreases compared to gentamicin group (p<0.05).

    CONCLUSION

    Receiving L-Glutamine, 30 mg/kg orally for 12 days has an effective role in the reduction of kidney injuries induced by gentamicin.

    Keywords: L-Glutamine, Gentamicin, Nephrotoxicity
  • AR. Norouzi, HR. Norouzi, F. Norouzi, F. Jokar Darzi, E .Alaee, S .Noei Teymoordash* Pages 275-279
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Donohue syndrome (DS) is an extremely rare and usually fatal inherited disease resulted from mutations in the INSR (Insulin Receptor) gene and delineated by severe insulin resistance with fasting hypoglycemia, postprandial hyperglycemia, and facial dysmorphism. Optimal treatment of these cases is unclear and most DS cases die during the first two years of life. Herein, we introduce a case of leprechaunism due to the rarity of this syndrome (one case in every four million birth) revealed by clinical and laboratory findings.

    CASE REPORT

     We present a 4-day old boy with an abnormal facial appearance, low birth weight who was admitted to the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) due to poor feeding and jaundice. The patient had coarse facies, hypertrichosis, abdominal distention, genitomegaly, and acanthosis nigricans. Laboratory examinations revealed fasting hypoglycemia, postprandial hyperglycemia, and hyperinsulinemia. The diagnosis of Donohue Syndrome was characterized by the combination of dysmorphic features and biochemical results. Supportive care such as normalizing blood glucose and continuous feeding was initiated. He was discharged with good condition several days later but was admitted again at 6 months of age due to sepsis and then died.

    CONCLUSION

    According to the present case report, close monitoring of blood glucose as well as caring to prevent infection and sepsis is recommended.

    Keywords: Leprechaunism, Donohue Syndrome, Insulin Resistance, Craniofacial Abnormalities
  • M. Darbemamieh*, L. Soltani Pages 280-288
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Cancer is one of the challenges of the medical world. Recently, in the search for new compounds with anti-cancer properties, attention to natural compounds has increased. The aim of this experimental study was to investigate the anti-cancer properties of various concentrations of aqueous and hydroalcoholic extracts of Zophobas morio (Coleoptera: Tenebrionidae) larvae, as a mass-rearing and available insect, on breast cancer cells.

    METHODS

    In this experimental study, the insect was reared at a temperature of 25 °C and a relative humidity of 60% on wheat bran. At the final larval stage, the insects were dried and pulverized. Breast cancer cells (MCF-7) and normal cells (HUVEC) purchased from Pasteur Institute, were treated for 24 and 72 hours by different concentrations of aqueous and hydroalcoholic extracts (zero, 25, 100, 400 and 1200 μg/ml). Water was used as a control. Cell viability was measured by MTT assay. In five treatment groups, 10,000 cells of each extract were cultured in three replicates.

    FINDINGS

    Adding high concentration of hydroalcoholic extract (39.42±4.48 in 24 hours, 23.52±1.82 in 72 hours) compared to aqueous extract (56.02±9.43 in 24 hours, 36.52±4.07 at 72 hours) had a better effect on inhibiting the proliferation of cancer cells (p<0.05). The effect of these extracts on normal cells was observed only in high concentrations and its amount was lower than cancer cells (aqueous and hydroalcoholic extracts [61.77±3.44 and 57.21±1.10 in 24 hours] and [39.25±6.53 and 27.14±1.38 in 72 hours], respectively) (p<0.05).

    CONCLUSION

    The results showed that the high concentration of hydroalcoholic extract of Z. morio larvae played an effective role in inhibiting breast cancer cells, without having a significant effect on normal cells.

    Keywords: Darkling Beetles, Breast Cancer Cells, Cytotoxicity, Aqueous, Hydroalcoholic Extracts
  • Z .Mohammadpour, R. Foroughi, F. Abesi, A. Bijani, S. Haghanifar* Pages 289-296
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    There is a risk of damage to the inferior alveolar nerve when extracting third molars. A variety of common imaging modalities, such as panoramic radiography (PR) and cone-beam computed tomography (CBCT), are recommended for examination prior to mandibular third molar surgery. The aim of this study was to compare the findings of panoramic radiography and CBCT in evaluating the relation between the root of the mandibular third molar and the inferior alveolar canal.

    METHODS

    In this cross-sectional study, 75 panoramic and CBCT images were evaluated. Cases in panoramic radiography that were suspected of the relation between the root of the mandibular third molars and the inferior alveolar canal were collected. To determine the type of connection of apex and root canal, the samples were divided into 6 groups: normal, inferior alveolar canal path loss, canal path narrowing, sudden canal path change, radiolucent band over the roots, and root curvature. Cases in the panoramic radiograph that were suspected of root contact with the canal were examined by the CBCT in terms of the position of the canal relative to the tooth (buccal or lingual or middle of the root - upper or lower) and the type of connection (whether the tooth is connected to the canal).

    FINDINGS

    In panoramic findings, 23 cases (30.7%) were normal, 19 cases (25.3%) showed canal path loss, 9 cases (12%) canal path narrowing, 5 cases (6.7%) sudden canal path change, 3 cases (4%) radiolucent band over the roots and 16 cases (21.3%) showed root curvature. According to CBCT findings, the position of the canal relative to the root apex was lingual in 39 cases (52%) and there was connection between the mandibular canal and the third molar in 39 cases (78.7%). There was no significant relationship between panoramic radiographic and CBCT findings and only in two cases of specific radiolucent band over the roots, there was a complete agreement between panoramic and CBCT findings.

    CONCLUSION

    Based on the results of this study, if a radiolucent band is observed on the root of the mandibular molars or a sudden change is observed in the canal path, panoramic radiography can be used to detect the relation between the inferior alveolar canal and the root of the third molars.

    Keywords: Computed Tomography, Panoramic Radiography, Inferior Alveolar Canal, Third Molars
  • T .Eteraf Oskouei*, F .Javanmard, A. Moghadami Kia, M. Najafi Pages 297-303
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Conventional anti-inflammatory drugs, despite their beneficial effects, have serious and irreversible side effects. Due to the remarkable anti-inflammatory properties of bee pollen crude extract, the present study was conducted to investigate the effects of 100% methanol fraction (MF) and dichloromethane fraction (DF) in an air pouch model of inflammation.

    METHODS

    This experimental study was performed on 42 male Wistar rats in 7 groups of six. First, the hairs on the back of the rats were shaved. Subcutaneous injection of sterile air (20 and 10 mL) was performed on the dorsum of anaesthetized rats (day 1 and day 3, respectively). On day 6, inflammation was induced by intra-pouch injection of carrageenan. Group I: Normal saline; Group II, III, and IV: the rats treated with 100, 500 and 2500 μg MF; Group V, VI, and VII: the animals treated with 100, 500 and 2500 μg DF by intra-pouch injection simultaneously with carrageenan after 24 and 48 h. Three days after carrageenan administration, the inflammatory parameters and angiogenesis were measured.

    FINDINGS

    Compared to the control group (5.3±0.5 g), granulation tissue weight was significantly decreased (p<0.001) by approximately 30% and 40% by all three doses of MF and DF, respectively. Inflammatory parameters such as exudate volume and angiogenesis were significantly reduced by DF (p<0.001) and MF (p<0.01), respectively. In both fractions, a dose of 2500 μg increased the number of leukocytes.

    CONCLUSION

    Although different effects were observed in the two fractions of extract due to different amounts of flavonoids, a promising inhibitory effect on granulation tissue and angiogenesis was obtained, which could be considered as a natural source of anti-rheumatoid and anti-cancer agents.

    Keywords: Apitherapy, Air Pouch, Inflammation, Angiogenesis Inhibitors
  • M. Mohammadi, H .Sorkhi*, M .Arab, K .Babazadeh, H. Gholinia, M. Kiani, M .Pournasrollah Pages 304-310
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Kawasaki disease is an acute vasculitis of childhood and can be associated with complications such as hyponatremia. The present study was conducted to evaluate the serum sodium levels and its association with cardiac complications in children with Kawasaki disease.

    METHODS

    In this cross-sectional study, all Kawasaki patients (according to AHA criteria) referred to Amirkola Children's Hospital in Babol in 2017-2018 were evaluated. Patients underwent serum sodium assessment and echocardiography and the relationship between serum sodium levels and cardiac complications including ectasia and coronary aneurysm, myocarditis, pericarditis and coronary artery occlusion was investigated.

    FINDINGS

    Of the 60 patients with Kawasaki disease, 27 (45%) were male and 33 (55%) were female. Their mean age was 32±8 months. 28 patients (47%) had serum sodium levels lower than 135 mEq/L while normal serum sodium level (135-150 mEq/L1) was reported in 53% of patients. Cardiac complications including coronary ectasia and myocarditis were reported in 16 and 32 patients, respectively. There was no significant difference between serum sodium levels and cardiac complications. There was no difference in the incidence of cardiac complications and hyponatremia in males and females.

    CONCLUSION

    According to the results of the present study, serum sodium levels cannot be a good criterion for cardiac prognosis.

    Keywords: Kawasaki Disease, Coronary Aneurysm, Hyponatremia, Myocarditis, Pericarditis, Coronary Artery Disease
  • Gh. Soliemani, F .Yaghoubinia, S. Yaghoubi* Pages 311-317
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Fever in children is one of the most common reasons that cause parents to go to the pediatric clinic for medical care. Differentiating between benign self-limiting viral disease and a serious bacterial infection is a major challenge for pediatricians. The present study was conducted to determine the etiology, clinical profile, and related factors of serious bacterial infection in children hospitalized with fever without a source.

    METHODS

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was performed on 241 children with fever greater than or equal to 38 ºC without other symptoms hospitalized in pediatric emergency ward of Ali-Ebne-abitaleb hospital in 2020. Demographic information and laboratory findings of patients as well as other information was obtained through history taking and recorded in information form. Then, children were examined for viral or bacterial fever in two groups.

    FINDINGS

    Out of 241 examined children, 90 patients (37.3%) had severe bacterial infection (SBI) and 151 patients (62.7%) had viral infection. There was a significant difference between variables such as age, number of siblings, history of respiratory infections in parents and birth weight between the two bacterial and viral groups (p=0.001). The white blood cell count, neutrophil percentage, platelets and duration of fever were significantly different between the two groups (p=0.001).

    CONCLUSION

    Results showed that some laboratory and clinical factors are different between the two bacterial and viral groups and can help us differentiate them.

    Keywords: Fever without A Source, Children, Bacterial Infection, Viral Infection
  • M. Pourghasem*, SM. Farsi, F .Khodabakhshi, M .Esmaeely, S .Jafari, N .Nosrati Pages 318-322
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    The omohyoid muscle is one of the muscles among the infrahyoid muscles. Due to the connections and proximity of this muscle to the brachial plexus, carotid sheath, phrenic nerve and sternocleidomastoid muscle, it is very important to be aware of all possible variations of this muscle in terms of anatomic, clinical and surgical factors.

    CASE REPORT

     During the dissection of posterior carotid triangle on the left side of the neck of a 55-year-old male cadaver (who had been purchased about two years ago from Tehran University of Medical Sciences) for master's students of anatomy in the dissection room of Babol University of Medical Sciences, it was observed that instead of passing under the sternocleidomastoid muscle, the intermediate tendon of the omohyoid muscle passes through its two origins connected to the sternum and the clavicle.

    CONCLUSION

    This type of variation of the omohyoid muscle can be very important due to the proximity of this muscle to the surrounding elements and its effect on the large vessels of the carotid sheath and surrounding tissues.

    Keywords: Anatomical Variation, Omohyoid Muscle, Infrahyoid Muscles, Sternocleidomastoid Muscle
  • M .Haghshenas Mojaveri, SA. Rasoulinejad* Pages 323-330
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Retinopathy of Prematurity (ROP) is a vasoproliferative retinal disease in preterm infants that can lead to disorders and blindness throughout life if not diagnosed and treated at an early age. Therefore, this study was performed to investigate the relationship between retinopathy of prematurity and various maternal and neonatal diseases.

    METHODS

    This case-control study was performed on 828 premature infants (303 infants with ROP and 525 infants without ROP as controls) born in Ayatollah Rouhani Hospital, Babol, Iran, in 2009-2019. All medical information about maternal and neonatal diseases was collected from patient files. Preliminary eye examinations and follow-up were performed based on the local ROP treatment and follow-up guide to diagnose the stage and zone of ROP. Then, neonates were compared based on retinopathy and lack of infection in both groups in terms of maternal and neonatal diseases including congenital heart defect, premature rupture of membranes, anemia, urinary tract infection, hypertension, sepsis, transient tachypnea of the newborn, respiratory distress syndrome, gestational diabetes and preeclampsia.

    FINDINGS

    Out of 828 evaluated neonates, 303 had ROP, including infants with preeclampsia (odds ratio of 2.54, p<0.001), infants with respiratory distress syndrome (odds ratio of 2.2, p<0.001) and infants with congenital heart defects (odds ratio of 1.53, p=0.047) had a higher chance of developing ROP. Moreover, infants with transient tachypnea of the newborn (odds ratio of 0.7, p<0.001) and infants with anemia (odds ratio of 0.373, p<0.001) had a lower chance of developing ROP.

    CONCLUSION

    The results of the study showed that maternal preeclampsia, respiratory distress syndrome and congenital heart defects are among the diseases affecting the incidence of ROP.

    Keywords: Retinopathy of Prematurity (ROP), Premature Infant Diseases, Premature Birth
  • E .Kashefi, SJ. Seyedi, H. Zarrinfar*, A. Fata, H.Mehrad Majd, MJ. Najafzadeh Pages 331-336
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Fungal agents, especially Candida species, can cause fungal and life-threatening lung infections in children. The present study was performed to identify Candida isolates obtained from bronchoalveolar lavage (BAL) specimens of children admitted to Akbar Children's Hospital in Mashhad.

    METHODS

    In this cross-sectional study, 210 BAL specimens of hospitalized children with pulmonary disorders during 27 months (April 2018 to June 2020) were examined. Routine mycology tests including direct examination with 20% potassium hydroxide (KOH) and culture on Sabouraud dextrose agar containing chloramphenicol were performed for these specimens. The genomic DNA of Candida colonies were amplified by Multiplex PCR, and Candida species were identified based on the electrophoresis pattern.

    FINDINGS

    The patients included 90 females (42.9%) and 120 females (57.1%) and their age range was between 2 months to 16 years and their mean age was 4.6±3.16 years. Among clinical specimens, 20 specimens (9.5%) had direct microscopic results and positive culture for Candida. Identified Candida isolates included C. albicans in 15 cases (75%), C. dubliniensis in 2 cases (10%), C. parapsilosis in 2 cases (10%) and C. tropicalis in 1 case (5%). Among the underlying factors, corticosteroid receptors and patients with neutropenia had the highest frequency (73 patients, 34.8%).

    CONCLUSION

    The results of the study showed that C. albicans was the most common Candida isolate in the BAL specimen of hospitalized children with pulmonary disorders. Children under 4 years of age were the most affected group and pneumonia was the most common clinical form in patients with Candida infection.

    Keywords: Candida, Children, BAL, Pulmonary, Infection
  • A. Pegah, I .Khodadadi, F .Mirzaei, H. Tayebinia, E. Abbasi* Pages 337-344
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    The main and effective treatment for diabetes is the use of insulin and synthetic drugs and herbal medicines, which may be accompanied by several side effects. Given that GLP-1 secretion is reduced in diabetic patients compared to healthy individuals, the aim of this study was to determine the simultaneous effect of resveratrol and probiotics on insulin secretion and glucagon-like peptide (GLP-1) and to evaluate insulin resistance in diabetic rats.

    METHODS

    In this experimental study, 40 adult male Wistar rats weighing approximately 250-300 g were used. Animals were randomly divided into 5 groups: control group, diabetic group (using 65 mg/kg streptozotocin and 110 mg/kg nicotinamide intraperitoneally), diabetic group treated with probiotics (50×109 bacteria/kg body wt−1 daily by dissolving in water), diabetic group treated with resveratrol (10 mg/kg by gavage method) and diabetic group treated with probiotics and resveratrol (co-administration group). After four weeks, the animals were sacrificed and pancreatic tissue and blood samples were isolated for histopathological tests and biochemical tests. Blood glucose, insulin resistance, pancreatic GLP-1 as well as pancreatic histopathology were assessed.

    FINDINGS

    The co-administration group compared with the diabetic group caused a 42% reduction in serum glucose levels (p<0.001) and a 30% reduction in insulin resistance (p<0.001). The co-administration group also caused a 23.5% increase in insulin levels (p<0.001) and an 88% increase in GLP-1 (p<0.05). The co-administration group improved the histology of the pancreas.

    CONCLUSION

    The results of the study showed that resveratrol and probiotics are effective in controlling diabetes by increasing the levels of GLP-1 and insulin and decreasing insulin resistance.

    Keywords: Probiotics, Resveratrol, Type 2 Diabetes, Glucagon-Like Peptide (GLP-1)
  • MA. Alaei Bakhsh, M. Khosravi Samani, M. Motalebnejad, A .Bijani, A. Ghorbani, M. Mehryari* Pages 345-351
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Early diagnosis of oral diseases affects the prognosis and treatment. Despite advances in oral health, there are still oral health problems worldwide. Considering that culture, gender, age, ethnicity and habits may have a significant impact on the prevalence of lesions, this study was performed to investigate the frequency of oral lesions over 10 years and its relationship with some variables.

    METHODS

    In this cross-sectional study, the medical records of 1092 patients with various types of oral lesions who referred to the Department of Oral and Maxillofacial Diseases of Babol Dental School during 2009-2017 were evaluated and compared based on year, age, gender, type of lesion (white and red, pigmented, vesiculobullous, orofacial and tumoral pains, and disorders associated with systemic and peripheral or central diseases).

    FINDINGS

    In this study, out of 1092 cases, 672 cases were related to female clients (61.5%) and 420 cases (38.5%) were related to male clients (p<0.001). The mean age of the subjects was 43.2±16.81 years. The highest frequency was related to white and red lesions with 305 cases (27.9%), which was 193 cases in women (28.7%) and 112 cases in men (26.7%) (p<0.001). The highest frequency of lesions was related to the cheeks with 351 cases (32.1%) including 235 cases (35%) in women and 116 cases (27.6%) in men (p<0.01). The lowest frequency was observed in the floor of mouth in 68 cases (6.2%). Tumoral lesions had a higher mean age of involvement than other lesions (p<0.001). The frequency of orofacial pain and burning symptoms in women was significantly higher than men (p=0.006).

    CONCLUSION

    The results of the study showed that the frequency of white and red lesions of the mouth is more than other cases and its most common location is in the buccal mucosa. The frequency of lesions also has a significant positive relationship with female gender.

    Keywords: Oral Mucosal Lesions, Oral, Maxillofacial Diseases, Red, White Lesions, Orofacial Pains
  • I .Mohammadi Zeidi*, B. Mohammadi Zeidi, S .Mirzaie Pages 352-358
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Dentists are at risk for respiratory diseases such as COVID-19 due to the nature of their occupation, close contact with patients, and exposure to microdroplets. One of the most important psychological variables affecting the regular implementation of preventive health behaviors is fear. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between knowledge, fear and attitude, and COVID-19 preventive behaviors in dentists.

    METHODS

    In this cross-sectional study, based on multi-stage sampling method, 190 dentists in Tehran were included in the study. Data were collected based on self-administered method using demographic questions: the 8-item Fear of COVID-19 Scale (range of 8 to 16), the 8-item Attitude Scale (range of 8 to 40), the 15-item Knowledge Scale (range of 0 to 15), and the 12-item COVID-19 Preventive Performance Questionnaire (range of 12 to 60).

    FINDINGS

    Only 24.74% of dentists received official training on COVID-19. The mean performance score of dentists towards COVID-19 prevention was 52.2±7.6 and was satisfactory. However, behaviors such as preparing disinfectants and masks for patients, regular air conditioning and disinfection of surfaces were observed in 38.95%, 17.37% and 16.32% of dentists, respectively. Preventive performance was significantly correlated with fear (p<0.05, r=0.427), attitude (p<0.01, r=0.305), knowledge (p<0.01, r=0.276) and work experience (p<0.05, r=0.108). Moreover, these variables predicted 63% of the variance of preventive performance.

    CONCLUSION

    Based on the results of this study, the overall performance of dentists in complying with COVID-19 prevention protocols was satisfactory. Moreover, there was a significant relationship between knowledge, fear and attitude and preventive performance.

    Keywords: COVID-19, Dentist, Fear, Knowledge, Health Behavior
  • Z. Salimi, F .Moradpour, F .Zarei, Z. Rashidi, MR .Khazaei, SM. Ahmadi*, F. Khazaei Pages 359-368
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Tacrolimus belongs to the family of calcineurin inhibitors and is extensively used as an immunosuppressive drug after allogeneic organ transplant. According to the inhibitory effects of calcineurin on synaptic plasticity and memory functions, it seems that the administration of tacrolimus leads to changes in the electrophysiological responses and memory functions. Therefore, this article includes studies in which tacrolimus involvement in cognitive functions such as synaptic plasticity, learning and memory are investigated, and the possible mechanism of the effect of tacrolimus on synaptic plasticity and memory are explained.

    METHODS

    In this narrative review article, we searched PubMed and Google Scholar databases using the keyword “Tacrolimus”, “Calcineurin”, “Synaptic Plasticity”, “Learning”, “Memory”, and “Free radicals” to provide an overview of effects of tacrolimus on cognitive functions. Finally, articles published on these topics between 1987 and 2021 were investigated.

    FINDINGS

    Among the 5632 sources found, 72 articles were considered appropriate for the purpose of the research. Findings support that the administration of tacrolimus (TAC) improves cognitive functions such as learning, memory, and synaptic plasticity. Furthermore, TAC has neuroprotective effects against oxidative stress-mediated cognitive dysfunctions.

    CONCLUSION

    The results of the study showed that TAC may improve learning, memory, and synaptic plasticity, possibly by calcineurin inhibition, reducing the level of free radicals, and altering calcium and glutamate levels.

    Keywords: Tacrolimus, Calcineurin, Synaptic Plasticity, Learning, Memory, Free Radicals
  • M. Mohajeranirad, SA .Latifi, M. Salehi* Pages 369-374
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Premature ovarian failure, with a prevalence of 1% in women under the age of 40, leads to serious health problems for women of childbearing age. Since the causes are not fully understood and the available treatments are associated with side effects, complementary medicine, including Persian medicine, can be helpful. The aim of this study was to report a case of pregnancy following successful treatment of premature ovarian failure.

    CASE REPORT

     The patient was a 38-year-old woman with a history of 16 months of amenorrhea who had atrophic ovaries on ultrasound. Due to increased gonadotropins, decreased estradiol and anti-mullerian hormone, the gynecologist diagnosed premature ovarian failure. After referring to the Persian Medicine Clinic and after getting a history and examination, her treatment started which included lifestyle modification and medication (2 Raha capsules every 12 hours, 2 tablespoons of Sekanjabin-e-Bazoori [oxymel] a day, decoction of Chamomile and Pennyroyal 200 cc per day and Abzan [a human-sized container filled with hot water] with four plants of Hollyhocks, Chamomile, Rose, and Mallow twice a week). The patient was followed for 18 months. Menstruation occurred after 3 months and the ovaries were normal size after 8 months on the second ultrasound and 10 months after starting treatment, the patient became pregnant and the result was a healthy male baby.

    CONCLUSION

    According to the results of the present study, Persian medicine can be effective in treating infertility caused by premature ovarian failure.

    Keywords: Case Report, Persian Medicine, Premature Ovarian Failure
  • H. Shafi, SH .Ghasemi Shektaei, MM. Darzi, Gh. Rostami* Pages 375-379
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Testicular cancer is almost the only common genitourinary tract cancer at a young age. One of the risk factors for testicular tumors is undescended testicles. If testicular fixation is corrected in the normal position, the probability of testicular cancer decreases in the undescended testicle before puberty, but it does not disappear, and the patient should be examined for a long time. The purpose of this case report is to introduce a patient who, despite undergoing orchidopexy, has developed asynchronous bilateral testicular cancer, which shows the importance of long-term follow-up in people with a history of undescended testicles.

    CASE REPORT

     The patient was a 54-year-old man with a history of congenital bilateral undescended testicles, infertile, and orchidopexy surgery in childhood and a history of classic seminoma in the left testicle four years ago. Again, in periodic follow-ups and examination of the right testicle, a mass in the right testicle was touched, which showed malignant changes in the ultrasound. Serum levels of testicular markers were normal. According to the sonographic findings, examinations and patient records, the patient underwent radical right testicular orchidectomy. Classic seminoma was reported in the results of right testicle pathology, and in further examinations, no evidence of metastasis was seen. The patient is currently undergoing follow-up and postoperative chemotherapy.

    CONCLUSION

    According to the results of this case reported in patients with intangible testicles, especially bilateral, long-term follow-up is necessary for asynchronous bilateral testicular cancer.

    Keywords: Mass, Bilateral Testicular Cancer, Bilateral Seminoma, Bilateral Undescended Testicles
  • A .Shirzadian Kebria, M. Hasemi, N .Meftah*, M .Hajiahmadi Pages 380-385
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Diabetes is the most common endocrine disorder in the world. Understanding the cutaneous manifestations associated with diabetes can help in choosing the appropriate treatment approach in these patients. The aim of this study was to evaluate the frequency of cutaneous manifestations in diabetic patients referred to the endocrinology clinic of Babol University of Medical Sciences.

    METHODS

    The present cross-sectional study was performed on 300 patients with diabetes referred to Rouhani Hospital in Babol in 2019. Age, gender, BMI, type and duration of diabetes, and patients’ diabetes control status (HbA1C) were recorded and patients were thoroughly examined by a dermatologist and divided into two groups of below and above 50 years. In terms of cutaneous manifestations, they were divided into two groups; with cutaneous manifestations and without cutaneous manifestations.

    FINDINGS

    293 patients (97.76%) had type 2 diabetes. The mean age of patients was 55±12 years and the mean duration of diabetes was 9.73±1.20 years. In this study, 130 patients (43%) had cutaneous lesions, of which 76 patients (58.5%) were female. Pruritus, acrochordon, cherry angioma, diabetic dermatopathy, fungal skin infections with frequencies of 25.7%, 21%, 14.3%, 6% and 5.7% were the most common skin disorders, respectively. 68 patients (69.4%) had skin manifestations and had diabetes for more than 10 years. There was a significant difference between the two groups of with and without cutaneous manifestations, gender and duration of diabetes (p<0.001). There was no significant difference between the mean age, BMI and HbA1C in the two groups (p=0.07, p=0.09 and p=0.11, respectively).

    CONCLUSION

    The results of the study showed that pruritus and acrochordon are the most common cutaneous manifestations and long-term diabetes and female gender are the most important risk factors for cutaneous manifestations.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Glandular Disease, Cutaneous Manifestations
  • M. Zorriye Mahmoud, S. Ghaffarian*, M. Valipour, N. Pouladi, V. Montazeri Pages 386-392
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Breast cancer is the most common cancer in women and the leading cause of cancer death in women worldwide. The ERBB4 gene, a member of the tyrosine kinase family, has been identified as both a tumor suppressor and an oncogene in breast cancer. In this study, the association between rs1972820G>A polymorphism of ERBB4 gene and the risk of breast cancer in northwestern Iran was investigated.

    METHODS

    This case-control study was performed on 89 women with breast cancer and 98 healthy women with no family history of cancer. Clinical characteristics of patients included age (less than, greater than or equal to 49 years and unknown), involved side (right, left, both and unknown), type of tumor (ILC, IDC, other types and unknown), tumor grade (I, II or III), tumor size (T1, T2, T3 and unknown) and lymph node involvement (N0, N1, N2, N3 and unknown). Single nucleotide polymorphisms were examined by TETRA-ARMS-PCR technique.

    FINDINGS

    The genotypic distribution of sick and healthy individuals was 66% and 56% for AA genotype, 9% and 6% for GG genotype and 25% and 38% for AG genotype, respectively. The frequency of Allele A was 147 and 140 and the frequency of G Allele was 49 and 38 in patients and controls, respectively (p>0.05).

    CONCLUSION

    The findings of this study showed that there is no significant relationship between genotypic and allelic distribution of rs1972820 polymorphism of ERBB4 gene with increased risk of breast cancer and clinical features of patients in northwestern Iran.

    Keywords: Breast Cancer, Single Nucleotide Polymorphism, Association Evaluation, ERBB4 Gene
  • K .Amini, M .Vakili Ogharood, M. Davari, S .Ershadifard, H .Asadi* Pages 393-397
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Tracheostomy is one of the most common surgeries in patients with upper airway defects. Tracheostomy is a surgical procedure to open a side passage through the neck into the trachea to stabilize the airway. The complications of this operation are very important, common and at the same time preventable. The purpose of this article is to report a case of a fractured fragment of tracheostomy tube entering the left bronchus.

    CASE REPORT

     The patient was a 34-year-old man diagnosed with amyotrophic lateral sclerosis and quadriplegia, who has had a tracheostomy tube for 7 years, who referred with complaint of shortness of breath following a tracheostomy tube fracture. The patient had 60% saturation and significant respiratory distress. After confirming the fracture of the tracheostomy tube with a CT scan of the lung, the fractured fragment was removed with rigid bronchoscopy and the tracheostomy tube was re-inserted for the patient. The patient was discharged from the hospital two days after tracheostomy.

    CONCLUSION

    In case of shortness of breath and decreased saturation, tracheostomy tube fracture should be considered. Proper cleaning and planned replacement of the tracheostomy tube may prevent this complication.

    Keywords: Tracheostomy, Airway, Foreign Body
  • B. Gorbanian*, Y. Saberi Pages 398-404
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Non-alcoholic fatty liver is one of the most common causes of chronic liver disease and is considered as one of the hepatic manifestations of metabolic syndrome, and since one of the effective treatments for this disease is exercise, the aim of this study was to evaluate the changes in Fetuin-B and retinol binding protein 4 (RBP4) during eight weeks of high-intensity interval training (HIIT) in women with fatty liver.

    METHODS

    This experimental study was performed on 25 women with fatty liver disease in the age range of 30-50 years in two groups of training (n=13) and control (n=12). The training group was included in the intermittent high-intensity exercise protocols (8 weeks and four sessions per week and each session for 48 to 60 minutes) and the control group participated in the study without any intervention. Fetuin-B and RBP4 were evaluated and compared by ELISA using a kit made by Elabscience Inc.

    FINDINGS

    The results of the present study showed that the levels of Fetuin-B in the training group (752.50±191.23) had a significant decrease compared to the control group (1141.90±227.23) (p=0.001). Moreover, RBP4 had a significant decrease in the training group (25.42±1.11) compared to the control group (30.33±3.09) (p=0.001).

    CONCLUSION

    The results of the study showed that a course of high-intensity interval training can be a suitable and preventive strategy to improve Fetuin-B and RBP4 levels in women with fatty liver.

    Keywords: Non-Alcoholic Fatty Liver, Fetuin-B, Retinol Binding Protein 4, High-Intensity Interval Training
  • B. Zahedpasha, M .Sahebalzamani*, L. Fattah Moghaddam Pages 405-411
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Organizational citizenship behavior is a performance beyond job duties that can lead to professional behavior and improve the performance of the organization and the quality of services. Considering that the physical health of nurses is one of the requirements for the quality of their performance, this study was conducted to investigate the relationship between organizational citizenship behavior and professional behavior mediated by nurses' physical health.

    METHODS

    This cross-sectional study was performed in 2019 among 350 nurses working in Amirkola Children's Hospital, and Yahyanejad, Shahid Beheshti and Ayatollah Rouhani Hospitals affiliated to Babol University of Medical Sciences. Using a four-section questionnaire, including Demographic Characteristics Questionnaire, Podsakoff Organizational Citizenship Behavior Scale (24 items with a score range of 24-120), Goz Nursing Professional Behavior Scale (27 items with a score range of 27-135) and Physical Health Questionnaire (14 items with a score range of 14-98), the required data were collected and evaluated.

    FINDINGS

    There were 245 female nurses (70%) and 105 male nurses (30%). The age of 59.4% of subjects was in the rage of 30-39 years. The mean value of organizational citizenship behavior was 75.77±17.93 and the mean value of professional behavior was 102.30±18.27. The relationship between organizational citizenship behavior and professional behavior was direct and significant (path coefficient=0.481, p<0.001). The mean value of physical health was 47.17±10.80 and physical health played a mediating role in the relationship between organizational citizenship behavior and professional behavior (p<0.05).

    CONCLUSION

    The results of the study showed that there was a direct relationship between organizational citizenship behavior and professional behavior and the mediating role of nurses' physical health in this regard was confirmed.

    Keywords: Nurse, Hospital, Organizational Citizenship Behavior, Professional Behavior, Physical Health
  • V Alikhani, R Mohebbati, MN Shafei * Pages 412-420
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    The activity of the cardiovascular system is carried out by the Autonomic Nervous System (ANS). ANS itself is controlled by multiple nerve centers. At present, there is little and scattered information about them in Persian language. The aim of this review article is to collect information about nerve centers that control ANS and their relationship with cardiovascular activity in Persian.

    METHODS

    In this review article, by searching the international and national databases of web of science, Scopus, Google Scholar, PubMed, ISC and Magiran until 2020 and using the keywords cardiovascular system, baroreflex, the rostral ventrolateral medulla (RVLM), the caudal ventrolateral medulla (CVLM), the nucleus tractus solitarius (NTS), the hypothalamic paraventricular nucleus (PVN), the hypothalamic supraoptic nucleus (SON), amygdala, raphe nucleus, the periaqueductal gray (PAG), cuneiform nucleus (CnF), the rostral ventromedial medulla (RVM) and the pedunculopontine tegmental nucleus (PPT), data about Autonomic Nervous System were collected.

    FINDINGS

    Evaluations have shown that the most important brain centers for regulating blood pressure are the rostral ventrolateral medulla, the nucleus tractus solitarius, the hypothalamic paraventricular nucleus, the periaqueductal gray, and raphe nucleus, which control cardiovascular activity mainly by affecting the sympathetic system.

    CONCLUSION

    According to the results of this study, the maintenance of basal blood pressure, heart rate regulation and reflex control of blood pressure and heart rate are mainly done by autonomic and especially sympathetic nerve centers.

    Keywords: Cardiovascular System, Brain Nuclei, Autonomic Nervous System, Baroreflex, Blood Pressure
  • S Khosroshahian, A Mehdipoor, M Aghaali, F Salehi, H Rahimi * Pages 421-428
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Orofacial clefts are the most common congenital facial defect. Genetic and environmental factors play a role in their development. The prevalence of orofacial clefts in Qom province has not been studied so far. The aim of this study was to evaluate the prevalence of orofacial clefts and associated factors in infants born in Qom province during 2010-2018.

    METHODS

    In this cross-sectional study, during nine years, the medical files of all infants with orofacial clefts and the files of their mothers in all hospitals of Qom province were examined. The files of 476 healthy infants were also evaluated to investigate the associated factors. Healthy infants were selected one number before and one after the case number of sick infants. Infant-related variables (weight, blood type, and other illnesses) and parent-related factors (age, smoking, alcohol, and medications, illness, consanguineous marriage, and number of children) were extracted through reviewing the files or telephone interview.

    FINDINGS

    Of the 171,270 infants, 238 were found with orofacial clefts (1.39 per 1,000 births). Isolated cleft palate with 39.5% was the most common type of anomaly. Among the studied factors, the percentage of smoking in fathers in the case group (34.5%) was higher than the control group (24.2%) (p=0.004). Moreover, the history of maternal high blood pressure in the case group (7.6%) was higher than the control group (3.4%) (p=0.013). The incidence of diabetes in mothers of the case group (18.9%) was higher than the control group (8.2%) (p=0.001).

    CONCLUSION

    The results of the study showed that the prevalence of orofacial cleft is 1.39 per 1000 births and smoking, diabetes and high blood pressure are the associated risk factors.

    Keywords: Cleft Lip, Cleft Palate, Infant, Congenital Malformation